Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Πάνω από 500 πρόσφυγες θέλουν να πάνε στην Ειδομένη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάνω από 500 πρόσφυγες θέλουν να πάνε στην Ειδομένη

Θεσσαλονίκη. Οι πάνω από 500 πρόσφυγες και μετανάστες από διάφορες δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής χώρας, που συγκεντρώθηκαν χθες έξω από τη προσωρινή δομή φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν με πορεία στην Ειδομένη και να φύγουν προς άλλα κράτη της Ευρώπης. Μέχρι αργά χθες το βράδυ οι προσπάθειες να μεταπεισθούν και να γυρίσουν πίσω στις δομές όπου φιλοξενούνται απέτυχαν, ενώ δεν έλειψαν οι εντάσεις και τα επεισόδια με τις δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονται στην περιοχή.

Οι κινητοποίηση αυτή των προσφύγων και μεταναστών φαίνεται να διοργανώθηκε μέσα από τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσω μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα, ενώ έχει πανελλαδικό χαρακτήρα. Ανάμεσά τους υπάρχουν και οικογένειες με μικρά παιδιά, ενώ στην συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για νεαρά άτομα. Οι περισσότεροι διαβιούν σε δομές φιλοξενίας που βρίσκονται σε πόλεις του βορειοελλαδικού χώρου, όμως υπάρχουν και ομάδες που δηλώνουν ότι ήρθαν από την Αθήνα και την Κρήτη.

Μαζί τους αναμένεται να ενωθούν και πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη δομή των Διαβατών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο αριθμός των συγκεντρωμένων μεγάλωνε και πληροφορίες έλεγαν ότι πολλές ομάδες βρίσκονταν ακόμη καθ' οδόν προς το πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου».

Πρόσφυγες που συμμετέχουν στην κινητοποίηση δήλωναν ότι θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα, όπου έχουν εγκλωβιστεί, και να φτάσουν στους αρχικούς προορισμούς τους, που είναι κυρίως χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι συγκεντρωμένοι σκόπευαν να ξεκινήσουν σήμερα τα ξημερώματα με πορεία προς την Ειδομένη.

Προσπάθεια πειθούς για επιστροφή στις δομές

Ο υπεύθυνος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκος Ράγκος, που βρίσκεται στη δομή των Διαβατών, τόνισε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να πείσει αυτούς τους ανθρώπους να επιστρέψουν πίσω είτε στις δομές είτε, στα διαμερίσματα ή τα ξενοδοχεία από όπου ήρθαν, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να περάσουν τα σύνορα.

Η προσπάθεια αυτή συνεχιζόταν μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές και, σύμφωνα με τον Ν. Ράγκο, εφόσον οι πρόσφυγες θελήσουν να επιστρέψουν στις δομές φιλοξενίας τους, αυτό θα γίνει οργανωμένα με ναυλωμένα λεωφορεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά καιρούς πρόσφυγες πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης ότι οι βόρειοι γείτονες της χώρας άνοιξαν τα σύνορά τους για τους πρόσφυγες.

Η Ύπατη Αρμοστεία αποτρέπει

Η υπεύθυνη επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας Στέλλα Νάνου δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι εκδόθηκε σχετική προειδοποίηση προς τους πρόσφυγες, σε έξι γλώσσες, στην οποία η Ύπατη Αρμοστεία, ο ΔΟΜ και οι οργανώσεις που συνεργάζονται μαζί τους δεν ενθαρρύνουν τις παράτυπες μετακινήσεις, οι οποίες είναι επικίνδυνες.

«Οι προσπάθειες παράνομης διέλευσης των συνόρων είναι συχνά ανεπιτυχείς και μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις, μεταξύ των οποίων σύλληψη, κράτηση, αποχωρισμό από την οικογένεια, ακόμα και θάνατο» επισημαίνεται σε αυτήν, ενώ τονίζεται και ότι υπάρχουν και πιθανές νομικές συνέπειες για τους συμμετέχοντες σε αυτές τις κινητοποιήσεις, όπως το να μείνουν χωρίς κατάλυμα, φαγητό και άλλες βασικές υπηρεσίες. Οι παραπάνω οργανισμοί καλούν τους πρόσφυγες «να μην θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές τους και τις ζωές των μελών της οικογένειάς τους, ιδίως των παιδιών».

Πέτρες και χημικά

Τέλος να σημειωθεί ότι αργά το απόγευμα επικράτησε ένταση έξω από τη δομή στα Διαβατά ανάμεσα σε μια ομάδα προσφύγων και τις αστυνομικές δυνάμεις, όταν οι πρώτοι προσπάθησαν να κατευθυνθούν προς τη Συμμαχική Οδό και βρέθηκαν μπροστά σε αστυνομικό φραγμό. Επακολούθησε πετροπόλεμος από την πλευρά των προσφύγων και ρίψη χημικών από τους αστυνομικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε μία προσαγωγή, ενώ ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL