Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Αμεση αντίδραση Ν. Παππά - Λ. Κρέτσου - Η Ellinika Hoaxes δεν διαθέτει υποδομές, εμπειρία, προσωπικό, εργαλεία για να γίνει ο «τροχονόμος» της πλατφόρμας * Ερωτηματικά και για το πολιτικό πρόσημο * Ομάδα Εργασίας fact checking στην ΕΡΤ / Facebook: ποιον βάλανε να φυλάει τα πρόβατα;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αμεση αντίδραση Ν. Παππά - Λ. Κρέτσου - Η Ellinika Hoaxes δεν διαθέτει υποδομές, εμπειρία, προσωπικό, εργαλεία για να γίνει ο «τροχονόμος» της πλατφόρμας * Ερωτηματικά και για το πολιτικό πρόσημο * Ομάδα Εργασίας fact checking στην ΕΡΤ / Facebook: ποιον βάλανε να φυλάει τα πρόβατα;

Σε μια προσωπική πρωτοβουλία ερασιτεχνών, με αμφίβολες υποδομές και χωρίς επαγγελματική εμπειρία, στην ιστοσελίδα Ellinika Hoaxes, ανέθεσε ο πολυεθνικός μονοπωλιακός κολοσσός Facebook, τον έλεγχο της πλατφόρμας για ψευδείς ειδήσεις (fake news) και παραπληροφόρηση στην Ελλάδα.

Η συμφωνία Facebook - Ellinika Hoaxes έχει προκαλέσει εντύπωση, καθώς μια μικρή ιστοσελίδα αναλαμβάνει το τιτάνιο έργο του "τροχονόμου" σε μια πλατφόρμα στην οποία συμμετέχουν οκτώ εκατομμύρια Έλληνες. Ο "έλεγχος περιεχομένου" (fact checking) σε μια τόσο δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια "βαριά" εργασία και συγχρόνως εξαιρετικά λεπτή στη διαχείρισή της. Τι προεργασία έχει γίνει; Τι προσωπικό διαθέτει η ιστοσελίδα; Είναι προσωπικό εξειδικευμένο και κατάλληλο στη διαχείριση περιεχομένου; Είναι αλήθεια ότι δύο από τους πέντε μετόχους της εταιρείας είναι πρώην στρατιωτικοί; Υπάρχει σχέση με την "Athens Voice" όπως γράφεται, και ποια είναι αυτή;

Εκτός όμως από την αντικειμενική αδυναμία του Ellinika Hoaxes να αναλάβει ένα τέτοιο έργο, η ιστοσελίδα έχει δείξει ότι είναι πολιτικά προσανατολισμένη. Άλλες φορές κάνει πραγματικά fact checking και άλλες πολιτική δουλειά. Με καθαρό πολιτικό πρόσημο, "με τον Κυριάκο", όπως άλλωστε και η "Athens Voice".

Τα ερωτηματικά γίνονται ακόμη πιο επιτακτικά, όταν γίνεται γνωστό ότι ανάλογη σύμπραξη της Facebook π.χ. στη Γαλλία έχει γίνει με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Agence France Press), έναν ειδησεογραφικό οργανισμό με παράδοση, υποδομές και προσωπικό 2.200 άτομα. Στις ΗΠΑ, η Facebook συνεργάζεται με το Associated Press, ένα πρακτορείο ειδήσεων 3.200 εργαζομένων, ο οποίος ιδρύθηκε το 1846 και μετράει εμπειρία 173 χρόνων.

Τι συνέβη στην Ελλάδα; "Βon pour l' Orient", λένε οι Γάλλοι, περιγράφοντας υποτιμητικά πρακτικές, που, αν και απαράδεκτες στις προηγμένες δυτικές χώρες, θα μπορούσαν να θεωρηθούν κατάλληλες για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες - της Ανατολής. Είναι αυτή η λογική της Facebook για την Ελλάδα, με την επιλογή της Ellinika Hoaxes;

Διότι το τάιμινγκ (που λένε οι Άγγλοι) της συμφωνίας φαίνεται να συνδέεται με τις επικείμενες ευρωεκλογές και την προσπάθεια χειραγώγησης που θα επιχειρηθεί από πολλές πλευρές στην προεκλογική μάχη, όπου τα fake news, οι διαστρεβλώσεις, οι παρερμηνείες και οι απιθανότητες αναμένεται να δώσουν ρεσιτάλ. Παράλληλα, είναι γνωστό ότι το πρόβλημα των fake news απασχολεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον, όπως και η διαχείρισή τους, δηλαδή ο έλεγχος του περιεχομένου που διακινείται (fact checking). H Facebook έχει έρθει σε συμφωνίες πανευρωπαϊκά με κραταιά ειδησεογραφικά δίκτυα. Τα Ellinika Hoaxes είναι "bon pour l' Orient", ώστε η Facebook να επιδείξει τάχα "έργο" στη διεθνή κοινότητα, κατά της διασποράς των fake news.

Η δυσκολία του fact checking, του "τροχονόμου" των fake news σε μια παγκόσμια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα στην Ελλάδα, τα οποία παραμένουν ιδιαίτερα προσεκτικά. Η "Αυγή" επικοινώνησε με τους υπεύθυνους διαχείρισης περιεχομένου στην ΕΡΤ και στο ΑΠΕ και ιδού τι μας είπαν:

** Η ΕΡΤ έχει συστήσει εδώ και τρεις μήνες, από τον περασμένο Φεβρουάριο, ομάδα εργασιών fact checking, η οποία θα λειτουργήσει πιλοτικά για ένα εξάμηνο και αναμένεται να είναι επιχειρησιακά έτοιμη πριν το τέλος του έτους. Η ομάδα αποτελείται από οκτώ άτομα, δημοσιογράφους, εξοικειωμένους με τα social media και συνολικά με το web, οι οποίοι εκπαιδεύονται σε εξειδικευμένα λογισμικά και ανάλογα με τις ανάγκες των διευθύνσεων περιεχομένου της ΕΡΤ, ώστε να διασταυρώνουν ειδησεογραφία η οποία φαίνεται ύποπτη. Ήδη έχουν εισαχθεί δύο λογισμικά, το "Truly Media", το οποίο χρησιμοποιεί η Deutsche Welle και απαντά κατά πόσο μπορείς να εμπιστευτείς τον πομπό που πρώτος μετέδωσε μια είδηση, και το "Media Watch", λογισμικό που αναπτύσσει ελληνική εταιρεία σε συνεργασία με την ΕΡΤ και βασίζεται στον εντοπισμό της αρχικής πηγής και την αναγνώριση επαναλαμβανόμενων μοτίβων.

Σε πρώτη φάση, το έργο θα αξιοποιηθεί ως τοίχος προστασίας της ΕΡΤ από ψευδείς ειδήσεις, ενώ σε επόμενη φάση θα μπορεί να συνεργάζεται με φορείς που δείχνουν σχετικό ενδιαφέρον.

** Το ΑΠΕ μόλις χθες με επιστολή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναζητά τι δυνατότητες υπάρχουν, στο πλαίσιο συνεργασίας, ώστε το Αθηναϊκό Πρακτορείο να είναι σε θέση να αναλάβει λειτουργίες fact checking. Ανάλογες δυνατότητες διερευνώνται και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πρακτορείων Ειδήσεων (European Alliance of News Agencies).

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς μιλώντας χθες Στο Κόκκινο δήλωσε πως "μας ξένισε η συνεργασία Fecebook - Ellinika Hoaxes", εξηγώντας ότι "η συγκεκριμένη επιλογή δεν ανταποκρίνεται στη φύση των επιλογών που έγιναν σε άλλες χώρες".

Άμεση ήταν η αντίδραση του υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρη Κρέτσου, ο οποίος δήλωσε: "Μας προξενεί εντύπωση πώς ο παγκόσμιος τεχνολογικός κολοσσός της Facebook, ο οποίος εμφανίζει χρηματιστηριακή αξία 534 δισ. δολαρίων, με περίπου 3 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και αποστολή 41,6 εκατ. μηνυμάτων κάθε λεπτό, αποφάσισε να αναθέσει το έργο του θεματοφύλακα της αλήθειας των ειδήσεων στο ελληνικό Διαδίκτυο σε μια εταιρία που δεν έχει την ίδια εξειδίκευση και εμπειρία με τους αντίστοιχους συνεργάτες της Facebook σε άλλες χώρες, όπως το AFP και το Associated Press".

Συμπλήρωσε επίσης ότι η αντιμετώπιση των fake news "αποτελεί πολύ σοβαρή υπόθεση, ειδικά ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών, όπως έχει διατυπώσει δημοσίως και ο ιδρυτής της Facebook, Mark Zuckerberg. Ο ίδιος είχε προσφάτως ζητήσει και τη συνδρομή των εθνικών και υπερεθνικών ρυθμιστικών αρχών για την καταπολέμηση του προβλήματος μετά και τη σφαγή της Νέας Ζηλανδίας".

Ellinika Hoaxes: παρέμβαση στις ενημερώσεις

Σύμφωνα με ανάρτηση του Ellinika Hoaxes, "οι χρήστες του Facebook στην Ελλάδα, θα μπορούν να επισημαίνουν περιεχόμενο που θεωρούν ότι μπορεί να είναι ψευδές. Η ομάδα μας θα εξετάζει αυτές τις αναφορές και θα τις χαρακτηρίζει ως: αληθείς, ψευδείς, συνδυασμός (μίξη γεγονότων και παραποιήσεων), ψευδείς τίτλοι, δεν πληρούν τα κριτήρια για αξιολόγηση, σάτιρα, απόψεις, φάρσες και δεν έχουν αξιολογηθεί".

Για παράδειγμα, εξηγούν τα Ellinika Hoaxes, "αν κατόπιν αξιολόγησης ένας ισχυρισμός κριθεί ως ‘ψευδής’, το περιεχόμενο θα εμφανίζεται χαμηλότερα στις ενημερώσεις της πλατφόρμας και θα συνοδεύεται από σχετική προειδοποίηση, με παραπομπή σε επεξηγηματικό άρθρο μας. Αυτό μειώνει την εξάπλωση της είδησης και τον αριθμό των ανθρώπων που τη βλέπουν. Οι σελίδες και οι τομείς που μοιράζονται επανειλημμένα ψευδείς ειδήσεις θα μειώσουν επίσης τη διασπορά τους και θα καταργηθεί η ικανότητά τους να δημιουργούν έσοδα και διαφημίσεις. Αυτό βοηθά στην εξάλειψη των ψευδών ειδήσεων με οικονομικά κίνητρα. Από την εμπειρία του Facebook, όταν μια είδηση έχει χαρακτηρισθεί ως ψευδής, κατόρθωσε να μειωθεί η εξάπλωση της κατά 80%".

Οι χρήστες, σύμφωνα με τα Ellinika Hoaxes "σε καμία περίπτωση δεν θα παρεμποδίζονται να κοινοποιήσουν έναν ισχυρισμό, ανεξάρτητα από την δική μας αξιολόγηση". Τα Ellinika Hoaxes δεν θα έχουν καμία πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα οποιουδήποτε χρήστη. Ακόμη, δεν θα γνωρίζουν ποιοι χρήστες έχουν υποβάλει αναφορές για ψευδές περιεχόμενο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL