Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C16.2°C
4 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
16.1°C17.7°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 61%
Γιατροί Χωρίς Σύνορα / Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Μωρό εννέα μηνών πέθανε από αφυδάτωση στη Μόρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιατροί Χωρίς Σύνορα / Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Μωρό εννέα μηνών πέθανε από αφυδάτωση στη Μόρια

Λίγες ημέρες, αν όχι ώρες, πριν ανακοινωθεί και επισήμως από το Μαξίμου η σύσταση νέων προαναχωρησιακών κέντρων για να κρατηθούν όσο περισσότεροι αιτούντες άσυλο και μετανάστες, μια ακόμα τραγική είδηση έφτασε, το περασμένο Σάββατο, από τη Μόρια, με τον θάνατο ενός μωρού εννέα μηνών, παιδιού αιτούντων άσυλο από το Κονγκό.

Την είδηση δεν την ανακοίνωσαν οι αρχές αλλά ήλθε στο φως μετά από ανάρτηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ-MSF) το Σάββατο 16 Νοεμβρίου.

"Μωρό εννέα μηνών πέθανε στη #Moria από αφυδάτωση. Η ομάδα των MSF επιβεβαίωσε τις πληροφορίες με το νοσοκομείο. Είμαστε συντετριμμένοι από τη νέα αυτή τραγωδία.

Το μωρό έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες μέρες. Η ομάδα των MSF επιβεβαίωσε τις πληροφορίες από το νοσοκομείο χθες", έγραφαν τα δύο tweet και κάθε λέξη του είναι καρφί στον "ευρωπαϊκό τρόπο ζωής" που απέκτησε χαρτοφυλάκιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το μωρό πέθανε στις 10 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ της Λέσβου, απλά, όπως ξεκαθαρίζουν οι ΓΧΣ, μόλις την Παρασκευή μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν το γεγονός.

Πηγές της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής έκαναν λόγο για "δυσάρεστο περιστατικό" στην "Α" και σημείωναν ότι το μωρό έπασχε από γαστρεντερίτιδα και ότι οι γονείς του είχαν επισκεφθεί δυο - τρεις φορές ιατρικές οργανώσεις που βρίσκονται εντός του κέντρου της Μόριας. Οι γιατροί χορήγησαν φάρμακα, σύμφωνα με πηγές της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, οι οποίες σημειώνουν ότι όταν πια γιατρός από τον στρατό -ο οποίος και το μετέφερε στο νοσοκομείο- το είδε, ήταν αργά.

Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο πια ανήκει η ευθύνη για την Μεταναστευτική Πολιτική, δεν υπήρξε καμία επίσημη δήλωση ή ανακοίνωση για τον θάνατο του μωρού.

Πρέπει να θυμίσουμε ότι μόλις προ μηνός καταγράφηκε πιθανότατα το πρώτο περιστατικό του "συνδρόμου παραίτησης" σε παιδί στον καταυλισμό της Μόριας, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής "Guardian". Με τον όρο "σύνδρομο παραίτησης" οι ειδικοί ορίζουν την κατάσταση της πλήρους απόσυρσης, που μπορεί να διαρκέσει για μήνες ή χρόνια και παρατηρείται στο πλαίσιο ισχυρού τραύματος.

Η είδηση δε του θανάτου του μωρού έφερε στο μυαλό όλων τη μαρτυρία της παιδιάτρου Α. Μαΐλη που δημοσιεύσαμε τον Οκτώβριο για την κατάσταση της υγείας των παιδιών στο ΚΥΤ Λέρου αλλά και τις συνεχείς εκθέσεις των ΓΧΣ που τόνιζαν ότι τα παιδιά στα ΚΥΤ των νησιών -η πλειονότητα των οποίων αναγκάζεται να ζει σε σκηνές- εμφανίζουν δερματικά προβλήματα λόγων των κακών συνθηκών υγιεινής, κοιλιακά προβλήματα (συχνές διάρροιες, γαστρεντερίτιδες) λόγω της κακής διατροφής και των συνθηκών υγιεινής στα υπερπλήρη κέντρα, ενώ με την έλευση του χειμώνα έρχονται και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού. Πρέπει να σημειωθεί ότι το ένα τρίτο τουλάχιστον του πληθυσμού κάθε ΚΥΤ είναι παιδιά.

Ε. ΖΩΤΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL