Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Διεθνής κατακραυγή για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεθνής κατακραυγή για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων

Με διαφορά μίας ημέρας οι δύο διεθνείς οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ζητούν με δημόσιες ανακοινώσεις - κόλαφο από την Ελλάδα να διεξαγάγει έρευνα για τις επαναλαμβανόμενες, όπως τονίζουν, αναφορές για επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από τις ελληνικές αρχές, τόσο στα θαλάσσια όσο και στα χερσαία σύνορα, εκφράζοντας παράλληλα τον βαθύ προβληματισμό τους για πρακτικές που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

Αυξημένες καταγγελίες από τον Μάρτιο

Στις χθεσινές ανακοινώσεις του εκπροσώπου της Υ.Α. στη Γενεύη σημειώνεται ότι η Υ.Α. έχει ζητήσει επανειλημμένως από την ελληνική κυβέρνηση επείγουσες έρευνες για σειρά περιστατικών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και έχουν επιβεβαιωθεί από ΜΚΟ και μαρτυρίες, επισημαίνοντας ότι “τέτοιου είδους ισχυρισμοί έχουν αυξηθεί από τον Μάρτιο, με αναφορές ότι αρκετές ομάδες ανθρώπων μπορεί να έχουν επιστραφεί με συνοπτικές διαδικασίες μετά την άφιξή τους στην ελληνική επικράτεια”.

Ταυτόχρονα επισημάνθηκε ότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μειωμένες αφίξεις το ίδιο διάστημα, δηλαδή από τις αρχές Μαρτίου.

Ενάντια στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας

“Η Ελλάδα έχει το νόμιμο δικαίωμα να ελέγχει τα σύνορά της και να διαχειρίζεται την παράτυπη μετανάστευση, σεβόμενη παράλληλα τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προσφυγική προστασία. Ο έλεγχος των συνόρων και οι πρακτικές θα πρέπει να εξασφαλίζουν τον σεβασμό στα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι δεν θα πρέπει να απομακρύνονται κατ’ αυτόν τον τρόπο από τα σύνορα” επισημαίνει προσθέτοντας ότι οι τωρινοί ισχυρισμοί για επαναπροωθήσεις στη θάλασσα “αντιβαίνουν στις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας και μπορεί να εκθέτουν ανθρώπους σε πολύ μεγάλο κίνδυνο”.

Παράνομες απελάσεις

Ο ΔΟΜ, με τη σειρά του, κάνει λόγο για πληροφορίες που έχει λάβει “για περιπτώσεις μεταναστών που συλλαμβάνονται αυθαίρετα και επαναπροωθούνται στην Τουρκία, αλλά και για περιστατικά βίας κατά μεταναστών που φέρεται να έχουν λάβει χώρα από προσωπικό των συνόρων”.

Μάλιστα καλεί τα κράτη να αποφύγουν την εφαρμογή πρακτικών μετανάστευσης με τρόπο που να θέτει σε κίνδυνο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, μέσω της κατασκευής τειχών στα σύνορα, της στρατιωτικοποίησης των συνοριακών περιπολιών ή της αύξησης των απελάσεων μεταξύ άλλων. Μάλιστα ζητεί την αναστολή απελάσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Συμβούλιο της Ευρώπης: Βελτιώστε υποδοχή και ένταξη

«Η Ελλάδα πρέπει να λάβει επείγοντα μέτρα και να υιοθετήσει μακροπρόθεσμες πολιτικές για τη βελτίωση της υποδοχής και της ένταξης των μεταναστών και για την αντιστροφή των αρνητικών επιπτώσεων των μέτρων λιτότητας στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση» τονίζει από την άλλη η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς στην έκθεσή της για την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ελλάδα.

Μηταράκης: Από Οκτώβριο εντός των δομών οι αιτήσεις ασύλου

Την ίδια ώρα ο αρμόδιος υπουργός διοργάνωνε χθες το πρωί επικοινωνιακό σόου έξω από την Υπηρεσία Ασύλου.

Από το βράδυ της προηγουμένης ειδοποίησε τους τηλεοπτικούς σταθμούς για τη δεύτερη πρωινή επίσκεψή του στην Υπηρεσία Ασύλου για να δείξει τις καλύτερες εικόνες και σε δηλώσεις του παραδέχθηκε ότι όλο το βράδυ το προσωπικό της Υπηρεσίας προετοίμαζε την υποδοχή των ωφελουμένων, ενώ η παρουσία αστυνομικής δύναμης από τις πρώτες πρωινές ώρες απέτρεψε τη διανυκτέρευση αιτούντων άσυλο στους εξωτερικούς χώρους της Υπηρεσίας.

Έτσι η οργάνωση ήταν καλύτερη τόσο εντός όσο και εκτός των γραφείων, σημείωσε και ανακοίνωσε ότι από την 1η Οκτωβρίου οι αιτήσεις θα πραγματοποιούνται σε κάθε δομή φιλοξενίας ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μη χρειάζεται να έρχονται στην Υπηρεσία Ασύλου.

Βέβαια, φωτογραφίες της ίδιας ώρας στα γραφεία Αλίμου που δημοσίευσε το site της "Εφ.Συν." έδειχναν ότι οι ουρές παρέμεναν ίδιες.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL