Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα προς Ε.Ε.: Σταματήστε να αγνοείτε το πρόβλημα

Ανοιχτή επιστολή - κόλαφο του διεθνούς προέδρου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) Χρήστου Χρήστου προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, με την οποία τους καλεί να σταματήσουν τη "συνειδητή συλλογική τιμωρία ανθρώπων που αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη" και να μεταφέρουν αμέσως τους πιο ευάλωτους ανθρώπους από τα κέντρα των νησιών σε ασφαλή στέγη σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, δημοσίευσε χθες η οργάνωση.

Ο πρόεδρος των ΓΧΣ δηλώνει σοκαρισμένος από όσα είδε στα ελληνικά νησιά. Χαρακτηριστικά, μιλά για αυτοτραυματισμούς δωδεκάχρονου στη Μόρια και για ένα κορίτσι με σοβαρά τραύματα από βόμβα στο Αφγανιστάν, το οποίο, μετά από μήνες εγκλωβισμού στη Λέσβο, σταμάτησε να μιλάει, να τρώει, αποσύρθηκε εντελώς από τη ζωή.

Ο Χρ. Χρήστου αναφέρεται στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και στο ότι δεν δέχονται πλέον χρηματοδότηση από κράτη-μέλη της Ε.Ε.". "Σήμερα βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτής της απόφασης: μια χρόνια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ένας ενδημικός κύκλος ανθρώπινου πόνου. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώθηκε, δεν βελτιώθηκε. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες έχουν πεθάνει μια γυναίκα, ένα παιδί και ένα βρέφος εννέα μηνών εξαιτίας των επικίνδυνων και άθλιων συνθηκών που επικρατούν στη Μόρια και της έλλειψης επαρκούς φροντίδας. Αναζητούσαν την ασφάλεια στην Ευρώπη, αλλά βρήκαν τον θάνατο σε ένα ευρωπαϊκό κέντρο υποδοχής. Αντί να αναγνωρίσετε το ανθρώπινο κόστος της προσέγγισής σας, συνεχίζετε να ζητάτε πιο αυστηρή εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. Εξετάζετε μάλιστα ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, όπως το σχέδιο που ανακοίνωσε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση για μετατροπή των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ)  σε κλειστά κέντρα μαζικής κράτησης, καθώς και για επιτάχυνση των απελάσεων", προσθέτει.

"Καμία πολιτική σκοπιμότητα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αποφάσεις και μέτρα που προξενούν βλάβη σκόπιμα και συνειδητά. Σταματήστε να το αγνοείτε. Όση βοήθεια κι αν προσφέρουμε στους ασθενείς μας, στη συνέχεια πρέπει να τους στείλουμε πίσω στις συνθήκες που τους κάνουν να αρρωσταίνουν, συνθήκες που εσείς έχετε δημιουργήσει σκόπιμα", γράφει μεταξύ άλλων.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Προτεραιότητες...

Πού να το φαντάζονταν όσοι έκαναν ολονύχτιες διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής για το ταμείο ανάκαμψης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης -που σ’ αυτές τις συναντήσεις δεν είχε εμφανιστεί... - σκόπευε να κατευθύνει κάποια εκατομμύρια αυτού του ταμείου στη χρηματοδότηση ιδιωτών...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις