Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης - Τζιανλούκα Ρόκο: Οι Έλληνες δεν έχουν γίνει ξενοφοβικοί * Κλειδί η ένταξη των προσφύγων / Αναζητούνται νέες θέσεις φιλοξενίας προσφύγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης - Τζιανλούκα Ρόκο: Οι Έλληνες δεν έχουν γίνει ξενοφοβικοί * Κλειδί η ένταξη των προσφύγων / Αναζητούνται νέες θέσεις φιλοξενίας προσφύγων

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα στο προσφυγικό με τα πλήρη κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην ενδοχώρα και την ταυτόχρονη έξοδο αναγνωρισμένων προσφύγων από τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ή από τα κέντρα φιλοξενίας, την ίδια ώρα που τα προγράμματα ένταξης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα, αναφέρθηκε χθες ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Τζιανλούκα Ρόκο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τζ. Ρόκο επισήμανε σχετικά με το ζήτημα των θέσεων φιλοξενίας ότι γίνονται ή θα γίνουν προσπάθειες επέκτασης ορισμένων κέντρων φιλοξενίας (Σκαραμαγκά, Ελαιώνας, Ριτσώνα) αλλά και ότι, σε συνεργασία και με το υπουργείο Εργασίας και τον στρατό, εξετάζονται κτήρια που είναι αχρησιμοποίητα στην Αθήνα για να ανακαινισθούν και να χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία προσφύγων. Αυτή τη στιγμή, έχουμε αύξηση της δυνατότητας φιλοξενίας με την προσθήκη σκηνών στον Σκαραμαγκά και τη Νέα Καβάλα. Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο, μέχρι να έλθουν κοντέινερ.

Ωστόσο, η κατάσταση αναμένεται να δυσκολέψει -χωρίς να υπολογίσει κανείς μια πιθανή αύξηση αφίξεων στα νησιά- εξαιτίας και του γεγονότος ότι το πρόγραμμα έκτακτης φιλοξενίας αιτούντων άσυλο που φτάνουν από τα νησιά στα ξενοδοχεία θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο και η πλειονότητα των διαμενόντων σε αυτά θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλες δομές. Σημειώνεται ότι, αυτή τη στιγμή, στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού -Filoxenia- διαμένουν 6.310 άτομα σε 56 ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα.

Ο Τζ. Ρόκο χαρακτήρισε θετική την απόφαση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να θέσει χρονικό όριο στην παραμονή των αναγνωρισμένων προσφύγων σε κέντρα φιλοξενίας και διαμερίσματα, καθώς στις θέσεις που θα προκύψουν από την αποχώρησή τους θα μεταφερθούν περισσότερα άτομα από τα νησιά. Σχετικά με τους πρόσφυγες που αποχωρούν, σημείωσε ότι θα γίνει προσπάθεια στήριξής τους.

Σχετικά με τα πρόσφατα περιστατικά ρατσιστικής βίας και ξενοφοβίας, ο επικεφαλής του ΔΟΜ στην Αθήνα εξέφρασε την έκπληξή του καθώς μέχρι τότε δεν είχε προηγηθεί κάποιο περιστατικό και απέδωσε τα γεγονότα «σε τοπικούς συσχετισμούς, ίσως με τις τοπικές εκλογές», προσθέτοντας ότι «δεν αποτελούν σημάδι ότι οι Έλληνες γίνονται ξενοφοβικοί».

Υπογράμμισε, βέβαια, ότι το «κλειδί» για την Ελλάδα είναι το σχέδιο ένταξης που θα ξεκινήσει το υπουργείο. Χαρακτήρισε σωστή την απόφαση για ισορροπία μεταξύ των παροχών σε Έλληνες και πρόσφυγες. «Εάν αποτύχει αυτό, τότε θα υπάρχουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες» τόνισε και σημείωσε ότι ο ΔΟΜ συνεργάζεται με τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εργασίας για ένταξη στην αγορά εργασίας και κατάρτιση, ενώ αναμένεται στις αρχές Ιουνίου να ξεκινήσουν και τα μαθήματα ελληνικών στους ενήλικους πρόσφυγες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL