Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.4°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.6°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
3 BF 46%
MEDIA: Τι παραλάβαμε, τι πετύχαμε, πως προχωράμε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

MEDIA: Τι παραλάβαμε, τι πετύχαμε, πως προχωράμε

Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ ήταν από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης, την άνοιξη του 2015. Εν συνεχεία αποδεσμεύτηκε από τη Digea των καναλαρχών και την «ενοικίαση» του δικτύου της, εξοικονομώντας 1,6 εκατ. ευρώ ετησίως

Το έργο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης παρουσίασαν την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου.

Εκ μέρους του υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρη Κρέτσου, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης - Επικοινωνίας Χρήστος Σίμος παρουσίασε τις βασικές δράσεις που ολοκληρώθηκαν και ήδη έχουν αποτελέσματα. Το “μαύρο” στην ΕΡΤ και το άναρχο τοπίο στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς είναι πια παρελθόν. Η θέσπιση μιας σειράς εργαλείων για την ενίσχυση του Τύπου, δίνει προοπτικές Η ολόπλευρη στήριξη των οπτικοακουστικών παραγωγών κάθε είδους συμβάλλει στη βελτίωση της οικονομίας και φέρνει την πολιτιστική παραγωγή στην καθημερινότητα των πολιτών.

Επαναλειτουργία της ΕΡΤ:

Από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης, την άνοιξη του 2015. Η ΕΡΤ στηρίζει τις τέχνες και τον πολιτισμό με τα Μουσικά της Σύνολα, με τις χορηγίες της σε εκατοντάδες πολιτιστικούς φορείς, στηρίζει εμπράκτως τον ελληνικό κινηματογράφο και την ελληνική οπτικοακουστική δημιουργία, αναδεικνύει την τοπικότητα και την πολιτιστική πολυμορφία. Αποδεσμεύτηκε από τη Digea των καναλαρχών και την «ενοικίαση» του δικτύου της, εξοικονομώντας 1,6 εκατ. ευρώ ετησίως.

* ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3, ΕΡΤ HD, ΕΡΤ World και 19 περιφερειακοί σταθμοί επανήλθαν. Μαζί και οι εργαζόμενοι.

* Ενημέρωση, πλούσιο πρόγραμμα μυθοπλασίας, βραβευμένες ξένες σειρές και αθλητικό πρόγραμμα, ενώ στηρίζει τις τέχνες και τον πολιτισμό.

* Ανάπτυξη πλατφόρμας υβριδικών υπηρεσιών (ERT Hybrid).

* Από τον Φεβρουάριο του 2019, έχει το δικό της ολοκληρωμένο ψηφιακό δίκτυο πομπών.

Χορήγηση τηλεοπτικών αδειών:

Υπάρχει πλέον ένα καθαρό τηλεοπτικό τοπίο μετά από 30 χρόνια ανομίας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους σταθμούς να επενδύσουν σε νέο –παραγόμενο στην Ελλάδα- πρόγραμμα. Οι σταθμοί καταβάλλουν υψηλό τίμημα.

* Είσπραξη 210 εκατ. ευρώ από τις άδειες.

* Έχουν εισπραχθεί ήδη: 140 εκατ. από τον φόρο διαφήμισης, 40 εκατ. από τα τέλη χρήσης συχνοτήτων. Αναμένεται να εισπραχθούν 125 εκατ. από τον φόρο διαφήμισης (στη δεκαετία).

* Προβλέψεις νόμου 4339/2015:

- 400 θέσεις εργασίας ανά σταθμό

- Παραγωγή πρωτότυπου και υψηλής ποιότητας προγράμματος

- Λειτουργία άρτιων και τεχνολογικά σύγχρονων εγκαταστάσεων

Ενίσχυση του Τύπου:

Οι εφημερίδες αποτελούν πυλώνα της δημοκρατίας, της πολυφωνίας και της ποιότητας του δημοσίου διαλόγου. Έχουν πληγεί από την κρίση όσο λίγοι κλάδοι. Η στήριξη και η ανάπτυξή τους είναι απαραίτητη και τα μέτρα ποικίλα.

* Μέτρα ενίσχυσης του τοπικού και περιφερειακού Τύπου (16 εκατ. για 4 έτη).

* Μέτρα ενίσχυσης των πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδων (6 εκατ. ευρώ).

* Αυστηρή εφαρμογή της πρόβλεψης του νόμου για την ορθή διανομή της δημόσιας διαφήμισης (70% στα πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ και 30% στα περιφερειακά).

* Σύσταση Μητρώου On-line Media για τη διαφάνεια στη διανομή της κρατικής διαφήμισης, την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και τη ρύθμιση της ψηφιακής ενημέρωσης. Ώς σήμερα αριθμεί 707 ταυτοποιημένα μέλη.

* Δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμα e-efimeris, στην οποία ώς σήμερα έχουν ανταποκριθεί 224 εφημερίδες.

Ίδρυση ΕΚΟΜΕ - Κίνητρα στήριξης οπτικοακουστικής παραγωγής/προσέλκυσης επενδύσεων:

Η Ελλάδα προωθεί τον αναξιοποίητο πλούτο της και του δίνει τη θέση που του αξίζει στον παγκόσμιο χάρτη. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί πλέον και στην οπτικοακουστική παραγωγή, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, προβάλλοντας διεθνώς τη χώρα και ενισχύοντάς την τουριστικά.

* Τα βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχονται είναι: Το cash rebate (35%) και tax rebate (30%). Ήδη έχουν δεσμευτεί 75 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη των παραγωγών και στόχος είναι να διατεθούν ώς 420 εκατ. ευρώ μέχρι το 2022.

* Ώς σήμερα, 43 ελληνικές και ξένες παραγωγές έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα.

* Ώς σήμερα έχουν επενδυθεί από τους παραγωγούς 39 εκατ. ευρώ και έχουν δημιουργηθεί 12.000 θέσεις εργασίας.

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL