Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
«Φλερτάρει» με 20.000 αιτούντες άσυλο η Λέσβος!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Φλερτάρει» με 20.000 αιτούντες άσυλο η Λέσβος!

Ήταν τέλος Σεπτεμβρίου, στη σκιά της τραγωδίας στη Μόρια με το θάνατο μιας γυναίκας από το Αφγανιστάν σε φωτιά που ξέσπασε εντός του ΚΥΤ, όταν το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίαζε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίζοντας τη λήψη μέτρων για την αποσυμφόρηση των νησιών. 

Στόχος, όπως το επικοινωνούσε η Κυβέρνηση, ήταν σε δύο μήνες να έχει αποσυμφορηθεί ο καταυλισμός της Μόριας και γενικότερα των νησιών του Βορείου Αιγαίου, που σηκώνουν τεράστιο βάρος στους ώμους τους. Με τις προσφυγικές ροές ωστόσο να αυξάνονται όλο και περισσότερο, σε αντιδιαστολή με τις μεταφορές αιτούντων άσυλο προς την ενδοχώρα που γίνονται με το σταγονόμετρο, η κατάσταση στη Λέσβο έχει φτάσει σε νούμερα, που όμοια τους δεν είχε συναντήσει ξανά από την έναρξη αυτής της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στη Λέσβο μέχρι και την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου διέμεναν 19.080 αιτούντες άσυλο, εκ των οποίων οι 16.824 στο ΚΥΤ της Μόριας, που έχει δυναμική φιλοξενίας 2.840 ατόμων!

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι ασφυκτική τόσο στη Χίο, όσο και στη Σάμο, με 5.788 και 7.552 διαμένοντες αιτούντες άσυλο, αντίστοιχα. Αν προσθέσει κανείς και εκείνους που φιλοξενούνται σε δομές στη Λέρο, αλλά και την Κω, ο συνολικός αριθμός τους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ανέρχεται σε 39.272.

Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί, είναι πως τη στιγμή που έγιναν από την Κυβέρνηση οι τελευταίες εξαγγελίες περί αποσυμφόρησης των νησιών, στο τέλος Σεπτεμβρίου δηλαδή, τα αντίστοιχα νούμερα ανέρχονταν σε 14.500 άτομα στη Λέσβο και 30.000 συνολικά σε όλα τα νησιά. Μέσα σε δύο μήνες δηλαδή, όχι μόνο αποσυμφόρηση δεν έγινε, αλλά τα νησιά βρέθηκαν με σχεδόν 10.000 περισσότερους διαμένοντες, πρόσφυγες και μετανάστες!

Το κυβερνητικό σχέδιο κάνει λόγο για νέες δομές, αλλά τα νησιά έχουν ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους. Την ίδια ώρα, σε δημοσκόπηση της Opinion Poll, η κοινή γνώμη δηλώνει σε ποσοστό σχεδόν 70% πως δεν είναι ικανοποιημένη από την πολιτική της Κυβέρνησης στο μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα, το οποίο εξελίσσεται σε «αχίλλειο πτέρνα» της.

Κι όλα αυτά, ενώ συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές προς τα νησιά, με περισσότερους από 450 πρόσφυγες - μετανάστες να φτάνουν σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, αλλά και Μεγίστη, μεταξύ των οποίων και 212 άτομα που διασώθηκαν σε έξι διαφορετικά περιστατικά έρευνας και διάσωσης

πηγή Στο Νησί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL