Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος

Τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος (27η Ιανουαρίου) τιμά το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Στο πλαίσιο της εκπομπής «Αφύλαχτη Διάβαση», του Θωμά Σίδερη, μεταδίδει δύο πρωτότυπα ραδιοφωνικά...

Τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος (27η Ιανουαρίου) τιμά το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Στο πλαίσιο της εκπομπής «Αφύλαχτη Διάβαση», του Θωμά Σίδερη, μεταδίδει δύο πρωτότυπα ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ.

Για τη δημιουργία τους, συνεργάστηκαν το Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστήμιου του Καρόλου της Πράγας, το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών και η δημόσια Πολωνική Ραδιοφωνία.

Το πρώτο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τρεμπλίνκα: τοπογραφία και γεωμετρία του εγκλωβισμού» θα μεταδοθεί το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 12, ενώ το δεύτερο με τίτλο «Τα παιδιά του Γιάνους Κόρτσακ» θα μεταδοθεί το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου 2020, στις 12 επίσης.

Το πρώτο ντοκιμαντέρ εστιάζει στο στρατόπεδο εξόντωσης της Τρεμπλίνκα. Η Τρεμπλίνκα συνδέεται με τον εκτοπισμό και τη θανάτωση μεγάλου αριθμού Ελλήνων Εβραίων. Την περίοδο 1943-1944 συνελήφθησαν στην Ελλάδα από τις δυνάμεις Κατοχής και τους συνεργάτες τους 58.000 Έλληνες Εβραίοι, Ρωμανιώτες και Σεφαραδίτες.

Το δεύτερο ντοκιμαντέρ φωτίζει τη διαδρομή του Πολωνοεβραίου γιατρού και παιδαγωγού Γιάνους Κόρτσακ από το γκέτο της Βαρσοβίας μέχρι το κολαστήριο της Τρεμπλίνκα. Ο Γιάνους Κόρτσακ θεωρείται σήμερα πρόδρομος της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού, καθώς οι πρωτοποριακές μέθοδοι διαπαιδαγώγησης που εφάρμοζε επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τη σύνταξη της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Με ΜΑΤ και ΜΜΕ στήνουν κλειστά κέντρα

Αυτό που συμβαίνει από προχθές τη νύχτα στη Χίο και τη Λέσβο, δεν θα το είχαμε πάρει καν είδηση αν δεν υπήρχαν τα κοινωνικά δίκτυα. Γιατί τα ΜΜΕ, που υπό κανονικές συνθήκες ψοφάνε για αναταραχές, φασαρίες και επεισόδια, έχουν βαλθεί, συντονισμένα, να υποβαθμίσουν τα γεγονότα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις