Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Τους επιστρέφουν με το "έτσι θέλω" στην Τουρκία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τους επιστρέφουν με το "έτσι θέλω" στην Τουρκία

Αποφάσεις επανεισδοχής στην Τουρκία ξεκίνησαν να μοιράζουν από την Πέμπτη οι αστυνομικοί στους κρατουμένους πρόσφυγες και μετανάστες στο αρματαγωγό στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Πρόκειται για τους ανθρώπους που έφτασαν μετά την 1η Μαρτίου, την “ξεχωριστή ομάδα ανθρώπων” κατα τον Στ. Πέτσα, για τους οποίους, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, “αναστέλλεται η υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου” και τα “άτομα αυτά επιστρέφονται, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής”.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο και διευθυντή του παραρτήματος της Ελλάδος της οργάνωσης HIAS Βασίλη Κερασιώτη, ανάμεσα στους κρατουμένους στο αρματαγωγό βρίσκονται ασυνόδευτοι ανήλικοι, περιπτώσεις οικογενειακής επανένωσης βάσει Δουβλίνου, αλλά και η μάνα του παιδιού που πνίγηκε στο ναυάγιο του διημέρου του ανοίγματος συνόρων από τον Ερντογάν. Η δε πρόσβαση των δικηγόρων ήταν πολύ δύσκολη και χρειάστηκε και εισαγγελική παρέμβαση για να γίνει δυνατή την περασμένη Πέμπτη, όπως σημειώνει ο Β. Κερασιώτης στην “Α”. Οι άνθρωποι που βρίσκονται εντός του αρματαγωγού είχαν ήδη προσφύγει κατά των αποφάσεων κράτησής τους.

“Αυτές οι αποφάσεις, που επικαλούνται τη δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας, είναι αντίθετες με την ελληνική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία ανέστειλε τις αιτήσεις ασύλου στις 1.3.2020. Ο νόμος αναφέρει ότι οι νέες αφίξεις πρέπει να επιστραφούν στη χώρα προέλευσής τους / χώρα καταγωγής. Οι άνθρωποι στο σκάφος έλαβαν 48 ώρες για να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους για το αν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους (επαναπατρισμός), μόνο που αργότερα τους επιδόθηκαν απροσδόκητα αποφάσεις επιστροφής στην Τουρκία χωρίς ποτέ να δοθεί η δυνατότητα να εξηγήσουν γιατί η Τουρκία δεν είναι ασφαλής γι' αυτούς" τονίζει σε ανάρτησή της η HIAS σχετικά με τις αποφάσεις επανεισδοχής στην Τουρκία που επιδόθηκαν τις τελευταίες ώρες.

Σημειώνεται ότι, κατά πληροφορίες, η πλειοψηφία των κρατουμένων προσφύγων και μεταναστών του αρματαγωγού δεν είναι απελάσιμοι στις χώρες καταγωγής τους, καθώς πρόκειται για χώρες όπως Συρία, Παλαιστίνη, Αφγανιστάν, Κονγκό.

Εξώδικα των ενώσεων αστυνομικών των νησιών

Στο μεταξύ με εξώδικα προς τα αρμόδια υπουργεία και περιφερειακές αστυνομικές διευθύνσεις οι ενώσεις των αστυνομικών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε σχεση με τις ακατάλληλες συνθήκες κράτησης των προσφύγων και μεταναστών, ειδικά για τους εισερχόμενους από την 1η Μαρτίου μέχρι και σήμερα, και ζητούν άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, αφού τόσο οι ίδιοι όσο και οι μετανάστες είναι εκτεθειμένοι σε άσχημες συνθήκες.

Στο εξώδικο σημειώνεται: «Αυτή τη στιγμή α) στη Μυτιλήνη βρίσκονται σε αρματαγωγό 502 αλλοδαποί, β) στη Χίο βρίσκονται συνολικά 258 αλλοδαποί, εκ των οποίων 136 άτομα σε δημοτικό ακίνητο με μία τουαλέτα και 122 άτομα σε υπαίθριο χώρο της ζώνης Λιμένος Χίου και εντός υπηρεσιακών λεωφορείων που εξυπηρετούνται από δύο χημικές τουαλέτες, γ) στη Σάμο βρίσκονται 93 αλλοδαποί σε αίθουσα του Λιμεναρχείου Σάμου χωρίς τουαλέτα και ύδρευση, δ) στη Ρόδο βρίσκονται 38 αλλοδαποί στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης, ε) στη Σύμη βρίσκονται 21 αλλοδαποί στο μπαλκόνι του Αστυνομικού Τμήματος και στ) στο Καστελλόριζο των 400 κατοίκων βρίσκονται 100 αλλοδαποί τύποις κρατούμενοι να τριγυρνούν ωσάν τουρίστες στο νησί ελλείψει υποδομής και αστυνομικού προσωπικού για τη φύλαξή τους, ζ) στην Κω βρίσκονται 150 αλλοδαποί σε αίθουσα αναμονής επιβατών στο λιμάνι, με δύο τουαλέτες και η) στη Λέρο βρίσκονται 252 αλλοδαποί σε ένα υπόστεγο στο λιμάνι του νησιού με δύο χημικές τουαλέτες”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL