Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αφιέρωμα του Κόκκινου 105,5 στα Δεκεμβριανά την Τετάρτη 4/12

Το πρόγραμμα του 105,5 Στο Κόκκινο για την Τετάρτη 4/12: Δεκεμβριανά 1944, 75 χρόνια μετά - Ο 105,5 Στο Κόκκινο συνεχίζει να συμβάλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αυτή τη φορά με δύο εκπομπές αφιερωμένες στα Δεκεμβριανά του 1944, 75 χρόνια μετά τα γεγονότα.

Το αιματοκύλισμα της μεγάλης λαϊκής διαδήλωσης του ΕΑΜ της 3ης Δεκεμβρίου 1944 υπήρξε ο πρώτος κορυφαίος σταθμός της επίθεσης των μοναρχοφασιστών και των  δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της πραγματικής απελευθέρωσης του λαού της Ελλάδας.

Οι αιτίες της σύγκρουσης, αλλά και τα όσα ακολούθησαν στις γειτονιές της Αθήνας και την ύπαιθρο, πρέπει να μπουν στο μικροσκόπιο της ιστορικής έρευνας και της πολιτικής ανάλυσης, προκειμένου να εξάγονται κρίσιμα συμπεράσματα για τον πολιτικό ανταγωνισμό, την Αριστερά και τη Δεξιά, τα μέσα πάλης και την τύχη περιφερειακών οικονομιών.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του σταθμού με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, θα προστεθούν στο πρόγραμμα δύο εκπομπές με θέμα τα Δεκεμβριανά:

  • 12:00 – 13:00: Η κοινωνική διάσταση των Δεκεμβριανών, Μενέλαος Χαραλαμπίδης – Ηλίας Νικολακόπουλος

Η κοινωνική γεωγραφία των συνοικιών της Αθήνας στην Απελευθέρωση, ο κοινωνικός διχασμός από τις εμφύλιες συγκρούσεις του τελευταίου χρόνου της Κατοχής, τα κρίσιμα γεγονότα της 3ης Δεκεμβρίου, η πόλη και οι συνοικίες  κατά τη διάρκεια της μάχης, τα θύματα του Δεκέμβρη.

 

  • 16:00 – 17:00: Δεκέμβρης 1944: πολιτικές διαστάσεις και αποτιμήσεις, Ηλίας

Νικολακόπουλος - Ιωάννα Παπαθανασίου - Σωτήρης Ριζάς

Η συγκεκριμένη εκπομπή του κύκλου με θέμα τα «Δεκεμβριανά» εστιάζει στις πολιτικές διαστάσεις της ένοπλης σύγκρουσης που έμεινε γνωστή στην ιστορία ως «η μάχη της Αθήνας». Τί ήταν εντέλει ο Δεκέμβρης του ’44;

Τί σήμαινε για τις εμπλεκόμενες πολιτικές δυνάμεις και ποιες εξελίξεις δρομολόγησε στην πολιτική σκηνή; Πώς βιώθηκε από τους πρωταγωνιστές του, αλλά και πως αποτιμήθηκε από τους αντιπάλους που θα υπέγραφαν τον Φεβρουάριο του 1945 τη Συνθήκη της Βάρκιζας;

 

Συντονιστείτε στον 105,5 Στο Κόκκινο

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δημόσια υγεία και κυβερνητική ανεπάρκεια

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επένδυσε πάρα πολλά στην επιτυχημένη διαχείριση της καραντίνας. Επιτυχημένη φυσικά μόνο από ιατρικής πλευράς, γιατί την ίδια περίοδο υπήρξαν τουλάχιστον δύο καραμπινάτα σκάνδαλα -η λίστα Πέτσα και οι πλατφόρμες κατάρτισης...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο