Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.6°C25.8°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.9°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.6°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.0°C
2 BF 38%
Νέο πολύνεκρο ναυάγιο με θύματα πρόσφυγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέο πολύνεκρο ναυάγιο με θύματα πρόσφυγες

Επτά ακόμα άνθρωποι πνίγηκαν χθες στα νερά του Αιγαίου, προσπαθώντας να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη με μια βάρκα διακινητών χωρίς να υπάρχει ένας νόμιμος και ασφαλής τρόπος να σώσουν τη ζωή τους από τις διώξεις, τον πόλεμο και τη φτώχεια της χώρας καταγωγής τους. Μάλιστα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ήδη μετράμε 39 νεκρούς στα σύνορα της χώρας μας.

Ο λόγος για το τελευταίο ναυάγιο βορειανατολικά του λιμανιού της Μυτιλήνης, το οποίο κόστισε τη ζωή σε δύο ανήλικα κορίτσια, τέσσερις γυναίκες και έναν άνδρα όταν η βάρκα στην οποία επέβαιναν αναποδογύρισε χθες το πρωί.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, τα πληρώματα περιπολικών σκαφών του Λιμενικού, ενός σκάφους της Frontex και του σκάφους της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ), περισυνέλεξαν συνολικά 57 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ ανέσυραν και 7 άτομα (τέσσερις γυναίκες, ένας άνδρας, δύο ανήλικα κορίτσια) χωρίς τις αισθήσεις τους, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός τους. Την προανάκριση έχει αναλάβει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα stonisi.gr, διασωθέντες και νεκροί είναι αφρικανικής καταγωγής, ενώ η άφιξή τους στο λιμάνι της Μυτιλήνης θύμιζε αρχαία τραγωδία, οι διασωθέντες σε σοκ, βρεγμένοι, και οι διασωθέντες συγγενείς των επτά νεκρών απαρηγόρητοι.

Δ. Βίτσας: Ανυπολόγιστη ζημιά η απώλεια έστω και μιας ζωής

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στον ρ/σ Κόκκινο Καβάλας ανέφερε ότι χάρη στις προσπάθειες των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού και των ομάδων διάσωσης διασώθηκαν 57 άτομα, όμως, δυστυχώς, δεν έγινε δυνατό να σωθούν άλλα επτά, μεταξύ αυτών δήυο ανήλικα κορίτσια, προσθέτοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «για άλλη μια φορά φαίνεται ότι η Ε.Ε. πρέπει να κάνει τολμηρά βήματα και να αλλάξει πολιτική. Η ζωή ακόμα και ενός ανθρώπου που χάνεται προσπαθώντας να περάσει στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι ανυπολόγιστη ζημιά».

Σχετικά με τις δηλώσεις και τις δημόσιες τοποθετήσεις τοπικών παραγόντων του Δήμου Καβάλας και της φημολογίας για την άφιξη 2.000 προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας της πόλης το ερχόμενο Σάββατο, κατέστησε σαφές ότι πρόκειται για ψέματα, ενώ μίλησε για εργασίες αποκατάστασης και μικρής επέκτασης του κέντρου.

Επανέλαβε ότι δεν είναι πολιτική βούληση της κυβέρνησης οι άνθρωποι να μένουν σε κέντρα φιλοξενίας και υπενθύμισε την ύπαρξη του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, το οποίο προβλέπει τη φιλοξενία των αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα, διευκολύνοντας την αυτονόμηση των αιτούντων άσυλο αλλά και την καλύτερη ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

Αναφέρθηκε επιπλέον στο πρόγραμμα Helios, για όσους έχουν λάβει ήδη άσυλο, και το οποίο αφορά 5.000 ανθρώπους, πανελλαδικά, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε εξάμηνα προγράμματα γλωσσομάθειας και επαγγελματικών δεξιοτήτων, ενόσω διαμένουν σε διαμερίσματα προκειμένου να μπορούν να ενταχθούν αποτελεσματικότερα τόσο στην κοινωνία όσο και στην αγορά εργασίας.

Ασφαλή περάσματα στην Ευρώπη ζητάει ο ΟΗΕ

Τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο των επτά προσφύγων ανοιχτά της Λέσβου εξέφρασε η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), σημειώνοντας παράλληλα ότι μέλη της βρέθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης όπου έφτασαν οι 57 διασωθέντες για να παράσχουν υποστήριξη στους επιζώντες και τις ελληνικές αρχές με όποιο τρόπο χρειαστεί.

«Αυτή η τραγωδία υπενθυμίζει με οδυνηρό τρόπο ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να τολμούν ριψοκίνδυνα ταξίδια για να φτάσουν στα ελληνικά νησιά» δήλωσε ο Φιλίπ Λεκλέρκ , αντιπρόσωπος του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. «Χρειάζεται να πολλαπλασιαστούν οι προσπάθειες για να υπάρξουν ασφαλείς και νόμιμες οδοί προς την Ευρώπη, ώστε οι άνθρωποι να σταματήσουν να διακινδυνεύουν τη ζωή τους στα χέρια αδίστακτων διακινητών».

Σύμφωνα με την Υ.Α., σχεδόν 10.700 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει διά θαλάσσης στην Ελλάδα μέχρι στιγμής φέτος, ενώ 39 έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού.

Διεθνής Αμνηστία: Τραγωδία λόγω των ευρωπαϊκών πολιτικών ασύλου

Σε ανάρτησή του, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, στα social media, τονίζει ότι η χθεσινή τραγωδία "αποτελεί άλλη μια συνέπεια των ευρωπαϊκών πολιτικών για το άσυλο και τους πρόσφυγες. Πρόκειται για το, τραγικά πραγματικό, ανθρώπινο κόστος της πολιτικής της Ευρώπης - φρούριο. Οι μεταναστευτικές πολιτικές και πρακτικές ελέγχου των συνόρων της Ε.Ε. εμποδίζουν τους πρόσφυγες να έχουν πρόσβαση σε διαδικασίες ασύλου στην Ε.Ε. και θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο κατά τη διάρκεια ολοένα και πιο επικίνδυνων διαδρομών".

"Η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, ο κανονισμός του Δουβλίνου και οι συνέπειές τους, αποτελούν μια κηλίδα στη συλλογική συνείδηση της Ευρώπης και συμβολίζουν την πλήρη αποτυχία των πολιτικών της Ε.Ε. Και κοστίζουν, πραγματικές ανθρώπινες ζωές.

Σήμερα, είναι άλλη μια σκοτεινή μέρα στην ιστορία της προστασίας των προσφύγων. Να μην επιτρέψουμε να υπάρξει άλλη. Χρειάζεται ριζική αλλαγή πολιτικής τώρα" καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL