Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Το τελευταίο ρεπορτάζ του Βασίλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το τελευταίο ρεπορτάζ του Βασίλη

Το δυσκολότερο ρεπορτάζ είναι αυτό στο οποίο πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος ο εαυτός σου. Ήρθαν έτσι τα πράγματα που το τελευταίο ρεπορτάζ του Βασίλη Λυριτζή είχε θέμα την επί δίμηνο καθημερινή παρουσία του στο μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της χώρας, στον Άγιο Σάββα.

Εκεί όπου εδώ και δεκαετίες η επιστήμη και ο άνθρωπος μάχονται σκληρά για να προικίσουν τη ζωή έναντι του θανάτου, παλεύουν κάθε στιγμή για να υπερισχύσει η ύπαρξη έναντι του χαμού, πολεμούν, πασχίζουν, κερδίζουν, χάνουν, συνεχίζουν. Για όλους τους πάσχοντες, αλλά κυρίως για τον καθένα ξεχωριστά.

Κόντρα στο ρεύμα της εύκολης απαξίωσης και των αφοριστικών γενικεύσεων, ένα δημόσιο νοσοκομείο του μεγέθους και της ιδιαιτερότητας του Αγίου Σάββα υπάρχει εκεί, αναπτύσσεται, εκσυγχρονίζεται, υπηρετεί τον ασθενή.

Ο υπερσύγχρονος γραμμικός επιταχυντής, η ταυτόχρονη απεικονιστική αποτύπωση των αποτελεσμάτων της ακτινοβολίας αποτελούν πια εργαλεία καθημερινότητας στα ικανά χέρια του διευθυντή του ακτινοθεραπευτικού Μπάμπη Ζαμπάτη και των συνεργατών του, ισχυρά «όπλα» στο πλευρό χιλιάδων ογκολογικών ασθενών.

Πέρα από «στεγνά» τεχνολογικά δεδομένα και ιατρικές αναφορές, υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό του νοσοκομείου: οι άνθρωποι, επιστήμονες, εργαζόμενοι, δημόσιοι λειτουργοί, που τιμούν το όνομα και την αποστολή τους.

Κάτι που μήνα με τον μήνα, χρόνο με τον χρόνο αποτυπώνεται στα πρόσωπά τους: τη μια στιγμή τα φωτίζει ένα χαμόγελο αισιοδοξίας και ελπίδας για την επιτυχία και την επόμενη τα σκληραίνει ο πόνος του ασθενούς τους ή η ατελέσφορη προσπάθεια.

Οι ελλείψεις προσωπικού, απόρροια όσων επισώρευσε στη χώρα η χρεοκοπία της και η μνημονιακή περιπέτεια που ακολούθησε, γίνεται υπερπροσπάθεια να καλυφθούν εκ των ενόντων. Σε βαθμό που διευθυντές, επιμελητές, κορυφαίοι επιστήμονες, μετά τα ιατρικά τους καθήκοντα εκτελούν και αυτά της ανύπαρκτης γραμματείας τους, συνταγογραφούν, δακτυλογραφούν διαγνώσεις και βεβαιώσεις.

Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, από τον καθηγητή ώς τον «οδηγό» του φορείου, από τη διευθύντρια ώς την ειδικευόμενη, από την προϊσταμένη ορόφου ώς την «πρακτικάριο» νοσηλεύτρια και το βοηθητικό προσωπικό, προσδίδουν στην καθημερινότητα ενός τόσο ιδιαίτερου και δύσκολου νοσηλευτικού ιδρύματος τα βασικά συστατικά της ανθρωπιάς και της ανιδιοτελούς προσφοράς.

Χειρουργεία, εξεταστήρια, εργαστήρια διάγνωσης, γραφεία γιατρών, μονάδες ακτινοθεραπείας, αξονικοί, θάλαμοι νοσηλείας βρίσκονται συνεχώς στην υπηρεσία του κάθε ασθενούς, γνωρίζοντας κάθε στιγμή την παραμικρή λεπτομέρεια που μπορεί να τον αφορά. Κι όταν κλείνουν οι πόρτες των θαλάμων νοσηλείας και ο φόβος, η ανησυχία, ο πόνος πυκνώνουν τόσο στην ατμόσφαιρα που «κόβονται με το μαχαίρι», δυο κουβέντες από τη νοσηλεύτρια βάρδιας, ένα κοίταγμα, ένα γλυκό χαμόγελο έρχονται σαν βάλσαμο αισιοδοξίας, σταλαγματιές ανθρωπισμού, για να τονίσουν πως κανείς δεν είναι μόνος σε αυτή την άνιση πάλη.

Όσοι το έζησαν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL