Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Μετά τον σάλο με το «Μακελειό» αποσύρει τα μέτρα ενίσχυσης του Τύπου / Από φάουλ σε φάουλ η κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά τον σάλο με το «Μακελειό» αποσύρει τα μέτρα ενίσχυσης του Τύπου / Από φάουλ σε φάουλ η κυβέρνηση

Με βίαιο τρόπο η κυβέρνηση αντιδρά στις ενστάσεις για τη χρηματοδότηση της εφημερίδας «Μακελειό». Προχωρώντας σε μια ακραία απόφαση, παίρνει πίσω συνολικά το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων Τύπου μετά τον σάλο που η ίδια δημιούργησε περιλαμβάνοντας στη χρηματοδότηση την εφημερίδα «Μακελειό».

Μια χρηματοδότηση που όχι μόνο προκαλεί εύλογες ενστάσεις, αλλά επιχειρήθηκε κατά παράβαση του νόμου και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Γ. Χουλιαράκη και Λ. Κρέτσου, η οποία ρητά αναφέρει στις προϋποθέσεις υπαγωγής ότι η ύλη των εφημερίδων οφείλει «να μην θίγει τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, να μην εισάγει ή προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού».

Επιχειρώντας να αιτιολογήσει νωρίτερα χθες τη συμπερίληψη του «Μακελειού» στις χρηματοδοτούμενες εφημερίδες, ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα Τύπου και Ενημέρωσης Στ. Πέτσας έθεσε θέμα εφαρμογής των κανόνων δεοντολογίας και συγκεκριμένα ποιο είναι το όργανο που κρίνει εάν εφαρμόζεται ή όχι η δεοντολογία. «Μπορεί η εκτελεστική εξουσία να προχωρήσει σε τέτοια κρίση; Μήπως θα πρέπει να υπάρξει ένα ενδιάμεσο στάδιο, όπως π.χ. μια Επιτροπή;» είπε ο Στ. Πέτσας. Στη συνέχεια όμως προχώρησε στη συνολική ακύρωση του προγράμματος ενίσχυσης εφαρμόζοντας την ακραία τακτική «πονάει χέρι - κόβει χέρι», ακυρώνοντας συνολικά το πρόγραμμα για το 2019.

ΣΥΡΙΖΑ: Νέο πάρε - δώσε με τους μιντιάρχες

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση ξεκινάει ένα νέο πάρε - δώσε με τους επιχειρηματίες του Τύπου και ξηλώνει έναν ακόμη νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας ξεκρέμαστες δεκάδες επιχειρήσεις Τύπου που έχουν χτυπηθεί με τον πιο βίαιο τρόπο από την κρίση, αφήνοντας να καούν και τα χλωρά, μαζί με τα ξερά. «Δυστυχώς, ο ευαίσθητος για τη δημοκρατία χώρος του Τύπου πληρώνει τις παλινωδίες και τους τακτικισμούς της κυβέρνησης της Ν.Δ.» σχολίασε ο Αλέξης Χαρίτσης σχετικά με τις εξελίξεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Μπροστά στο αδιέξοδο, η κυβέρνηση επέλεξε να θολώσει τα νερά. Ακύρωσε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που είχε σχεδιαστεί μετά από εξαντλητικό διάλογο με τους αρμόδιους φορείς και είχε συμπεριλάβει όλες τις αναγκαίες παραμέτρους προκειμένου να περιφρουρηθούν το δημόσιο συμφέρον και οι έννοιες της ελευθεροτυπίας και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας».

Νωρίτερα, ο Στ. Πέτσας ανακοίνωνε την ακύρωση του προγράμματος ενίσχυσης Τύπου για το 2019 και την αντικατάστασή του με νέο. Η κυβέρνηση ξεκινά διαβουλεύσεις με κόμματα και ενώσεις ιδιοκτητών και δημοσιογράφων και πάλι εκ του μηδενός ώστε «να διαμορφώσει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ενίσχυσης των εφημερίδων, που θα αντλεί εμπειρίες από τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών και θα προωθεί την κουλτούρα της ανάγνωσης, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία».

Προς επίρρωσιν των προθέσεων, ο Στ. Πέτσας προαναγγέλλει νέο θεσμικό πλαίσιο τους πρώτους μήνες του 2020 και την πρώτη συνάντηση με την Ένωση Ιδιοκτητών (ΕΙΗΕΑ) και το Σωματείο των Δημοσιογράφων (ΕΣΗΕΑ) την ερχόμενη Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου.

Μιλώντας χθες στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο, ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης περιέγραψε πώς η σημερινή κυβέρνηση με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις άλλαξε τα κριτήρια χρηματοδότησης προς το ελαστικότερο: βγάζει απέξω την προϋπόθεση της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, δηλαδή εκπέμπει το μήνυμα ότι ακόμα κι αν χρωστάτε στο κράτος, έρχεται το κράτος και σας βοηθάει, άρα οι κανόνες δεν είναι αυτοί της ίσης αντιμετώπισης. Αφαίρεσε και την προϋπόθεση να είναι τακτοποιημένες οι οφειλές στους εργαζόμενους και προέβλεπε κάποια παραπάνω χρήματα από τα 6 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ (προστέθηκαν και 700.000 ευρώ). Ο όρος της ρητορικής μίσους (στο άρθρο 3 παράγραφος 4) δεν άλλαξε. Παρά ταύτα, συμπεριέλαβε το «Μακελειό» στη χρηματοδότηση.

Στ. Καπάκος: Οι ενισχύσεις στον Τύπο υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη

Με προφητικό τρόπο εκ μέρους της ΕΣΗΕΑ, ο γενικός γραμματέας Σταύρος Καπάκος, μιλώντας στην εκπομπή του Στάθη Σχοινά, στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο, ζήτησε «Να μη γίνει το 'Μακελειό' 'μακελειό' της ενημέρωσης»! Και έστειλε μήνυμα σε ώτα μη ακουόντων, όπως αποδεικνύεται, «να μην κάνουν το λάθος. Πρέπει να προχωρήσει η ενίσχυση του έντυπου Τύπου».

Ο Στ. Καπάκος συμπλήρωσε ότι «οφείλουν να μαζευτούν οι αρμόδιοι φορείς της ενημέρωσης και να βρουν μια κοινή φόρμουλα με κριτήρια κοινής αποδοχής, όπως συνέβη και στη Γαλλία». Γενικότερα για τις ενισχύσεις στον Τύπο, ανέφερε ότι υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, όπου η ενημέρωση ενισχύεται «με το έναν ή με τον άλλον τρόπο, κι αυτό γιατί στον δυτικό κόσμο η ενημέρωση είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας και για να παραμείνει, θα πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες ώστε να επιβιώσει η πολυφωνία».

 

Ψήφισμα διαμαρτυρίας από την ΠΟΕΣΥ

Με ψήφισμά του το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία και αποδοκιμασία του για τον τρόπο εφαρμογής της ενίσχυσης των εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας.

Η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ), με ανακοίνωσή της νωρίτερα το πρωί χθες, ζητούσε από την κυβέρνηση α) άμεση τροποποίηση της ΚΥΑ για την ενίσχυση των εφημερίδων, που θα διασφαλίζει ότι η εγκριθείσα δαπάνη θα διανεμηθεί με αντικειμενικά και αδιαμφισβήτητα κριτήρια και β) έναρξη διαλόγου μεταξύ των φορέων του Τύπου, της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, ώστε η ενίσχυση των εφημερίδων να αποκτήσει μόνιμη και ουσιαστική μορφή και να μείνει μακριά από οποιοδήποτε μικροκομματικό και μικροσυντεχνιακό συμφέρον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL