Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
«Προσχηματική η διαβούλευση του ν/σ για το Άσυλο»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Προσχηματική η διαβούλευση του ν/σ για το Άσυλο»

«Την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έδωσε στη δημοσιότητα το Σχέδιο Νόμου Περί Διεθνούς Προστασίας, που περιλαμβάνει μια συνολική μεταρρύθμιση του ελληνικού συστήματος υποδοχής και ασύλου. Το Σχέδιο Νόμου τέθηκε σε διαβούλευση για 5 μόνο μέρες: αυτό κατέστησε αδύνατο τον επί της ουσίας σχολιασμό, και κατέδειξε δυστυχώς τον προσχηματικό χαρακτήρα της διαβούλευσης εκ μέρους της κυβέρνησης», σημειώνουν οι οργανώσεις Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Διεθνής Αμνηστία, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων και HumanRights360.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «ως οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, με μακρόχρονη εμπειρία και προσφορά στην προάσπιση δικαιωμάτων, και ιδιαίτερα στο πεδίο του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, έχουμε φυσικά πολλά να πούμε για ένα σχέδιο νόμου που επηρεάζει τις πραγματικές ζωές και την υγεία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία».

«Είναι ευθύνη της Πολιτείας να αφουγκράζεται και να λαμβάνει επί της ουσίας υπόψη τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο, ιδιαίτερα εν όψει τόσο καθοριστικών νομοθετικών αλλαγών» τονίζουν οι ίδιες οργανώσεις.

Παράλληλα, τονίζεται ότι «το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, συμπεριλαμβάνει μια σειρά πολύ κομβικών αλλαγών, που θα οδηγήσουν σε ενδεχόμενες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών/ριών. Θα οδηγήσουν ένα πλήθος ανθρώπων σε μια γκρίζα ζώνη χωρίς χαρτιά και δικαιώματα».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «τη στιγμή που εκπνέει η τόσο σύντομη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, που δεν επέτρεψε την ουσιαστική συμμετοχή μας, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε σε κοινή συνέντευξη τύπου την Τρίτη 29/10 στις 12.00 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50 - Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης), με σκοπό την ενημέρωση τόσο για τις προτεινόμενες αλλαγές και τις επιπτώσεις που αυτές θα έχουν στο πεδίο και το καθεστώς δικαιωμάτων στη χώρα μας, όσο και για τις θέσεις των οργανώσεών μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL