Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οι διεθνείς διαστάσεις του Κυπριακού Ζητήματος 1950-1974

Ιστορικοί περίπατοι. Νέος κύκλος εκπομπών με τη Μ. Κατσίμη και τον Π. Τζαννετάκο.

Η διπλωματική διάσταση και οι διεθνείς προεκτάσεις του Κυπριακού Ζητήματος από τη δεκαετία του 1950 και τις εργώδεις προσπάθειες για την Ένωση με την Ελλάδα, έως και την τουρκική εισβολή του Ιουλίου- Αυγούστου 1974, είναι το θέμα της πρώτης εκπομπής του νέου κύκλου επεισοδίων των «Ιστορικών Περιπάτων». Μεταδίδεται σήμερα Σάββατο, ώρα 16.00 το απόγευμα.

Ο Πιέρρος Τζαννετάκος μαζί με τον επίκουρο καθηγητή Πολιτικής και Διπλωματικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αντώνη Κλάψη, πραγματοποιούν ένα ενδιαφέρον οδοιπορικό, αναδεικνύοντας τις κυριότερες πτυχές του Κυπριακού Ζητήματος, αλλά και τους διεθνείς συσχετισμούς των δυνάμεων που αναμίχθηκαν κατά περιόδους στα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά τεκταινόμενα του νησιού.

Από τον Πειραιά, όπου την άνοιξη του 1950 αποβιβάστηκε η κυπριακή αντιπροσωπεία που έφερε τους τόμους του ενωτικού δημοψηφίσματος, η εκπομπή ταξιδεύει στην ιδιαίτερη πατρίδα του πρωτεργάτη του ενωτικού κινήματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, το ορεινό χωριό Παναγιά στο επιβλητικό όρος Τρόοδος και στην παλαιά τουρκοκυπριακή συνοικία της Πάφου, εκεί που τον Μάρτιο του 1964 διεξήχθησαν ορισμένες από τις πλέον αιματηρές διακοινοτικές συγκρούσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με διακύβευμα τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής.

Η κάμερα μπαίνει στο επιβλητικό κτήριο της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, από το μπαλκόνι της οποίας εξεφώνησε ο Μακάριος τον πρώτο ιστορικό λόγο του ως Πρόεδρος της νεότευκτης Κυπριακής Δημοκρατίας. Και καταλήγει στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς στη Λευκωσία, την έδρα του στρατού της Κύπρου, εκεί απ’ όπου ξεκίνησε το άφρον πραξικόπημα της χούντας του Ιωαννίδη κατά του Μακαρίου στις 15 Ιουλίου 1974, το οποίο και έδωσε λίγες μέρες μετά την αφορμή για τη διπλή εισβολή των Τούρκων.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις