Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
14.8°C20.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.5°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
11.0°C17.7°C
1 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.8°C17.7°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C18.0°C
0 BF 82%
Καταγγελία για λογοκρίσια στην "Καθημερινή"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταγγελία για λογοκρίσια στην "Καθημερινή"

Λογοκρισία από την αγγλόφωνη έκδοση της “Καθημερινής” κατήγγειλε με επιστολή του ο ιρλανδικής καταγωγής Ρίτσαρντ Πάιν, διευθυντής της Σχολής Ντάρελ στην Κέρκυρα και μόνιμος κάτοικος του νησιού, ο οποίος δηλώνει ότι σταματάει να αρθρογραφεί στην εφημερίδα. Ο κ. Πάιν διατηρούσε εδώ και δυόμισι χρόνια τη στήλη «Eye of the Xenos» στην αγγλική έκδοση της “Καθημερινής”.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, αφορμή για το κόψιμο του άρθρου του, σχετικού με την καταστροφή που θα προκαλέσει στο περιβάλλον η επένδυση στην περιοχή Ερημίτης στην Κέρκυρα, στάθηκε η κριτική που άσκησε στον Κυρ. Μητσοτάκη γι’ αυτήν την επένδυση.

Η καταγγελία του κ. Πάιν είναι μία ακόμη ένδειξη του ασφυκτικού κλοιού στα ΜΜΕ που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς η παραμικρή ένσταση για οποιαδήποτε κυβερνητική επιλογή κόβεται εν τη γενέσει.

Ο Ρίτσαρμτ Πάιν ζει στην Κέρκυρα τα τελευταία χρόνια, αρθρογραφεί στους “Irish Times” της Ιρλανδίας και είναι από τους πιο γνωστούς μελετητές του έργου του διάσημου Βρετανού συγγραφέα Λόρενς Ντάρελ, ο οποίος έζησε στο παρελθόν για κάποια χρόνια στο νησί.

«Μου είπαν ότι το άρθρο δεν ήταν αποδεκτό γιατί έπαιρνα ‘βαθιά πολιτική θέση’ και ότι οι ξένοι αρθρογράφοι θα έπρεπε να γράφουν για ‘ακαδημαϊκά, ιστορικά, πολιτιστικά’ θέματα, όχι για ‘εσωτερική πολιτική’», αναφέρει ο ίδιος και συμπληρώνει: «Ξαναέγραψα το άρθρο μου σε μορφή ‘ανοιχτής επιστολής’ προς τον κ. Μητσοτάκη, αλλά αυτό απορρίφθηκε και πάλι από την ‘Καθημερινή’», εξηγεί τα πραγματικά περιστατικά ο Ρ. Πάιν.

«Ως μόνιμος κάτοικος στην Κέρκυρα (που πληρώνει κανονικά τον ΕΝΦΙΑ του) και ως διευθυντής της Βιβλιοθήκης Durrell, με στενούς δεσμούς με ιδρύματα όπως η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, αισθάνομαι ότι έχω το δικαίωμα να εκφράζω άποψη για θέματα που επηρεάζουν την ευημερία -συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής ευημερίας- του νησιού, ανεξάρτητα από το διαβατήριο που μπορώ να κατέχω. Δεν θεωρώ ότι τα προηγούμενα άρθρα μου,τους τελευταίους 30 μήνες, ήταν χωρίς πολιτικό περιεχόμενο», συμπληρώνει ο μέχρι πρότινος αρθρογράφος της αγγλόφωνης “Καθημερινής”.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL