Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Ρατσιστική βία στα νησιά με την ανοχή της αστυνομίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρατσιστική βία στα νησιά με την ανοχή της αστυνομίας

Την προηγούμενη εβδομάδα γράφαμε ότι η κυβέρνηση είχε οδηγήσει στα άκρα την κατάσταση στα νησιά με την απόβαση των ΜΑΤ, τις εκδικητικές φθορές στα οχήματα των νησιωτών και τις βρισιές περί "τουρκόσπορων", ενώ εδώ και μήνες αναρωτιόμασταν μέσα από τις σελίδες της "Α" πού θα οδηγήσει το μίσος με το οποίο ποτίζεται καθημερινά η ελληνική κοινωνία εναντίον των κατατρεγμένων αυτού του κόσμου.

Και η πρώτη απάντηση ήρθε το περασμένο τριήμερο, όταν η Τουρκία ξεκίνησε να σπρώχνει στα σύνορα της Ελλάδας πρόσφυγες για να εκβιάσει την Ευρώπη να ικανοποιήσει τις βλέψεις της στην περιοχή της Συρίας και σαν αποτέλεσμα άρχισαν να φτάνουν περισσότερες βάρκες με οικογένειες προσφύγων στις ακτές των νησιών.

Από εκείνη τη στιγμή ομάδες ακραίων, αν όχι ακροδεξιών, ξεχύθηκαν σε δρόμους και παραλίες για να αμαυρώσουν το παράδειγμα ανθρωπιάς που έχουν υπάρξει τα νησιά τους τα τελευταία πέντε χρόνια, μην αφήνοντας οικογένειες με εγκύους να αποβιβαστούν, υβρίζοντας μωρομάνες και εγκύους, κυνηγώντας εθελοντές γιατρούς, εργαζομένους ΜΚΟ δημοσιογράφους, ενώ καταγράφονται δύο εμπρησμοί σε Χίο και Λέσβο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συντονιστικού, στα νησιά του Αιγαίου έφτασαν συνολικά σε δύο ημέρες (Kυριακή 1η Μαρτίου και Δευτέρα 2 Μαρτίου) 1.514 πρόσφυγες και μετανάστες, στους οποίους όμως δεν θα δοθεί η δυνατότητα αίτησης ασύλου, αλλά θεωρούνται αυτομάτως κρατούμενοι προς απέλαση σύμφωνα με τις αποφάσεις ΚΥΣΕΑ. Την ίδια ώρα, φήμες ότι πρόκειται να μεταφερθούν στην ενδοχώρα με πλοία έχουν ξεσηκώσει δεκάδες οικογένειες από Μόρια και ΒΙΑΛ, με αποτέλεσμα να απωθηθούν από τα ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο, ενώ είχαμε και τον θάνατο ενός παιδιού σε ναυάγιο.

Στο λιμάνι και στην παραλία οι νεοαφιχθέντες

Οι νεοαφιχθέντες δεν μεταφέρθηκαν ποτέ στα κέντρα καταγραφής σε Μόρια και ΒΙΑΛ (Χίος). Στη Λέσβο μεταφέρθηκαν γύρω στους 330 στο λιμάνι σε περιφραγμένο χώρο όπου στήθηκε πρόχειρα από το Λιμενικό ένα κοντέινερ, όπου κρατούν τα στοιχεία τους οι αρχές και εκεί παρέμεναν για σχεδόν δύο ημέρες, ενώ μέχρι αργά χθες το απόγευμα περίπου 120 άτομα παρέμεναν στη Συκαμνιά.

Οι άνθρωποι αυτοί είχαν φτάσει το τελευταίο διήμερο σε παραλία της περιοχής και είχαν διανυκτερεύσει στην παραλία. Τη δεύτερη νύχτα στήθηκαν σκηνές από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου τις οποίες είχε δωρίσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στον δήμο. Χθες αναμενόταν να μεταφερθούν και οι παραμένοντες στη Συκαμνιά στο λιμάνι για καταγραφή από το Λιμενικό σύμφωνα με πληροφορίες.

Το αρματαγωγό και το σχέδιο της κυβέρνησης

Σήμερα τα ξημερώματα αναμενόταν να φτάσει στο λιμάνι της Μυτιλήνης αρματαγωγό το οποίο πρόκειται να πάρει "350 άτομα για την ενδοχώρα, όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση και στη συνέχεια θα αποχωρούν στις χώρες προέλευσής τους" σύμφωνα με δηλώσεις του βουλευτή Λέσβου της Ν.Δ. Χ. Αθανασίου Στο Νησί.

Επιπλέον, όπως τόνισε ο Χ. Αθανασίου σχετικά με τη συνάντηση που είχε την Καθαρή Δευτέρα ο Ν. Μηταράκης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον περιφερειάρχη στη Λέσβο, "όλοι συμφώνησαν ομόφωνα όποιος παράνομος μετανάστης εισέρχεται στη χώρα από τη Δυτική Λέσβο να εγκαθίσταται εκεί προσωρινά, και όποιος στην Ανατολική Λέσβο να εγκαθίσταται εκεί προσωρινώς, μέχρι τη διαδικασία αποχώρησης με πλοία". Επίσης πρόσθεσε ότι συμφωνησαν όλοι ότι "κανείς, μα κανείς δεν θα πηγαίνει στη Μόρια λόγω υπερπληθυσμού, αλλά και εν όψει κορωνοϊού. Αυτή είναι και η εντολή του πρωθυπουργού", καθώς και ότι είπαν "να ανοίξει το καμπ στη Συκαμνιά και φύγαμε από εδώ 3 το μεσημέρι από τη σύσκεψη της Μόριας, ο κ. Βέρρος είχε πει ότι θα πάει να το ανοίξει. Μέχρι τις 6.30 το απόγευμα δεν το είχε ανοίξει - δεν ξέρω τι προβλήματα ή εμπόδια είχε, και το βράδυ, μετά τις 8, κάηκε".

Φωτιά στην προσωρινή δομή στη Συκαμνιά

Το καμπ αυτό είναι η δομή προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών stage 2 στη Συκαμνιά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), δομή την οποία έκλεισε με απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο της Δυτικής Λέσβου στις 31 Ιανουαρίου. Η φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής και το έκαψε.

Μάλιστα, η Ύπατη Αρμοστεία σε χθεσινή της ανακοίνωση απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση "μετά από μια σειρά από κατακριτέες και εκφοβιστικές ενέργειες στα νησιά του Αιγαίου ενάντια σε πρόσφυγες, μετανάστες και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και ένα μέλος προσωπικού της Υ.Α. στη Λέσβο, καθώς και τον εμπρησμό ενός κέντρου διέλευσης της Υ.Α. για τους νεοαφιχθέντες στη βόρεια ακτή της Λέσβου", σημειώνοντας ότι έχει λάβει καταγγελίες για επιθέσεις ενάντια σε ΜΚΟ και δημοσιογράφους. Η Υ.Α. καταδίκασε τις ενέργειες αυτές και κάλεσε τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την ασφάλεια των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα και των μελών της κοινωνίας των πολιτών. Κάλεσε επίσης τις "ελληνικές αρχές να αναλάβουν αποφασιστική δράση ώστε να ανακουφιστεί ο κρίσιμος υπερπληθυσμός και οι δεινές συνθήκες στα νησιά, ειδικά στη Σάμο και τη Λέσβο, και να αντιμετωπίσουν επειγόντως την εν εξελίξει κατάσταση σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τα διεθνή πρότυπα".

Σημειώνεται ότι λεκτική και σωματική επίθεση δέχθηκε και η επικεφαλής του γραφείου της Υ.Α. στη Λέσβο Άστριντ Καστελέν στο περιστατικό που κατεγράφη από κάμερες στη Θερμή, με εξαγριωμένους κατοίκους να μην αφήνουν να αποβιβαστεί βάρκα με έγκυες και μωρά βρίζοντας τους σκαιότατα, κατά το οποίο δέχθηκε επίθεση και ο Γερμανός δημοσιογράφος, τον εξοπλισμό του οποίου πέταξαν στη θάλασσα.

Επιθέσεις σε Λέσβο και εμπρησμός στη Χίο

Και τα περιστατικά προπηλακισμών και επιθέσεων δεν σταματούν εκεί. Χθες η ιρλανδική εφημερίδα "Irish Times" κατέγραφε καταγγελία Ιρλανδού γιατρού εθελοντή στη Μόρια ο οποίος έπεσε σε "μπλόκο" αυτόκλητων ελεγκτών -τα οποία δρουν εδώ και ένα μήνα στο νησί υπό το βλέμμα των αρχών- που προξένησαν φθορές στο όχημα. Επιπλέον, η οργάνωση Mare Liberum με βίντεο καταγγέλλει απόπειρα εμπρησμού και απειλές στη Σκάλα Λουτρών της Λέσβου από ομάδα ακροδεξιών.

Στη Χίο φωτιά κατέστρεψε τα ξημερώματα της Τρίτης αποθήκη των Αλληλέγγυων της Χίου στην περιοχή της Λέτσαινας και κινδύνεψαν οι ένοικοι του σπιτιού που βρίσκεται πάνω από την αποθήκη. Όπως υπογραμμίζεται από τη Χιακή Συμπολιτεία, η αποθήκη αυτή είχε βοηθήσει ντόπιους και «ξένους», σε προσφυγικούς καταυλισμούς, γηροκομεία, νοσοκομεία.

Σε ανακοινώσεις τους οι δημοτικές παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Χιακής Συμπολιτείας κάνουν λόγο για εμπρησμό και συνδέουν το συγκεκριμένο γεγονός με τη δράση που αναπτύσσουν το τελευταίο διάστημα ακροδεξιοί στα νησιά. Η Λαϊκή Συσπείρωση Χίου καταγγέλλει μάλιστα και εμπρησμό σε όχημα ΜΚΟ στη Σάμο.

Παράλληλα, στη Λέσβο, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζεται το "κυνήγι" εθελοντών, εργαζομένων σε ΜΚΟ, δημοσιογράφων και γενικότερα "ξένων".

"Ξεχνάμε ότι μιλάμε για ανθρώπους"

Ορισμένες δε ομάδες εθελοντών σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αποχωρήσει. Ωστόσο, οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) παραμένουν, όπως δηλώνει στην "Α" ο γενικός διευθυντής του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης Βασίλης Στραβαρίδης, σημειώνοντας όμως ότι προσαρμόζουν την παρουσία τους για λόγους ασφαλείας. Χθες η κλινική των ΓΧΣ έξω από τη Μόρια δεν άνοιξε, καθώς δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν. "Είναι απαράδεκτο να γίνεται στόχος η ιατρική φροντίδα και η ανθρωπιστική βοήθεια. Πρέπει να υπενθυμίσουμε το αυτονόητο. Ξεχνάμε ότι μιλάμε για ανθρώπους, ενώ για εμάς η ιδιότητα του ασθενή ξεπερνά τις εθνικότητες" τονίζει, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση αναχώρησης όλων των ΜΚΟ, τα προβλήματα θα είναι περισσότερα για τους ντόπιους.

Κλειστά τα σχολεία σε Μόρια και Παναγιούδα

Χθες ο Δήμος Μυτιλήνης αποφάσισε για λόγους ασφάλειας και προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών να παραμείνουν κλειστά Τετάρτη και Πέμπτη τα σχολεία σε Μόρια και Παναγιούδα.

Αλ. Χαρίτσης: "Ομάδες ακροδεξιών αλωνίζουν"

"Ομάδες ακροδεξιών έχουν αφεθεί να αλωνίζουν και να βιαιοπραγούν ανεξέλεγκτα. Οι ευθύνες της κυβέρνησης γι' αυτά τα εξαιρετικά επικίνδυνα φαινόμενα είναι τεράστιες" σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης.

Βίντεο με επαναπροώθηση βάρκας από το Λιμενικό

Δ. Παπαδημούλης: "Το βίντεο διακινεί ο Ερντογάν για να υπηρετήσει τα άθλια σχέδιά του να βλάψει την Ελλάδα"

Επαναπροώθηση φουσκωτού προσφύγων από το ελληνικό Λιμενικό καταγράφει βίντεο που διακινούν οργανώσεις και η τουρκική πλευρά. Σημειώνεται ότι το ελληνικό λιμενικό είχε δώσει βίντεο στη δημοσιότητα την Κυριακή με τουρκική ακταιωρό να συνοδεύει βάρκα προσφύγων στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Για «βίντεο που διακινεί ο Ερντογάν για να υπηρετήσει τα άθλια σχέδιά του και να βλάψει την Ελλάδα" έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σε ανάρτησή του ζητώντας από την κυβέρνηση "να βάλει αμέσως φρένο σε ακρότητες που βλάπτουν την πατρίδα μας", ενώ ο Ν. Σαντορινιός ζήτησε απαντήσεις από τον υπουργό Ναυτιλίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL