Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Νίκη Κεραμέως: / Νίκη Κεραμέως: Με ένα τηλεφώνημα πολίτη η αστυνομία θα μπαίνει στο πανεπιστήμιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκη Κεραμέως: / Νίκη Κεραμέως: Με ένα τηλεφώνημα πολίτη η αστυνομία θα μπαίνει στο πανεπιστήμιο

Το δόγμα «νόμος και τάξη» επιδιώκει να εγκαθιδρύσει στα πανεπιστήμια όλης της χώρας η κυβέρνηση. Με πρόσχημα τα φαινόμενα παραβατικότητας που εντοπίζονται κυρίως σε τρία κεντρικά ιδρύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης -και όχι σε όλα τα δημόσια πανεπιστήμια όπως εσκεμμένα επιχειρεί να πείσει-, η Ν.Δ. έχει επιδοθεί σε μια επιχείρηση κατασυκοφάντησης και απαξίωσης των ελληνικών ΑΕΙ.

Η υπουργός Παιδείας, αφού μίλησε για «άσυλο εγκληματιών» (χθες στον ΑΝΤ1), έσπευσε να διευκρινίσει ότι «δεν θέλουμε αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια» και ότι «έχουμε εξαιρετικά ιδρύματα, εξαιρετικούς φοιτητές, εξαιρετικούς καθηγητές και προσωπικό, δεν έχουμε το ακαδημαϊκό υγιές περιβάλλον που να τους επιτρέπει να κάνουν τη δουλειά τους».

Κληθείσα να απαντήσει αν ένας πολίτης θα μπορεί να ζητήσει την παρέμβαση της αστυνομίας μέσα στα ιδρύματα απάντησε θετικά ξεκαθαρίζοντας πως «στο πανεπιστήμιο θα ισχύει ό,τι ισχύει σε κάθε δημόσιο χώρο της χώρας» και διευκρινίζοντας ότι στη νέα διάταξη δεν θα χρειάζεται η ανάμειξη των πρυτανικών αρχών για την παρέμβαση της αστυνομίας. Υπενθυμίζεται ότι ο ισχύων νόμος 4485/2017 για το άσυλο προβλέπει ότι η επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις κακουργημάτων, καθώς και εγκλημάτων κατά της ζωής, ενώ σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση απαιτείται απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου.

«Τι να πει κανείς; Ο κάθε πολίτης θα μπορεί να παίρνει τηλέφωνο και να μπαίνει η αστυνομία; Είναι δυνατόν σε μια δημοκρατική χώρα να λέγονται αυτά;» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο πρώην υπουργός Κώστας Γαβρόγλου και συμπλήρωσε ότι για τη ρητορική περί «ασύλου εγκληματιών» θα πρέπει να τοποθετηθεί η Σύνοδος των Πρυτάνεων καθώς «όχι μόνον θίγονται οι Διοικήσεις των Ιδρυμάτων, αλλά μια τέτοια δήλωση τις καθιστά συνένοχες».

Την ώρα, πάντως, που τα δημόσια πανεπιστήμια παρουσιάζονται ως χώροι γενικευμένης ανομίας και εγκληματικότητας, η υπουργός Παιδείας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχασε μια «καταπληκτική ευκαιρία» να ιδρύσει ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ προανήγγειλε τον επανασχεδιασμό του καθεστώτος των κολεγίων στην Ελλάδα. «Λειτουργούν κάποια κολέγια, τα οποία όμως δεν έχουν τα ίδια επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα και η Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει γι' αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

Μόνιμοι διορισμοί

Για τους 10.500 διορισμούς στη γενική εκπαίδευση η υπουργός επιχείρησε «να θολώσει τα νερά» δηλώνοντας πως δεν είχε προβλεφθεί ούτε ένα ευρώ στον προϋπολογισμό του 2019 για τις συγκεκριμένες προσλήψεις. Βέβαια, οι 10.500 μόνιμοι διορισμοί είχαν προγραμματιστεί για τα έτη 2020 και 2021, οπότε δεν θα μπορούσαν έτσι κι αλλιώς να ενταχθούν στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, ενώ απέκρυψε το γεγονός ότι είχαν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο της προηγούμενης κυβέρνησης. Διαβεβαίωσε πάντως ότι οι 4.500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή θα υλοποιηθούν κανονικά και ότι γίνεται προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε οι εκπαιδευτικοί να είναι στη θέση τους το συντομότερο δυνατόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL