Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Κ. Γαβρόγλου: "Ερωτήματα από τη μεταφορά του τομέα Έρευνας στο υπουργείο Ανάπτυξης"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Γαβρόγλου: "Ερωτήματα από τη μεταφορά του τομέα Έρευνας στο υπουργείο Ανάπτυξης"

Με ευχές αλλά και με την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί το έργο για την ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης παρέδωσε το υπουργείο Παιδείας ο Κώστας Γαβρόγλου στη νέα ηγεσία, με υπουργό τη -μέχρι πρότινος τομεάρχη Παιδείας της Ν.Δ.- Νίκη Κεραμέως.

Η Σοφία Ζαχαράκη, εκπαιδευτικός και πρώην εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., είναι η νέα υφυπουργός αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, ενώ ο υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης, καθηγητής και πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, θα είναι αρμόδιος για τα θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης.

«Η Παιδεία είναι η μεγαλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε για τη χώρα» ανέφερε η νέα υπουργός κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής, κάνοντας λόγο «για έναν νευραλγικό και καίριας σημασίας τομέα για το παρόν και το μέλλον». Η Νίκη Κεραμέως επέλεξε να μην αναφερθεί στο πρόγραμμα της Ν.Δ. για την Παιδεία, σημειώνοντας πως είναι ήδη γνωστό από τον Νοέμβριο και ότι θα παρουσιαστεί αναλυτικότερα στις προγραμματικές δηλώσεις της επόμενης εβδομάδας.

Η υπουργός αρκέστηκε να αναφέρει ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης «εισάγει μια βαθιά τομή, με θαρραλέες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης» και προσέθεσε πως στόχος είναι η επίτευξη «ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων».

Κ. Γαβρόγλου: "Αφήνουμε παρακαταθήκη"

«Σήμερα δεν είναι ούτε μέρα απολογισμού, ούτε μέρα να συγκρίνουμε εκπαιδευτικά προγράμματα. Ενδεχομένως το πιο σωστό να είναι η κατάθεση μιας εμπειρίας που μπορεί να αξιοποιηθεί και την οποία αφήνουμε ως παρακαταθήκη» τόνισε κατά την ομιλία του ο Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος, αφού συνεχάρη τη νέα ηγεσία, αναφέρθηκε σε σημαντικές δράσεις που υλοποιήθηκαν το 2015-2019 (λιγότερες εξετάσεις σε Γυμνάσιο-Λύκειο, νέα Γ’ Λυκείου και ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ, δίχρονη προσχολική αγωγή, εργασιακά δικαιώματα ιδιωτικών εκπαιδευτικών, συνέργειες ΑΕΙ - ΤΕΙ κ.ά).

«Δεν υποστηρίζω ότι έγιναν όλα τέλεια, ούτε ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις. Είναι όμως μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν χρόνιες και επικίνδυνες ανεπάρκειες του εκπαιδευτικού μας συστήματος» είπε, ενώ υπογράμμισε ότι μετά από πολλές δεκαετίες τα σχολεία ανοίγουν στην ώρα τους, με τους εκπαιδευτικούς και τα βιβλία στη θέση τους. Ανακοίνωσε επίσης ότι ήδη έχουν βρεθεί πιστώσεις για τις προσλήψεις 37.000 αναπληρωτών την επόμενη σχολική χρονιά.

Αιχμές Γαβρόγλου για τους μόνιμους διορισμούς

Ο απερχόμενος υπουργός κάλεσε τη νέα ηγεσία να πάρει θέση σχετικά με το ζήτημα των 15.000 μόνιμων διορισμών, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση στο ερώτημα. Μίλησε επίσης για «εργαλειοποίηση» της έρευνας και για κίνηση «έντονου ιδεολογικού συμβολισμού» σχετικά με τη μεταφορά του τομέα Έρευνας στο υπουργείο Ανάπτυξης, η «οποία δεν φαίνεται ότι θα είναι ευνοϊκή για το μέλλον των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL