Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Αποκαλυπτική η επίτροπος Γιόχανσον: / Αποκαλυπτική η επίτροπος Γιόχανσον: Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται τη μετακίνηση προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποκαλυπτική η επίτροπος Γιόχανσον: / Αποκαλυπτική η επίτροπος Γιόχανσον: Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται τη μετακίνηση προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα

Η πανδημία του κορωνοϊού ήταν μια ευκαιρία, όπως φαίνεται, για την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να δικαιολογήσει κάθε κίνησή της, είτε αφορά την ευθεία παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης είτε την επίταξη εκτάσεων στα νησιά για κλειστά ΚΥΤ, τις δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου τις οποίες πέρασε χθες από τη Βουλή.

Την ίδια ώρα φαίνεται να αγνοεί πλήρως τις εκκλήσεις και τις συστάσεις ακόμα και από την Κομισιόν για αποσυμφόρηση των υπερπληθών κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών, όπως αποκαλύφθηκε από τα χείλη της Ευρωπαίας επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαία επίτροπος, μιλώντας στο Reuters, ανέφερε ότι “η Αθήνα είχε αντιταχθεί στη μετακίνηση των αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα επικαλούμενη την απουσία περιπτώσεων κορωνοϊού στους καταυλισμούς, ενώ η ασθένεια εξαπλώνεται αλλού στην Ελλάδα”.

Κριτική και από σύμβουλο της Oxfam

«Αντί να προστατεύσει ευάλωτους ανθρώπους από την εξάπλωση του κορωνοϊού, η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί την κρίση για να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς και ενωσιακού δικαίου» σχολίασε ο Ράφαελ Σίλχαβ, σύμβουλος ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής της Oxfam, σχετικά με την ψήφιση του νέου νόμου.

Επιστολή ανησυχίας στην ηγεσία της Κομισιόν

Μάλιστα, οι πολιτικές της κυβέρνησης προκάλεσαν και την επιστολή 122 ευρωβουλευτών από τέσσερις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Renew Europe), μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE) Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ (S&D) και η συντονίστρια των Φιλελευθέρων στην ίδια επιτροπή.

Η επιστολή απευθύνεται στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά και την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

Αντιμεταναστευτική πολιτική με δικαιολογία την πανδημία

Στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι τρέφουν “σοβαρές ανησυχίες ως προς τη χρήση της πανδημίας του Covid-19 για να δικαιολογηθεί η άρνηση του δικαιώματος αίτησης διεθνούς προστασίας στα σύνορά μας, η κράτηση αιτούντων άσυλο και οι αναγκαστικές επιστροφές τους σε επικίνδυνες συνθήκες”.

Επιπλέον καλούν την ηγεσία της Κομισιόν να διασφαλίσει “ότι η απαγόρευση των διεθνών μετακινήσεων και ο περιορισμός της ελευθερίας της μετακίνησης λαμβάνει χώρα χωρίς διακρίσεις και δεν στερούν από κανέναν το δικαίωμα να αιτηθεί άσυλο ή παραβιάζουν την απόλυτη απαγόρευση της επαναπροώθησης σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος διώξεων ή βασανιστηρίων”.

“Ακόμη μας ανησυχούν ιδιαίτερα τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση για την πρόληψη της διάδοσης του Covid-19 στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μαζί με την απόφαση να μετατρέψει αρκετά από αυτά σε κλειστά κέντρα κράτησης” τονίζουν, ενώ υπάρχει αναφορά και στις δύο ΠΝΠ.

Να διερευνηθούν οι παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Κομισιόν να προβεί “επειγόντως σε κάθε απαραίτητη δράση προκειμένου να διερευνηθούν οι παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και να αντιμετωπιστεί άμεσα η κατάσταση, καθώς και να διασφαλίσετε τον πλήρη σεβασμό όλων των θεμελιωδών δικαιωμάτων και τις προβλέψεις της σχετικής νομοθεσίας, όπως και να ενημερώνετε πλήρως την επιτροπή LIBE καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής διαδικασίας”.

Επιπλέον σε χθεσινή της παρέμβαση η επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς κάλεσε ενόψει της πανδημίας “όλα τα κράτη - μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να επανεξετάσουν την κατάσταση των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο και των παράτυπων μεταναστών που κρατούνται λόγω μετανάστευσης και να τους απελευθερώσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό”.

Ο Πέτσας καλεί τους πρόσφυγες σε αυτοπροστασία

Στις παραπάνω ευρωπαϊκές εκκλήσεις για την αποσυμφόρηση των ΚΥΤ και λήψη επαρκών μέτρων προστασίας για τους διαμένοντες, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει, επιμένοντας ότι η λύση είναι τα κλειστά κέντρα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα να κάνει μάλιστα χθες “έκκληση για τα μέτρα ατομικής προστασίας από όλους, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των μεταναστών που φιλοξενούνται στα ΚΥΤ” και ότι “είναι πολύ πιο εύκολη η διαχείριση του προβλήματος σε κλειστές ελεγχόμενες δομές και όχι στις ανοιχτές άναρχες δομές που υπήρχαν μέχρι χθες. Γι’ αυτό έχουν ληφθεί και τα πρόσθετα μέτρα ελέγχου στα ΚΥΤ”.

Είναι βέβαια απορίας άξιον το πώς θα μπορέσουν οι αιτούντες άσυλο να λάβουν ατομικά μέτρα προστασίας σε σκηνές και παραπήγματα το ένα πάνω στο άλλο, χωρίς αρκετές βρύσες ή τουαλέτες σε απαράδεκτη κατάσταση, χωρίς σαπούνι ή όταν πρέπει να περιμένουν στην ουρά εκατοντάδες άνθρωποι για φαγητό ή τουαλέτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL