Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
ΕΣΠ: Υπαναχώρηση του δικαιώματος στο άσυλο η ψήφιση του νέου νόμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΣΠ: Υπαναχώρηση του δικαιώματος στο άσυλο η ψήφιση του νέου νόμου

«Η ελληνική Βουλή ψήφισε σήμερα την αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα. Θα ισχύσει για όλους όσοι έφτασαν στη χώρα μεταξύ 1-31 Μαρτίου και είναι πιθανό να παραταθεί» τονίζει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και η OXFAM με κοινή ανακοίνωση, καταδικάζοντας αυτή την εξέλιξη.

«Αντί να προστατεύσει ευάλωτους ανθρώπους από την εξάπλωση του κορωνοϊού, η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί την κρίση για να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς και ενωσιακού δικαίου», σχολιάζει ο σύμβουλος ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής της Oxfam, Raphael Shilhav.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΣΠ, Βασίλης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζει ότι «υπό το πρίσμα της παγκόσμιας έκτακτης συνθήκης της πανδημίας του COVID-19, η Ελλάδα και άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να δράσουν τώρα προκειμένου να αποτρέψουν μια εκτεταμένη υγειονομική κρίση στους καταυλισμούς και αλλού».

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι «ως ένα πρώτο βήμα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προστατέψει άμεσα τους πιο ευάλωτους, μεταφέροντάς τους σε ασφαλείς και κατάλληλες συνθήκες διαμονής».

«Έφτασε η ώρα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις τους για μετεγκατάσταση 1.600 παιδιών από τα ελληνικά camps σε άλλα ασφαλή μέρη στην Ευρώπη» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΣΠ.

Τέλος, σημεώισε ότι «η Ελλάδα, μαζί με τους θεσμούς και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, πρέπει να αποκαταστήσει την πρόσβαση σε δίκαιες διαδικασίες ασύλου. Oι ελληνικές αρχές επίσης να απέχουν από την αδιάκριτη κράτηση αιτούντων άσυλο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL