Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Απεργία των εργαζομένων σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απεργία των εργαζομένων σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό

Με αίτημα την απόσυρση της απόφασης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σχετικά με την αποχώρηση των προσφύγων από τα διαμερίσματα που διαμένουν, εργαζόμενοι σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις προχώρησαν σήμερα σε απεργία. Το μεσημέρι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Μουσείο, ενώ για τις 18:30 έχει προγραμματιστεί πορεία η οποία θα ξεκινήσει από τα Χαυτεία. 

«Καλούμαστε εμείς να αξιολογήσουμε για την ευαλωτότητα των προσφύγων, ποιος μπορεί να αποχωρήσει και ποιος όχι από τα διαμερίσματα. Αρνούμαστε να το κάνουμε. Οικογένειες θα βρεθούν στο δρόμο, άστεγοι, χωρίς καμία μέριμνα», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Α., εργαζόμενη σε ΜΚΟ. «Οι διοικήσεις των ΜΚΟ παραμένουν αμέτοχες και πετούν το μπαλάκι στους εργαζόμενους. Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στις εξώσεις», προσθέτει η Μ., επίσης, εργαζόμενη σε ΜΚΟ και μέλος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων. 

Οι δύο κοπέλες προτιμούν να μη δημοσιευθούν τα ονόματά τους γιατί «θα στοχοποιηθούν από την εργοδοσία», όπως επισημαίνουν. 

«Το υπουργείο υποστηρίζει πως οι πρόσφυγες έχουν περάσει ενταξιακές διαδικασίες και είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη ζωή τους μόνοι τους, πράγμα όμως που δεν ισχύει. Το ενταξιακό θέμα το έχουν αναλάβει οι ΜΚΟ, οι οποίες λειτουργούν ως εταιρίες, το ζητούμενο είναι τα κέρδη, όπως για κάθε εργοδότη», υπογραμμίζει η Μ. και συνεχίζει, εξηγώντας ότι «κανένα ενταξιακό κομμάτι, ως τώρα, δεν έχει προχωρήσει και ουσιαστικά καλούνται οι άνθρωποι να ενταχθούν μόνοι τους, πράγμα αδύνατο». 

Οι εργαζόμενες μιλούν, επίσης, με μελανά χρώματα για τις εργασιακές σχέσεις στις ΜΚΟ και κάνουν λόγο για ολιγόμηνες συμβάσεις, ασταθές εργασιακό περιβάλλον, απλήρωτες υπερωρίες, μη καταβολή δεδουλευμένων, υποστελέχωση των δομών, απολύσεις κ.ά.

Σημειώνετια ότι σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι άνθρωποι που έχουν πάρει άσυλο μέχρι τον Ιούλιο του 2017 θα πρέπει να φύγουν από τα σπίτια που διαμένουν, παίρνοντας τρία μηνιαία βοηθήματα. Πρόκειται για περίπου 200 άτομα, και σταδιακά το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται και για τους υπόλοιπους πρόσφυγες. Έτσι, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, θα αδειάσουν θέσεις για να μεταφερθεί κόσμος από τη Λέσβο και τη Σάμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL