Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.7°C19.7°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C20.8°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.8°C17.8°C
1 BF 51%
Ερωτήματα για το κόστος και την ποιότητα φαγητού των προσφύγων στη Μόρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερωτήματα για το κόστος και την ποιότητα φαγητού των προσφύγων στη Μόρια

Του ΓΡΗΓΟΡΗ ΡΗΓΕΛΛΗ

Περισσότερα από 100.000 ευρώ κοστίζει τη μέρα η σίτιση των προσφύγων στη Μόρια. Χρήματα τα οποία προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διατίθενται μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης σε εταιρεία κέτερινγκ. Για να γίνει αντιληπτό το ύψος του ποσού που διατίθεται με απευθείας ανάθεση για τη σίτιση των 20.000 προσφύγων της Μόριας να πούμε πως φτάνει περίπου τα 3 εκατομμύρια τον μήνα! 5,1 ευρώ τη μέρα, επί 20.000 επί 30 μέρες.

Τι περιλαμβάνει όμως η σίτιση του κάθε πρόσφυγα, για την οποία καταβάλλεται, ημερησίως επαναλαμβάνουμε, το ποσό των 5,1 ευρώ;

Μια σακούλα με το χθεσινό -τυχαίο- φαγητό των προσφύγων της Μόριας («από τα καλά», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τον πρόσφυγα που το παρέδωσε χθες το μεσημέρι) περιλαμβάνει τα παρακάτω, που κοστίζουν ακόμα και σε επίπεδο μαζικής παραγωγής 5,1 ευρώ:

* Για πρωινό ένα κρουασάν βάρους 90 γραμμαρίων.

* Για μεσημεριανό ένα πακέτο με 100 γραμμάρια σουτζουκάκια από μοσχαρίσιο κρέας και 200 γραμμάρια ρύζι, μαζί με δύο μικρού μεγέθους αραβικές πίτες συνολικού βάρους 100 γραμμαρίων.

* Και για βραδινό ένα παξιμάδι βάρους 55 γραμμαρίων, ένα αυγό, μια κακής ποιότητας ντομάτα βάρους 74 γραμμαρίων και ένα κομμάτι σπανακόπιτας (πραγματικό δείγμα σπανακόπιτας) βάρους 46 γραμμαρίων!

Για το παραπάνω τυχαίο δείγμα ο προμηθευτής πληρώνεται 5,1 ευρώ. Ποσό που, για γνωρίζοντες και μη, φυσικά δεν αντανακλά στο παραμικρό την ποσότητα φαγητού ακόμα κι αν αυτή είναι της καλύτερης ποιότητας. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για 20.000 τέτοια πακέτα τη μέρα συνολικού, επαναλαμβάνουμε, ημερήσιου κόστους 100.000 ευρώ!

Ωστόσο προκαλεί και άλλα ερωτήματα το τυχαίο δείγμα του χθεσινού προσφυγικού φαγητού στη Μόρια:

* Αλήθεια, πώς ελέγχονται αλλά και πώς παραλαμβάνονται 20.000 μερίδες φαγητού τη μέρα;

* Ποιοι στρατιωτικοί (γιατί στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διαχειρίζονται τη σίτιση του καταυλισμού) συναποτελούν τις επιτροπές ελέγχου και παραλαβής του φαγητού;

* Αλλά και τις στρατιωτικές επιτροπές διενέργειας των διαγωνισμών και γενικότερα τους χειριστές του θέματος από τους υπευθύνους της Διεύθυνσης Εφοδιασμού Μεταφορών του τοπικού Στρατιωτικού Σχηματισμού μέχρι τις επιμέρους επιτροπές ποιοι τις απαρτίζουν και κάθε πότε αλλάζουν;

Τέλος, και το τι περιλαμβάνει το φαγητό προκαλεί ερωτήματα. Αλήθεια, για ποια παιδιά, από τα περίπου 4.000 της Μόριας (ασυνόδευτα ή με συνοδεία) δίνονται 5,1 ευρώ τη μέρα για να τρώνε για βραδινό ένα παξιμάδι, ένα αυγό, μια μικρή ντομάτα και... 46 γραμμάρια σπανακόπιτας;

Σήμερα, Τετάρτη πρωί, στελέχη της Αριστεράς, αιρετοί σε διάφορους αυτοδιοικητικούς βαθμούς, αναμένεται να επισκεφτούν την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης παραδίδοντας το δείγμα αυτό φαγητού για πρόσφυγες και ζητώντας να ελεγχθεί η νομιμότητα συνολικά της όλης διαδικασίας καθώς και του περιεχομένου του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL