Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Ενίσχυση των τοπικών και περιφερειακών εφημερίδων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενίσχυση των τοπικών και περιφερειακών εφημερίδων

Πρόγραμμα ενίσχυσης του τοπικού και περιφερειακού Τύπου, ύψους 4 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τέσσερα χρόνια -σύνολο 16 εκατ. ευρώ-, «τρέχει» ήδη από προχθές με Κοινή Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και του υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρη Κρέτσου, η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (1676 / Τεύχος Β’ / 14 Μαΐου 2019).

Πρόκειται για το πρώτο μέτρο ενός συνολικότερου προγράμματος ενίσχυσης του Τύπου, το οποίο περιλαμβάνει περιφερειακές αλλά και αθηναϊκές / πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδες, οι οποίες έχουν πληγεί από την κρίση και την ψηφιακή τεχνολογία.

Όπως υπογραμμίζει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, με το νέο θεσμικό πλαίσιο εισάγονται λύσεις που θα επιτρέψουν στις εφημερίδες «να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους απρόσκοπτα ως πυλώνα της δημοκρατίας, της πολυφωνίας, του πολιτισμού και της ποιότητας του δημοσίου διαλόγου».

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, σημειώνει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, θα ακολουθήσει και δεύτερο πρόγραμμα, με ΚΥΑ των ίδιων υπουργών, που θα αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Βασικό κριτήριο για την ενίσχυση των περιφερειακών και τοπικών επιχειρήσεων Τύπου είναι ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται -με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης- στις επιχειρήσεις Τύπου. Ο αριθμός των εργαζομένων συνδέεται με την απασχόληση, αλλά και με τη δημιουργία πρωτότυπου τοπικού περιεχομένου, που συμβάλλει στην τοπική δημοσιότητα και ανάπτυξη.

Βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση των τοπικών και περιφερειακών εφημερίδων, ημερήσιων και εβδομαδιαίων, είναι η καταχώρισή τους στο Μητρώο Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου (e-efimeris) του υπουργείου ΨΗΠΤΕ.

Η ενίσχυση των τοπικών και περιφερειακών εφημερίδων είναι απολύτως συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις και αποτελεί λύση μόνιμου και όχι ευκαιριακού χαρακτήρα.

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL