Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Καμία "τάξη", μόνο τιμωρία για τους αιτούντες άσυλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καμία "τάξη", μόνο τιμωρία για τους αιτούντες άσυλο

Δυστυχώς, στο μόνο ευρωπαϊκό που παραπέμπουν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για κλειστά κέντρα κράτησης, όπου πρακτικά θα φυλακίζονται όλοι όσοι φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου -προφανώς συμπεριλαμβανομένων και οικογενειών- είναι οι πιθανές καταδίκες από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ή ίσως θυμίζουν τις προτάσεις παλαιότερων ετών, σε συμβούλια υπουργών της Ε.Ε. το 2016, όπου ο υφυπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου ζητούσε να φτιαχτούν κέντρα κράτησης ακόμα και 10.000 ανθρώπων. Τότε, αυτά τα σενάρια η Ελλάδα πάλευε να τα ακυρώσει και να αναδείξει ότι δεν μπορείς να κάνεις πρακτικά φυλακή μια μικρή πόλη. Τώρα, είναι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, που θέλει να το ονομάζει μεταναστευτικό αγνοώντας τα πραγματικά στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου.

"Σε συνδυασμό δε και με τον νέο νόμο περί ασύλου, θα κινδυνεύσουν άνθρωποι που έχουν προφανή ανάγκη προστασίας", τονίζει στην "Αυγή" της Κυριακής ο Αλέξανδρος Κωνσταντίνου, δικηγόρος από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ).

Ανάλογη είναι και η άποψη του Βασίλη Παπαστεργίου, μέλους του Δ.Σ. του ΔΣΑ και αντιπροέδρου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ): "Φοβάμαι ότι η συνθήκη της κράτησης των προσφύγων έρχεται να συμπληρώσει τις διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα στον νόμο περί ασύλου και οι οποίες συνθέτουν ένα δίπολο έκπτωσης από το δικαίωμα αίτησης ασύλου και κράτησης". Ο Β. Παπαστεργίου προσθέτει ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα κλειστά κέντρα κράτησης στα νησιά είναι "εξαγγελία γενικευμένης τιμώρησης με ομολογημένο στόχο να πάψουν οι πρόσφυγες να έρχονται. Αυτή τη στιγμή δεν έχει διευκρινιστεί στην πραγματικότητα ούτε το πού θα κατασκευαστούν αυτού του τύπου τα κέντρα, επομένως και ο χρονικός ορίζοντας αυτής της υλοποίησης είναι πάρα πολύ αμφίβολος".

Πολιτική γενικευμένης κράτησης

"Αν υλοποιηθεί τελικά αυτό το σχέδιο, θα έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατότητα κράτησης στην Ευρώπη. Μιλάμε για πολύ - πολύ μεγάλα κέντρα κράτησης και τη σύσταση 18.000 θέσεων κράτησης στα νησιά του Αν. Αιγαίου, το οποίο από μόνο του σαν νούμερο μας προϊδεάζει ότι μιλάμε για μια πολιτική γενικευμένης κράτησης για οποιονδήποτε εισέρχεται στη χώρα από τα νησιά.

Μια τόσο μεγάλη εγκατάσταση από μόνη της δημιουργεί προβλήματα ασφαλείας για τους 5.000 ανθρώπους που θα βρίσκονται σε αυτήν μέχρι και για 36 μήνες, σύμφωνα με τον νέο νόμο. Με ποιο τρόπο μπορούν οι αρχές να διαχειριστούν το ζήτημα της ασφάλειας εντός του κέντρου κράτησης; Δεν υπάρχει στη χώρα μέχρι στιγμής τέτοιου μεγέθους κέντρο κράτησης", αναφέρει ο Αλ. Κωνσταντίνου.

Δεν είναι έγκλημα να ζητάς άσυλο

"Ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν εμπειρικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οποιαδήποτε προοπτική κράτησης ή κακών συνθηκών μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για προσφυγικές ή μεταναστευτικές ροές. Και αυτό το έχουμε δει και στη χώρα μας και σε άλλες χώρες. Αντίθετα, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα στοιχεία και έρευνες που δείχνουν ότι η κράτηση, ο εγκλεισμός γενικότερα, είναι μια κατάσταση που φέρνει τους ανθρώπους σε απελπισία, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους και φυσικά οξύνει τον πόνο τους, ειδικά όταν μιλάμε για ανθρώπους που έρχονται ήδη με τραυματικές εμπειρίες. Γιατί το 85% των ανθρώπων που φτάνουν στη χώρα μας φεύγουν κυνηγημένοι από τις πατρίδες τους λόγω διώξεων, λόγω πολέμων, λόγω παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι περισσότεροι φέρουν τραύματα σωματικά ή ψυχικά και συνθήκες κράτησης ή περιορισμού της ελευθερίας τους σίγουρα θα επιβαρύνουν τον πόνο και τα δεινά τους", τονίζει στην "Αυγή" της Κυριακής, η Στέλλα Νάνου, υπεύθυνη Επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, υπενθυμίζοντας ότι δεν αποτελεί έγκλημα το να ζητάει κανείς άσυλο, ακόμα και αν έχει μπει στη χώρα με παράτυπο τρόπο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος αλλά και ότι στο παρελθόν η Ελλάδα έχει δεχτεί καταδίκες για τις συνθήκες κράτησης.

Προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η ένταξη, όχι η κράτηση

Αναφερόμενη στην παρούσα κατάσταση στα κέντρα υποδοχής, σημειώνει ότι "πρέπει να αλλάξει, απλώς εμείς αμφισβητούμε έντονα αν η απάντηση σε αυτό είναι το να δημιουργήσεις κλειστές δομές για ανθρώπους που ξέρουμε ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία (περισσότεροι από τους μισούς) είναι οικογένειες και παιδιά, από το Αφγανιστάν, τη Συρία, που σίγουρα είναι πιθανό να έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας".

Όπως εξηγεί, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού -δηλαδή όσοι λάβουν άσυλο- θα μείνουν στη χώρα και έτσι πρέπει να δώσεις προτεραιότητα στην ένταξη και όχι να ξεκινάς από την κράτηση, το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται ως έσχατο μέτρο. "Πώς θα ενταχθεί ένας άνθρωπος που έχει τραυματικές εμπειρίες από πολύμηνη κράτηση;" αναρωτιέται.

"Είναι σημαντικό οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται να γίνεται με νηφαλιότητα, γνώση, ευαισθησία και να προσπαθούμε όλοι να μην καλλιεργούμε ξενοφοβικά αντανακλαστικά", καταλήγει.

Ξεκάθαρα μη συμβατό με το εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο

Σχετικά δε με τη νομιμότητα ενός τέτοιου σχεδίου, ο Αλ. Κωνσταντίνου υπογραμμίζει ότι "είναι σαφές πως ένα σχέδιο το οποίο λέει ότι θα θέτει υπό κράτηση οποιονδήποτε εισέρχεται στη χώρα από τη στιγμή που εισέρχεται και μέχρι να εξεταστεί το αίτημα ασύλου του -και αν απορριφθεί, μέχρι να επιστραφεί- δεν είναι σύμφωνο με το ευρωπαϊκό δίκαιο -τις ίδιες της Οδηγίες της Ε.Ε.- και το ελληνικό και το διεθνές δίκαιο. Δεν αμφισβητείται αυτό. Είναι σαφές, στο πλαίσιο της νομοθεσίας για την κράτηση και το άσυλο, ότι η κράτηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έσχατο μέσο, ως μέτρο κατ' εξαίρεση και μόνο υπό τις νόμιμες προϋποθέσεις. Το να συλλαμβάνεις και να θέτεις υπό κράτηση το σύνολο των νεο-εισερχομένων είναι ξεκάθαρα μη συμβατό με τις βασικές εγγυήσεις του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πλαισίου", τονίζει, ενώ επισημαίνει ότι "το όριο της προστασίας είναι στην ατομική εξέταση και αυτό μας το ξαναλέει με χθεσινή της απόφαση η Ολομέλεια του Δικαστηρίου του Στρασβούργου κατά της Ουγγαρίας. Όλες οι εξαγγελίες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και τα όρια του εθνικού, του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου. Αυτό που θα κάνουν, στην πραγματικότητα είναι ότι θα εκθέσουν πάρα πολλούς ανθρώπους σε πραγματικό κίνδυνο επιστροφής αλλά και θα δημιουργήσουν και πάρα πολλές ένδικες διαφορές".

"Όλη η συζήτηση ότι εμείς αυτά τα κάνουμε γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε τους πραγματικούς πρόσφυγες ή να ξεχωρίσουμε τους πραγματικούς από τους ανθρώπους που καταχρηστικά ζητάνε άσυλο είναι μια κουβέντα η οποία δεν βασίζεται στα στοιχεία και γίνεται παραπλανητικά. Το επιχείρημα αυτό μπαίνει μπροστά για να νομιμοποιήσει μια συνολική διολίσθηση των δικαιωμάτων των προσώπων που αναζητούν προστασία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη", συνοψίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL