Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Υπουργείο Μετανάστευσης / Υπουργείο Μετανάστευσης: Παραδέχθηκε πρόβλημα συνωστισμού μέσω... παράτασης στις αιτήσεις ασύλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Μετανάστευσης / Υπουργείο Μετανάστευσης: Παραδέχθηκε πρόβλημα συνωστισμού μέσω... παράτασης στις αιτήσεις ασύλου

Ο Ιμράν έχει πάρει άσυλο εδώ και έξι μήνες και ενώ θα έπρεπε να έχει λάβει την άδεια παραμονής του και ταξιδιωτικά έγγραφα πριν ακόμα ξεσπάσει η πανδημία και κλείσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, δεν τα έλαβε. Τον συναντήσαμε στη χθεσινή ουρά της Υπηρεσίας Ασύλου και μας διηγήθηκε το πρόβλημά του. «Άλλοι που ξέρω και πήραν θετική απόφαση μετά από εμένα τα έχουν ήδη λάβει και γι’ αυτό έρχομαι, να δω τι συμβαίνει, τι πάει λάθος με τη δική μου υπόθεση. Δεν ξέρω τι έχει γίνει» μας λέει.

Δίπλα, άλλος συμπατριώτης του ήρθε γιατί έχει χάσει τα χαρτιά του και με το χαρτί βεβαίωσης της απώλειας από την αστυνομία περιμένει κι αυτός για τη σειρά του. Ο Τζαβέντ περιμένει με τον αδελφό του για να καταθέσει αίτημα ασύλου ο δεύτερος, ενώ ο Μοχάμαντ, που εμπίπτει στην κατηγορία της παράτασης λόγω του κορωνοϊού, έχει έρθει γιατί χρειάζεται αντίγραφο που να βεβαιώνει την παράταση γιατί τους ζητούν το χαρτί σε ελέγχους της αστυνομίας ή σε κάθε άλλη συναλλαγή τους με το κράτος, όπως εξηγεί.

Όπως προκύπτει από όσα οι αιτούντες άσυλο λένε στην «Α», σχεδόν κανείς τους δεν μπορούσε να βρει λύση στο ζήτημά του διαδικτυακά, όπως ισχυρίζονται το υπουργείο και ο υπουργός Νότης Μηταράκης. Αλήθεια, πού θα καταλήξει ο Μοχάμαντ στον επόμενο αστυνομικό έλεγχο, όταν θα δείξει το ληγμένο δελτίο του και ο αστυνομικός είναι αμφίβολο ότι θα είναι ενήμερος για την ηλεκτρονική παράταση;

Αστυνομικοί και αιτούντες άσυλο «αγκαλιά» στην ουρά

Αλήθεια, ποια ήταν και η ουσία της χθεσινής παρουσίας μιας μικρής διμοιρίας ΥΜΕΤ, με τις ασπίδες, οι οποίοι στήθηκαν στην κυριολεξία ώμο με ώμο με τους αιτούντες άσυλο που περίμεναν στη σειρά, χωρίς καμία απόσταση ούτε για τους ίδιους τους αστυνομικούς ούτε για τους αιτούντες; Προφανώς μ’ αυτόν τον τρόπο εκπληρώθηκε η δέσμευση της προηγούμενης ημέρας από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας εξωτερικά των περιφερειακών γραφείων ασύλου και παρουσιάστηκε και στα νέα πλάνα από τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ. Οι μόνοι που είδαμε να έχουν μια μικρή απόσταση από την ουρά ήταν οι τρεις άνδρες σεκιούριτι.

«Προσωπικές ανασφάλειες» κατά τον Ν. Μηταράκη

Χθες, ο Ν. Μηταράκης πήγε και ο ίδιος πρωί – πρωί, και ενώ ήταν στημένες οι κάμερες των πρωινών εκπομπών, στην Υπηρεσία Ασύλου, και σε δηλώσεις του ανέφερε ότι 8 στους 10, όταν τελικά περάσουν μέσα, προκύπτει ότι δεν χρειαζόταν καν να πάνε στην Υπηρεσία. Όπως είπε, έχουν ενημερωθεί ότι οι κάρτες παραμονής έχουν παραταθεί, ότι πολλές αλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά, ότι τα στοιχεία της Κάρτας Υγείας βρίσκονται στα Διαδίκτυο, ωστόσο ο συνωστισμός παραμένει. Πρόσθεσε ότι έχουν παρθεί όλα τα μέτρα προστασίας μέσα και έξω από την Υπηρεσία Ασύλου, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. προσπαθεί να διατηρήσει την τάξη, ωστόσο «είναι λίγο δύσκολο να εξηγήσουμε σε όλον αυτόν τον κόσμο ότι οι διαδικασίες πλέον γίνονται ψηφιακά». «Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες, έχουν αυτή την προσωπική ανασφάλεια και θέλουν να έρθουν οι ίδιοι εδώ για να τους δώσουμε μια πληροφορία η οποία είναι ήδη διαθέσιμη στο Διαδίκτυο» είπε.

Με λίγα λόγια, ο υπουργός επανέλαβε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του υπουργείου της προηγούμενης ημέρας, μιλώντας και πάλι για τα περί παράτασης των καρτών και αποσιωπώντας αυτό που υπογραμμίζαμε και στο χθεσινό φύλλο της «Α», ότι η εξάμηνη παράταση, την οποία επικαλούνταν χθες το πρωί ο υπουργός, αφορά όσους τα δελτία τους έληξαν μέχρι τις 31 Μαΐου! Εδώ και δέκα ημέρες, όμως, έχει μπει ο Ιούνιος, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν αιτούντες άσυλο των οποίων τα δελτία λήγουν αυτόν τον μήνα και δεν καλύπτονται από την Υπουργική Απόφαση.

Το υπουργείο διαψεύδει... Μηταράκη και ανακοινώνει παράταση

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Μηταράκη, το υπουργείο Μετανάστευσης ανακοινώνει ότι «παρατείνεται έως και την 1η.10.2020 η ισχύς όλων των δελτίων αιτούντων διεθνούς προστασίας που λήγουν από 1η.6.2020 έως και 30.9.2020 και δεν έχουν ανανεωθεί».

Πρακτικά το υπουργείο εντέλει αναγνωρίζει ότι η προηγούμενη απόφαση δεν κάλυπτε τους αιτούντες άσυλο που το δελτίο τους λήγει αυτόν τον μήνα και αναγκάζονταν οι άνθρωποι να περιμένουν για ώρες έξω από την Υπηρεσία Ασύλου -δεν πρόκειται για «προσωπικές ανασφάλειες»-, ενώ αποτελεί για ακόμα μια φορά μια κατόπιν εορτής παραδοχή της πραγματικότητας και της ανεπάρκειας των μέχρι στιγμής μέτρων. Στην ίδια δε ανακοίνωση του υπουργείου περιλαμβάνεται και νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για εξυπηρέτηση αιτούντων άσυλο (applications.migration.gov.gr), η οποία αναμένεται να ξεκινήσει από τη Δευτέρα, όπου «οι αιτούντες διεθνούς προστασίας δύνανται να πραγματοποιούν μια σειρά διοικητικών πράξεων μεταβολής στοιχείων».

Επιπλέον, ανακοινώθηκε η δυνατότητα αυτοκαταγραφής όσων έχουν δηλώσει βούληση ασύλου και δεν έχουν συμπληρώσει το σχετικό ερωτηματολόγιο, διαδικασία που, όπως τελικά παραδέχεται το υπουργείο, «αφορά 27.000 άτομα και θα λειτουργήσει ως ανασχετικός παράγοντας για την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στα περιφερειακά Γραφεία Ασύλου»!

Κάρτες, ελεγχόμενες δομές και εξώσεις

Τέλος, το υπουργείο προανήγγειλε ότι από την 1η Οκτωβρίου 2020 «τα έντυπα δελτία αιτούντων διεθνούς προστασίας που υπάρχουν σήμερα αντικαθίστανται με ηλεκτρονικές κάρτες, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται και για την πρόσβαση σε δομές φιλοξενίας και σε προσφερόμενες υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι κάρτες θα εκδίδονται με ευθύνη των διοικητών στις κατά τόπους δομές φιλοξενίας και στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης».

Πρόκειται προφανώς για τη δρομολόγηση της μετατροπής των δομών σε «ελεγχόμενες», αλλά και για τη διευκόλυνση των εξώσεων.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL