Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
"Αποσυμφόρηση" μέσω... πλατείας Βικτωρίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Αποσυμφόρηση" μέσω... πλατείας Βικτωρίας

Η αποσυμφόρηση της Μόριας και των νησιών περνάει μέσα από την πλατεία Βικτωρίας, όπως φαίνεται από τη συνεχή παρουσία οικογενειών προσφύγων επί της πλατείας. Τις τελευταίες ημέρες η παρουσία έγινε πάλι πιο φανερή καθώς έφτασαν αρκετές οικογένειες με το καράβι από το Β. Αιγαίο, στην πλειονότητά τους κάτοχοι ασύλου, οι οποίοι όμως μετά την “απελευθέρωσή” τους, όπως την αντιλαμβάνονται, από τη Μόρια δεν έχουν πού να πάνε, καθώς βάσει του νέου νόμου μέσα σε ένα μήνα παύει η οποιαδήποτε βοήθεια.

Η μόνη διέξοδός τους είναι το πρόγραμμα «Helios», στο οποίο όμως για να συμμετάσχουν θα πρέπει να διαθέτουν ΑΦΜ, τραπεζικό λογαριασμό και να έχουν βρει και σπίτι προς ενοικίαση, κάτι που είναι έως αδύνατο για έναν άνθρωπο που μόλις άφησε πίσω του τη Μόρια ή τη ΒΙΑΛ.

Αυτό που γίνεται ανά τακτά διαστήματα είναι ότι κλιμάκια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποίος υλοποιεί το «Helios», και του υπουργείου Μετανάστευσης πάνε και ενημερώνουν τους πρόσφυγες της πλατείας για τις επιλογές τους, οι οποίες συνοδεύονται συνήθως από μεταφορά από την αστυνομία είτε στον Ελαιώνα είτε στην Αμυγδαλέζα σε χώρο εκτός του κέντρου κράτησης, ο οποίος λειτουργεί πια, σύμφωνα με την αστυνομία, ως χώρος transit μέχρι οι πρόσφυγες να πάνε σε κάποια δομή.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο χώρος του Ελαιώνα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πια γεμίσει.  Άλλωστε και οι πρώτες οικογένειες προσφύγων που είχαν μεταφερθεί εκεί από την πλατεία Βικτωρίας μέχρι να βρεθεί ο επόμενος προορισμός τους ανέφεραν ότι έμεναν κάτω από μια τέντα ή σε σκηνές εκτός των κοντέινερ.

Το βράδυ της Τετάρτης άλλη μια φορά ένα τέτοιο κλιμάκιο έκανε την εμφάνισή του μαζί με αστυνομικούς στην πλατεία, ωστόσο η πλειονότητα αρνήθηκε να επιβιβαστεί στα πούλμαν. Μόνο μια τριμελής οικογένεια, σύμφωνα με την αστυνομία, μεταφέρθηκε για καταγραφή στην Αμυγδαλέζα. Οι υπόλοιποι παρέμειναν στην πλατεία. Συχνά οργανώσεις ή αλληλέγγυοι προσφέρουν κάποια βοήθεια ή φιλοξενία.

Την ίδια ώρα χιλιάδες ακόμη αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που βρίσκονται σε δομές και διαμερίσματα στην ενδοχώρα θα πρέπει να φύγουν από εκεί, χωρίς να υπάρχει και για πολλούς από αυτούς το επόμενο βήμα.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL