Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.5°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C20.3°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.5°C
5 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C23.5°C
4 BF 31%
Τμήμα Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ: / Τμήμα Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ: Σε "γραμμή Βίσεγκραντ" η ελληνική κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τμήμα Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ: / Τμήμα Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ: Σε "γραμμή Βίσεγκραντ" η ελληνική κυβέρνηση

Πισωγύρισμα, επιλογή απάνθρωπων πολιτικών στη γραμμή του Βίσεγκραντ, που οδηγούν σε ξενοφοβία και κοινωνικό αυτοματισμό, μη βοηθώντας ούτε σε εθνικό επίπεδο, και υποβάθμιση ή απαξίωση προγραμμάτων που διατηρούνται και είχαν αποδεδειγμένα θετικό κοινωνικό αποτύπωμα, καθώς και πλήρη αγνόηση ενταξιακών προγραμμάτων, διαπιστώνει το Τμήμα Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες για την πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Σχέδιο ξενοφοβικής έμπνευσης

“Δεν είναι ανικανότητα, είναι σχέδιο” και ανάλογο σχέδιο είχε εφαρμοστεί και επί Σαμαρά, που έθρεψε τη Χρυσή Αυγή, παρατήρησε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μουζάλας συμπληρώνοντας ότι η επιστροφή στο δόγμα “Ελλάδα ασπίδα της Ευρώπης” -το οποίο υπερασπίζονταν οι χώρες του Βίσεγκραντ- αναιρεί τα επιχειρήματα της Ελλάδας ότι το μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και όχι διμερές πρόβλημα της Ελλάδας με την Τουρκία, ζήτημα για το οποίο πάλεψε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ε.Ε., αλλά και υποσκάπτει τις προσπάθειες για κοινό σύστημα ασύλου.

Μίλησε επίσης για καπηλεία επιτυχιών του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τον Γ. Κουμουτσάκο. “Όχι ασπίδα, αλλά Διεθνές Δίκαιο. Συμμαχία του Νότου και όχι με Βουλγαρία και Κύπρο στην κατεύθυνση των push backs (σ.σ.: επαναπροωθήσεων)” είπε και συμπλήρωσε ότι η πρακτική, την οποία καταγγέλλει και δανέζικο κλιμάκιο της Frontex, θα οδηγήσει σε διεθνείς κυρώσεις.

“Δεν με νοιάζει εάν αγαπάς τους πρόσφυγες. Εφάρμοσε το Διεθνές Δίκαιο και το κράτος δικαίου” κατέληξε.

Τα μισά παιδιά πάνε πλέον σχολείο

Ο Δημήτρης Βίτσας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επίσης πρώην υπουργός του σχετικού χαρτοφυλακίου, επισήμανε την ανάγκη διατήρησης και σεβασμού της Συνθήκης της Γενεύης, ενώ αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε εσωτερικό και εξωτερικό. Επισήμανε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ πήγαιναν σχολείο 12.500 προσφυγόπουλα, ενώ φέτος 7.500, και κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει την ανθρωπιά να αναπνεύσει.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. παράτησε προγράμματα ένταξης

“Η ένταξη είναι υποχρέωση της χώρας και δικαίωμα των προσφύγων. Προβλέπεται σε ευρωπαϊκές συνθήκες. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως παραχώρηση που θα κάνει ο ένας ή ο άλλος υπουργός” ανέφερε ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας ζητώντας να μην αλλάξει επί τα χείρω το Εθνικό Πρόγραμμα Ένταξης, το οποίο είχε συσταθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ανέλυσε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως ότι τις 300 θέσεις φιλοξενίας που παρέλαβαν τις έκαναν 60.000 μέσα σε λίγους μήνες, την παροχή ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και την πρόσβαση στη δημόσια Υγεία που απέτρεψε το ξέσπασμα επιδημιών -γεγονός σπάνιο σε μετακινούμενους πληθυσμούς, όπως τόνισε και ο Γ. Μουζάλας- και χαρακτήρισε την παρούσα κατάσταση “πισωγύρισμα”.

Σχετικά με το ενταξιακό πρόγραμμα «Helios», το οποίο σχεδιάστηκε επίσης επί ΣΥΡΙΖΑ, με υλοποίηση από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), επεσήμανε ότι επί ένα χρόνο η παρούσα κυβέρνηση το άφησε στη μοίρα του και δεν δέχτηκε καμία ενημέρωση. «Δεν συνεχίστηκε η χαρτογράφηση αναγκών, την οποία κάναμε για να περνάμε στη σταδιακή έξοδο από το σύστημα υποδοχής».

Τώρα, ενόψει και των επικείμενων χιλιάδων εξώσεων, ο Μιλτ. Κλάπας σημείωσε ότι η μόνη άμεση λύση μπορεί να είναι η επίσπευση του έργου και η αύξηση του προϋπολογισμού, των θέσεων, των δικαιούχων, ενώ, σχολιάζοντας το σχέδιο των εξώσεων, είπε ότι πρόκειται για “απάνθρωπο” σχέδιο, καθώς παραβλέπει ότι δεν τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την έξοδο των ανθρώπων από τα προγράμματα στέγασης και σίτισης.

Πρότεινε μάλιστα την αξιοποίηση τουριστικών μονάδων που λόγω κορωνοϊού δεν πρόκειται να ανοίξουν, ώστε να λειτουργήσουν σαν μεταβατικό στάδιο.

Ακυρώθηκαν προγράμματα ένταξης στην εργασία

Κατά τα άλλα, κόλαφος για την παρούσα πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εργασίας και Μετανάστευσης ήταν και η παρατήρηση του Μιλτ. Κλάπα ότι εγκαταλείφθηκαν ή σταμάτησαν προγράμματα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που αφορούσαν την ένταξη των προσφύγων στην εργασία, τα οποία είχαν συσταθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε τρία προγράμματα.

* Το ένα του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, που αφορούσε 3.000 πρόσφυγες και είχε πλήρως ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, σταμάτησε.

* Το άλλο αφορούσε αγροτικές εργασίες σε συνεργασία και με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο επίσης σταμάτησε, σε μια περίοδο μάλιστα που λόγω κορωνοϊού οι παραγωγοί διαμαρτύρονταν διότι δεν είχαν χέρια για τη συγκομιδή της σοδειάς, όπως υπογράμμισε.

* Τέλος το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.

Γιατί σταμάτησαν αυτά τα προγράμματα αναρωτήθηκε και επισήμανε ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν τα Συμβούλια  Ένταξης σε κάθε δήμο και να επανέλθει το Εθνικό Συμβούλιο  Ένταξης.

Στις σχετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Εργασίας Κώστας Μπάρκας μιλώντας για την καταγραφή και πιστοποίηση δεξιοτήτων των προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Η κυβέρνηση Ν.Δ. έχει ακυρώσει όσα είχαμε στήσει ή σχεδιάσει, τόνισε.

Επιχείρηση απαξίωσης του ΕΣΤΙΑ

Η Γιώτα Πούλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην δήμαρχος Λιβαδειάς -δήμος που ήταν από τους πρώτους οι οποίοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα («Εστία»)-, μιλώντας για τη σχετική εμπειρία της στο πρόγραμμα αυτό σημείωσε ότι το «Εστία» διέψευσε όλα τα ξενοφοβικά στερεότυπα και απέδειξε ότι υπήρξε διπλά επωφελές, τόσο για τους αιτούντες άσυλο όσο και για την τοπική κοινωνία.

“Μας έκανε καλύτερους επειδή έπρεπε να εξισορροπήσουμε τα δικαιώματα των δημοτών με αυτά των προσφύγων” είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στο «Εστία» ΙΙ και τις νέες απαιτήσεις του από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενόψει της παρούσας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από δήμους και ΜΚΟ, σημείωσε ότι, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει, κανένας από τους 12 δήμους δεν πρόκειται να καταθέσει αίτημα διότι οι δήμοι εξαναγκάζονται να έχουν κουμπαρά το 20% του προγράμματος.

Κανένας δήμος δεν έχει αυτή την δυνατότητα, ειδικά στην παρούσα φάση που η πανδημία έχει επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των δήμων, όπως εξήγησε.

Έκανε επίσης λόγο για ύποπτη ανοχή του υπουργείου Μετανάστευσης σχετικά με τις εξώσεις, δηλαδή πρόσφυγες που έπρεπε να έχουν αποχωρήσει από τα σπίτια βάσει του νέου νόμου δεν έχουν φύγει, αλλά παράλληλα τους έχει διακοπεί κάθε βοήθεια χρηματική ή σίτιση και οι δήμοι προσπαθούν να βρουν μόνοι λύση για τη σίτιση των ανθρώπων. Η πολιτικού του υπουργείου “οδηγεί σε κλειστά κέντρα και απαξίωση” του προγράμματος «Εστία» επισήμανε.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL