Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.2°C24.7°C
1 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.1°C26.6°C
4 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C22.7°C
2 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.8°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
26.2°C26.9°C
2 BF 32%
Πέθανε ο σκιτσογράφος Γιάννης Ιωάννου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέθανε ο σκιτσογράφος Γιάννης Ιωάννου

Ένας από τους σπουδαιότερους σκιτσογράφους της Μεταπολίτευσης, άνθρωπος με μακρά διαδρομή στην Αριστερά, ο Γιάννης Ιωάννου άφησε χθες την τελευταία του πνοή σε ηλικία 74 χρόνων μετά από μάχη με την επάρατο.

Το ταλέντο του σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά, η οποία ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και κυρίως από το 1980 έβρισκε τα σκίτσα του στον καθημερινό και εβδομαδιαίο Τύπο, αλλά και σε πλήθος άλμπουμ που είχε εκδώσει σατιρίζοντας με ευστοχία τα πολιτικά προτάγματα της εποχής από τότε έως σήμερα. Ο Ιωάννου ήταν ένας από τους πιο καίριους σχολιαστές της επικαιρότητας, την οποία αποδομούσε με τον πιο εύστοχο τρόπο. Το χιούμορ του δημιούργησε σχολή, την οποία ακολούθησαν και ανέπτυξαν νεότεροι συνάδελφοί του.

Γεννήθηκε το 1944 στη Θεσσαλονίκη, έκανε σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και απέκτησε πτυχίο Αρχιτεκτονικής το 1968. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, όπου απέκτησε πτυχίο Πολεοδομίας το 1972.

Στο Παρίσι εργάστηκε σε αρχιτεκτονικό γραφείο έως το 1975 και το ίδιο διάστημα ξεκίνησε τη δημοσίευση των σκίτσων του για πρώτη φορά στο πολιτικό περιοδικό "Αντί". Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Γιάννη Ιωάννου εξάλλου, ήταν πριν από ένα μήνα στη Σχολή Καλών Τεχνών, στην εκδήλωση μνήμης για τον εκδότη του περιοδικού Χρήστο Παπουτσάκη, που οργάνωσε η κόρη του.

Ο Γιάννης Ιωάννου εργάστηκε ως γελοιογράφος αρχικά στο καθημερινό "Βήμα", με το ψευδώνυμο "Ιωάννου" από το 1976. Στη συνέχεια, δημοσίευσε στο σατιρικό "Ποντίκι" και έκανε το πολιτικό κόμικ "Ο Τρίτος Δρόμος", μια σάτιρα για το ηρωικό ΠΑΣΟΚ της πρώτης εποχής (1982). Δούλεψε στις εφημερίδες "Πρώτη", "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και συνεργάστηκε με τα περιοδικά "Ταχυδρόμος", "Σχολιαστής" κ.ά. με κόμικς όπως "Το Θαύμα", "Ο Ευρωπαίος" και άλλα.

Από το 1990 εργαζόταν στις εκδόσεις της εφημερίδας "Έθνος", ενώ η τελευταία του συνεργασία ήταν με την "Εφημερίδα των Συντακτών".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL