Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Κόλαφος για τη λίστα Μητσοτάκη - Πέτσα από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κόλαφος για τη λίστα Μητσοτάκη - Πέτσα από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου

Ευρωπαϊκή και διεθνή διάσταση παίρνουν οι απαράδεκτοι χειρισμοί της κυβέρνησης στη διανομή των κρατικών διαφημιστικών κονδυλίων στα ΜΜΕ, όπως έγιναν γνωστά από τη λίστα Πέτσα, καθώς ευρωπαϊκοί και διεθνείς οργανισμοί για την ελευθερία του Τύπου και την ενίσχυση της δημοσιογραφίας με επιστολή τους στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τον υφυπουργό Στ. Πέτσα καταγγέλλουν «αυθαιρεσία» και «αδιαφάνεια».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος είχε προσωπικά υπερασπιστεί τον τρόπο κατανομής των κονδυλίων -επιρρίπτοντας την ευθύνη στην ιδιωτική εταιρεία (media shop) Initiative- παραμένει έκθετος. «Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να διασύρει την Ελλάδα και διεθνώς με τις καθεστωτικές πρακτικές του» αναφέρει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σκληρή κριτική για τα κονδύλια

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), με αφορμή τη δημοσιοποίηση της λίστας με τα 1.232 μέσα που έλαβαν μέρος στην καμπάνια για την προστασία από τον κορωνοϊό (ύψους 20 εκατ. ευρώ) χαρακτηρίζει ως «τιμωρία» τον αποκλεισμό της εφημερίδας «Documento». Παράλληλα καταγγέλλει ότι «πολλά μέσα ενημέρωσης που θεωρούνται ‘αντιπολιτευόμενα’ έλαβαν δυσανάλογα μικρότερα ποσά σε σύγκριση με πιο φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, παρ’ όλο που είχαν μεγαλύτερη κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα». Και την ίδια στιγμή επικρίνει την κυβέρνηση για το ότι περισσότερες από 200 ιστοσελίδες που δεν περιλαμβάνονται στο Μητρώο Online Media πήραν παρανόμως χρήματα, αλλά και για τη χρηματοδότηση ανενεργών ή και ανύπαρκτων ιστοσελίδων με ελάχιστους ή καθόλου αναγνώστες.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) υιοθέτησε την επιστολή της Media Freedom Rapid Response (MFRR) προς την ελληνική κυβέρνηση ζητώντας μεγαλύτερη διαφάνεια και αντικειμενικότητα στη διανομή δημόσιων διαφημιστικών κεφαλαίων στα μέσα ενημέρωσης.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο εκδοτών, δημοσιογράφων και στελεχών μέσων που εργάζονται για την ποιοτική, ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που ιδρύθηκε το 1950, έχει έδρα τη Βιέννη της Αυστρίας και χρηματοδοτείται, μεταξύ άλλων, και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Προωθούμε τις προϋποθέσεις που επιτρέπουν στη δημοσιογραφία να εκπληρώσει τη δημόσια λειτουργία της, η σημαντικότερη εκ των οποίων είναι η ικανότητα των ΜΜΕ να λειτουργούν χωρίς παρεμβολές και χωρίς φόβο αντιποίνων. Η αποστολή μας είναι να υπερασπιστούμε την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ελεύθερη ροή ειδήσεων όπου κι αν απειλούνται» αναφέρεται στην ιστοσελίδα του.

Η επιστολή στον πρωθυπουργό

Η επιστολή προς τον Κυρ. Μητσοτάκη αναφέρει συγκεκριμένα: «Η διαδικασία μέσω της οποίας τα κονδύλια διανεμήθηκαν εγείρει ένα πλήθος από ανησυχητικά ζητήματα για τη διαφάνεια εκ μέρους της κυβέρνησης και την πολυφωνία των ΜΜΕ». Και συμπληρώνει:

«Πολλοί δημοσιογραφικοί οργανισμοί που θεωρούνται ως αντιπολιτευτικοί έλαβαν δυσανάλογα χαμηλότερη χρηματοδότηση σε σύγκριση με άλλους οργανισμούς που είναι πιο φιλικά προσκείμενοι στην κυβέρνηση, παρ’ όλο που είχαν μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα και κυκλοφορία.

Ως το πιο τρανταχτό παράδειγμα αναφέρουμε το ‘Documento’, μια εβδομαδιαία ερευνητική εφημερίδα που είχε αποκλειστεί ολοκληρωτικά από τα κρατικά κονδύλια. Ο εκδότης και οι συνεργάτες της εφημερίδας υποστηρίζουν ότι αυτό ήταν μια ξεκάθαρη πράξη εκδίκησης για την κριτική στάση και πρόσφατες έρευνες στην κυβέρνησή σας.

* Η 18σέλιδη λίστα με τα 1.232 ΜΜΕ που όντως έλαβαν τη χρηματική βοήθεια συμπεριλαμβάνει παραπάνω από 200 ψηφιακούς τόπους που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο εθνικό ψηφιακό μητρώο μέσων ενημέρωσης, με ανενεργά και ανύπαρκτα σάιτ ή ‘σκοτεινά’ μπλογκ με ελάχιστους έως καθόλου αναγνώστες.

* «Ανησυχητικές είναι οι δικαιολογίες που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σχετικά με τους λόγους του αποκλεισμού του ‘Documento’. Η απόρριψη του ρεπορτάζ του ‘Documento’ ως ‘fake news’ υπονομεύει την ανεξάρτητη και δημοσιογραφική κριτική της ιστοσελίδας και δεν υποστηρίζεται από την ανάλυση που πραγματοποίησαν οι συνεργάτες του Media Freedom Rapid Response».

* «Τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν ποια μέσα θα λάβουν την κρατική χρηματοδότηση την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν στην καλύτερη περίπτωση αυθαίρετα και στη χειρότερη στόχευαν να τιμωρήσουν τα μέσα που μεταδίδουν ειδήσεις που δεν κολακεύουν την κυβέρνηση».

* Η παραποίηση της βιομηχανίας των ΜΜΕ για την απροκάλυπτη εξυπηρέτηση των σάιτ και των εφημερίδων που είναι φιλικά προσκείμενα στην κυβέρνηση προκαλεί μια σειρά από σημαντικές ερωτήσεις για τη δέσμευσή σας να διασφαλίσετε και να υποστηρίξετε την πολυφωνία των ΜΜΕ και την ελευθερία του Τύπου.

* Κάθε κρατική επιδότηση προς τα ΜΜΕ πρέπει να διαμοιράζεται με διαφανείς, προσβάσιμες και εξετάσιμες μεθόδους, βασισμένες σε αντικειμενικά κριτήρια. Αυτό δεν φαίνεται να έχει συμβεί εδώ.

* Αμφισβητούμε τους λόγους για τους οποίους μια ιδιωτική διαφημιστική εταιρεία προσελήφθη για να μοιράσει την κρατική επιχορήγηση αντί για έναν δημόσιο οργανισμό. Αυτό το σύστημα ήταν αδιάφανο και οδήγησε σε μεγάλες καθυστερήσεις για τη δημοσιοποίηση σοβαρών πληροφοριών. Αν και καλωσορίζουμε την κίνηση να δημοσιοποιηθούν επιτέλους οι ολοκληρωμένες λίστες των ΜΜΕ που συμπεριλήφθηκαν, πιστεύουμε ότι αυτό θα έπρεπε να έχει συμβεί ήδη από την αρχή.

* Η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει προβεί σε δημοσιοποίηση των λεπτομερειών για τα κριτήρια επιλογής των ΜΜΕ που έλαβαν την επιχορήγηση από την εταιρεία Initiative Media. Προτείνουμε στην κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα αυτές τις πληροφορίες χωρίς καθυστέρηση, ώστε να εκτιμηθεί το κατά πόσο η διαδικασία ήταν δίκαιη.

* Οι συνεργάτες του Media Freedom Rapid Response θα συνεχίσουν να παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση. Με χαρά θα προσφέραμε την εξειδικευμένη γνώση μας ώστε να θεσμοθετηθεί ένα σύστημα διανομής δημόσιων κεφαλαίων που παρέχει διαφάνεια, λογοδοσία και δικαιοσύνη.

Σας ζητούμε να εξετάσετε τις ανησυχίες μας και αναμένουμε την αντίδρασή σας».

ΣΥΡΙΖΑ: Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες μας

«Η επιστολή του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου στον κ. Μητσοτάκη για την αδιαφανή διανομή των 20 εκατ. ευρώ στον Τύπο αποτελεί κόλαφο για τους χειρισμούς τους σε βάρος των μέσων ενημέρωσης, της πολυφωνίας και της ελευθεροτυπίας» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι επιβεβαιώνονται «μέχρι κεραίας όλες τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, τις οποίες συμμερίζεται και μια μεγάλη μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL