Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Τόμας Γιακόμπι / "Δεν θα με τρομάξουν οι ακροδεξιοί"!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τόμας Γιακόμπι / "Δεν θα με τρομάξουν οι ακροδεξιοί"!

Παράλυτη και αμέτοχη για μια ακόμη φορά η αστυνομία, μπροστά στη στοχοποίηση και την ενέδρα θανάτου που είχε στήσει ομάδα ακροδεξιών στον δημοσιογράφο, ανταποκριτή της Deutsche Welle Τόμας Γιακόμπι, το περασμένο Σάββατο 18 Ιανουαρίου, όταν κάλυπτε αντιπροσφυγικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Τα ΜΑΤ, παρόντα κατά το επεισόδιο επίθεσης δέκα ακροδεξιών εναντίον ενός, δεν πήραν είδηση, ενώ η αστυνομία ερευνά ακόμη να βρει τους υπαίτιους χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Τόμας Γιακόμπι, ανταποκριτής της γαλλόφωνης σύνταξης της DW στην Αθήνα επί χρόνια, έχει αποτελέσει και στο παρελθόν στόχο ακροδεξιών, καθώς το ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή, προσωπική υπόθεση» έχει ενοχλήσει τους χρυσαυγίτες στο παρελθόν, ενώ και δεύτερο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Χρυσή Αυγή, υπόθεση όλων μας», το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, θέτει το ερώτημα για το ποια θα μπορούσε να είναι η αντίσταση σ’ αυτήν την ιδεολογία που εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη.

Ο ίδιος ο Τόμας Γιακόμπι κατηγορεί την ελληνική αστυνομία ότι δεν αντέδρασε άμεσα, ενώ μιλώντας στη DW συμπληρώνει ότι δεν πρόκειται να τον τρομάξουν οι ακροδεξιοί: «Δουλεύουμε ήδη εδώ και τρία χρόνια για το νέο ντοκιμαντέρ και είναι σημαντικό να προβληθεί. Είναι επίσης σημαντικό να δείξουμε ότι είμαστε εδώ. Και προσωπικά δεν είμαι αυτός που έχει άδικο επειδή πήγα σε αυτή τη διαδήλωση. Άδικο έχουν αυτοί που μου επιτέθηκαν!».

Την επίθεση στον δημοσιογράφο καταδίκασε όλο το πολιτικό σύστημα και οι ενώσεις δημοσιογράφων, μεταξύ αυτών ο Στ. Πέτσας, ο Γιάννης Ραγκούσης και η ΕΣΗΕΑ.

Ο Αλέξης Χαρίτσης με ανακοίνωσή του σημείωσε ότι ενέργειες σαν κι αυτή βάλλουν ευθέως κατά της ελευθεροτυπίας και της δημοκρατίας. «Η υποδαύλιση της μισαλλοδοξίας και της αντιπροσφυγικής ρητορικής αποτελεί το υπόστρωμα πάνω στο οποίο αναπτύσσονται οι απαράδεκτες αυτές πρακτικές. Καλούμε την κυβέρνηση αφενός να προχωρήσει στον άμεσο εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, αφετέρου να απομονώσει επιτέλους την Άκρα Δεξιά και την αποκρουστική της δράση».

Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου σημειώνει ότι «πρόκειται για το δεύτερο τέτοιου είδους περιστατικό κατά του συγκεκριμένου συναδέλφου από τους ίδιους κύκλους» και προαναγγέλλει ότι θα επιδιώξει άμεσα συναντήσεις με φορείς για να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των δημοσιογράφων, ανταποκριτών και μη, κατά την εκτέλεση του έργου τους με ασφάλεια και χωρίς περιορισμούς.

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL