Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
"Πρωτιές" για τη δημόσια Παιδεία στο εξωτερικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πρωτιές" για τη δημόσια Παιδεία στο εξωτερικό

Νικήτρια με το πρώτο βραβείο επέστρεψε στη χώρα μας η ομάδα SmartClass από τον τελικό του ευρωπαϊκού φοιτητικού διαγωνισμού για θέματα τεχνολογίας EESTech Challenge που διεξήχθη τον Μάιο στο Μόναχο.

Οι φοιτητές Δημήτριος Στούπης, προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, ο Σταύρος Φιλοσίδης, προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, και ο Γεώργιος Αμπόνης, προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, παρουσίασαν μια καινοτόμο ιδέα με βασικό στόχο να δημιουργηθούν οι ιδανικές περιβαλλοντικές συνθήκες σε μια αίθουσα διδασκαλίας για την εξασφάλιση της μέγιστης αποτελεσματικότητας στη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Με τη βοήθεια ενός αυτοματοποιημένου συστήματος προσδιορίζονται οι περιβαλλοντικές παράμετροι της αίθουσας διδασκαλίας (υγρασία, θερμοκρασία, φωτισμός κ.ά.), οι εξωτερικές περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλά και ο αριθμός των ατόμων εντός της αίθουσας. Την ίδια ώρα, μέσω μιας εφαρμογής που δημιούργησε η ομάδα καταγράφονται οι συνθήκες που επικρατούν εντός της αίθουσας σύμφωνα με την προσωπική αίσθηση των ατόμων που παρευρίσκονται σε αυτή. Το σύνολο αυτών των δεδομένων αποστέλλεται σε έναν κεντρικό server, όπου πραγματοποιείται η επεξεργασία τους μέσω μοντέλων μηχανικής μάθησης με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα μάλιστα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το σύστημα αυτό μπορεί να εφαρμοστεί όχι μόνο σε αίθουσες διδασκαλίας σχολείων, πανεπιστημίων και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αλλά και σε εργασιακούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και γενικότερα σε χώρους όπου χρειάζεται ιδιαίτερη προσήλωση και συγκέντρωση, ενώ συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Τέταρτο το ΕΜΠ στην αεροδιαστημική

Ακόμα μία διάκριση, αυτή τη φορά στον παγκόσμιο διαγωνισμό αεροδιαστημικής CanSat 2019 στο Τέξας των ΗΠΑ, πέτυχε η ομάδα White Noise NTUA, η οποία εκπροσώπησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τη χώρα μας και κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα σε 93 ομάδες από ολόκληρο τον κόσμο.

Η ομάδα αποτελείται από τους εξής σπουδαστές του ΕΜΠ: Νεοκλή Βαϊνδηρλή (ΗΜΜΥ), Δημήτρη Μπράλιο (ΗΜΜΥ), Ιάσονα Νικολάου (ΗΜΜΥ), Μάριο Παπαχρήστου (ΗΜΜΥ), Γιώργο Ραπακούλια (Μηχανολόγων Μηχανικών), Μιλτιάδη Στούρα (ΗΜΜΥ), Χαρίτων Χαριτωνίδη (ΗΜΜΥ) και Γιάννη Χριστοδούλου (Μηχανολόγων Μηχανικών).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ε.Υ. Ελλάδος (Entrepreneur Of The Year) που στήριξε την ομάδα στον διαγωνισμό, η “White Noise NTUA σχεδίασε, κατασκεύασε και εκτόξευσε έναν μικροδορυφόρο σε ύψος 1 χιλιομέτρου, ο οποίος, κατά την κάθοδό του, εκτέλεσε με επιτυχία την αποστολή που είχε καθοριστεί από τη διοργάνωση του διαγωνισμού και απέσπασε τη βαθμολογία που χάρισε στην ομάδα την τέταρτη θέση. Στόχος της ομάδας ήταν η ουσιαστική γνωριμία με τον τομέα των τεχνολογιών Αεροδιαστημικής, κάνοντας τη θεωρία που διδάχτηκαν πράξη, καθώς και η μελλοντική ενασχόληση με πραγματικά ερευνητικά έργα που θα ενισχύσουν τον τομέα της Διαστημικής στην Ελλάδα”.

Σε ανακοίνωση το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συνεχάρη τους φοιτητές για το επίτευγμά τους, το οποίο “μας γεμίζει περηφάνια και αποτελεί ακόμα ένα δείγμα για το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει στη χώρα μας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL