Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Κριτική ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τη διεθνή προστασία: / Κριτική ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τη διεθνή προστασία: Σχέδιο γενικευμένης κράτησης των αιτούντων άσυλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κριτική ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τη διεθνή προστασία: / Κριτική ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τη διεθνή προστασία: Σχέδιο γενικευμένης κράτησης των αιτούντων άσυλο

«Σχέδιο γενικευμένης κράτησης» των αιτούντων άσυλο χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τη διεθνή προστασία ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει καταφέρει να διεθνοποιήσει το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα.

Κατά την έναρξη της επεξεργασίας του νομοσχεδίου σε επίπεδο επιτροπής, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «κρύφτηκε» πίσω από τις κοινοτικές Οδηγίες που προβλέπουν κράτηση για τους αιτούντες άσυλο υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση νομοθετεί μόνο με βάση αυτές. Όσον αφορά τη διεθνοποίηση, προσπάθησε αμήχανα να χαρακτηρίσει «μεγάλη νίκη» την πρόσφατη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Γ. Ψυχογιός στηλίτευσε την ένταση της ρητορικής της κυβέρνησης ότι το ζήτημα των ροών είναι πλέον κατά βάση μεταναστευτικό κι όχι προσφυγικό, παρότι το 80% των αιτούντων άσυλο έχουν προσφυγικό προφίλ. Επισήμανε δε ότι αυτή η ρητορική ενισχύει φοβικά αντανακλαστικά στους πολίτες, κάτι που μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» και στην ίδια την κυβέρνηση, όπως στην περίπτωση των Βρασνών. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η ρητορική περί «μεταναστευτικού» ζητήματος «αποδυναμώνει τη χώρα στις διεκδικήσεις της» και ενισχύει τα επιχειρήματα των χωρών του Βίσεγκραντ.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Υψηλός ο αριθμός ευάλωτων

«Αυτό το σχέδιο νόμου έρχεται να θεσμοθετήσει τη διοίκηση του συστήματος ασύλου της χώρας, γιατί το σύστημα είναι αδιοίκητο» υποστήριξε ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Σε σχέση με την αύξηση των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά, ισχυρίστηκε ότι «είναι πολλοί γιατί έχουν αυξηθεί, ατυχώς, οι ροές. Όλα τα χρόνια δεν προβλέψαμε ότι θα έρθει κάποια στιγμή. Δεν προβλέψαμε, επίσης, ότι ο γείτονάς μας έχει άλλες επιδιώξεις και δεν φτιάξαμε υποδομές ώστε να προλάβουμε αυτό το κακό».

Ο υπουργός υπερασπίστηκε, παρά την κριτική, την πρόβλεψη για λίστες ασφαλών χωρών για την επιστροφή των μεταναστών επικαλούμενος το παράδειγμα χωρών όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Δανία, που έχουν επίσης τέτοιες λίστες. Μάλιστα παρατήρησε ότι το ποσοστό αποδοχής των αιτημάτων ασύλου υπηκόων Αφγανιστάν από τις υπηρεσίες ασύλου των ευρωπαϊκών χωρών είναι 46%, ενώ στην Ελλάδα 76%.

Όσον αφορά την κατάργηση του μετατραυματικού στρες ως λόγου ευαλωτότητας των αιτούντων άσυλο ο Μ. Χρυσοχοΐδης ισχυρίστηκε ότι ιδιώτες γιατροί έδιναν δικαιολογητικά για μετατραυματικό στρες σε πρόσφυγες «με αποτέλεσμα όλοι να κηρύσσονται ευάλωτοι, όλοι να μεταφέρονται στο εσωτερικό και κανένας να μην επιστρέφεται».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL