Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Ανοικτός διαγωνισμός από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής / 870 εκατ. ευρώ για το Ίντερνετ υπερυψηλών ταχυτήτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανοικτός διαγωνισμός από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής / 870 εκατ. ευρώ για το Ίντερνετ υπερυψηλών ταχυτήτων

Ανοικτό διεθνή διαγωνισμό για το Ίντερνετ υπερυψηλών ταχυτήτων (Ultra Fast Broadband - UFBB) προκηρύσσει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα τηλεπικοινωνιακά έργα στην Ευρώπη, που φιλοδοξεί να μετατρέψει την Ελλάδα από ουραγό σε πρωτοπόρο στη συνδεσιμότητα νέας γενιάς.

Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 870 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις: η δημόσια συμμετοχή ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ) με πηγή χρηματοδότησης το ΕΣΠΑ, ενώ τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ) θα προέλθουν από ιδιωτικές επενδύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προϋπολογισμός του έργου UFBB υπερβαίνει τον συνολικό προϋπολογισμό των έργων ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα από το 2013 μέχρι σήμερα.

Με την υλοποίησή του 2,5 εκατ. πολίτες, που δεν περιλαμβάνονται στα σχέδια των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς (ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps, αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps). Ο σχεδιασμός αυτός δίνει τη δυνατότητα για ίσες ευκαιρίες στο κέντρο και την περιφέρεια συμβάλλοντας και στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος. Στόχος όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ορίζοντα το 2025.

Οι σύγχρονες υποδομές που θα αναπτυχθούν θα βελτιώσουν σημαντικά τη θέση της Ελλάδας στους δείκτες ψηφιακής ετοιμότητας και θα παράσχουν το απαιτούμενο υπόβαθρο για τη φιλοξενία των τεχνολογιών του μέλλοντος (δίκτυα πέμπτης γενιάς, υποδομές έξυπνων πόλεων, Διαδίκτυο των Πραγμάτων κ.λπ.). Οι εν λόγω υποδομές θα ανήκουν εξ ολοκλήρου στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα αποκτήσει και τη διαχείρισή τους μετά τη λήξη της περιόδου παραχώρησης.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς τόνισε σχετικά: «Με το Ίντερνετ υπερυψηλών ταχυτήτων μειώνουμε το ψηφιακό χάσμα και επιτυγχάνουμε τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. Η Ελλάδα αναπτύσσει τις νέες τεχνολογίες δίκαια και ισόρροπα, γίνεται επίκεντρο των ευρυζωνικών υποδομών και της συνδεσιμότητας».

Ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας σημείωσε: «Το έργο θα επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας. Για την υλοποίησή του συνεργαστήκαμε με πολλούς φορείς στην Ελλάδα και την Ε.Ε. ώστε να καταλήξουμε σε μια μορφή ευρείας αποδοχής, ελκυστική για τους επενδυτές και με πολύ σημαντικά οφέλη και ισχυρό αποτύπωμα για τη χώρα μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL