Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.2°C18.5°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.8°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
2 BF 67%
Άλλη μια ημέρα θρήνου στη Μόρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άλλη μια ημέρα θρήνου στη Μόρια

Μια μητέρα από το Αφγανιστάν βρήκε μαρτυρικό θάνατο σε ένα από τα 8 καμένα κοντέινερ της Μόριας, ενώ 17 αιτούντες άσυλο τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον απολογισμό των αρχών, όταν ξέσπασε φωτιά μέσα στο κατάμεστο Κέντρο Ταυτοποίησης και Υποδοχής της Μόριας, το απόγευμα της Κυριακής. Πρόκειται για την τρίτη νεκρή σε ένα μήνα στη Μόρια.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για δύο νεκρούς, μια μητέρα και ένα βρέφος. Μάλιστα και η ίδια η αστυνομία μιλούσε το απόγευμα της Κυριακής για "πληροφορίες για δεύτερη σορό". Χθες ο υφυπουργός Αντιεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Ελ. Οικονόμου ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από τη Λέσβο ότι: "Έχει μεταφερθεί από χθες το βράδυ με αστυνομικό όχημα ένα απανθρακωμένο πτώμα στο νοσοκομείο, όπου ο ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι πρόκειται περί γυναικός. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν φαίνεται να υπάρχει άλλος νεκρός".

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε επίσης τη μεταφορά 250 αιτούντων άσυλο από τη Μόρια στην ενδοχώρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, με το ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης συνολικά εννέα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, εκ των οποίων ένα βρέφος. «Η πλειονότητα των τραυματιών έχει ορθοπαιδικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Κανείς από τους τραυματίες δεν διατρέχει κίνδυνο και αναμένεται να λάβουν εξιτήριο εντός των προσεχών ημερών", σημειώνεται.

Στο μεταξύ, μιλώντας στο News 24/7, ο συντονιστής των Γιατρών του Κόσμου Δημήτρης Πατέστος, που βρέθηκε στη Μόρια, είπε ότι: "Περίπου στις 7 και μισή με 8 παρά, τους είδα (σ.σ.: πρόσφυγες) σε πανικό να τρέχουν να κρατούν μια κουβέρτα. Την έφεραν μπροστά μας, την είδαμε και ήταν καμένο κρέας. Δεν μπορώ να ξέρω αν ήταν από άνθρωπο ή όχι».

Όπως έγινε χθες γνωστό, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει αναλάβει τη φροντίδα της 16χρονης κόρης της γυναίκας που χάθηκε στις φλόγες καθώς και τη θεία της, τον σύζυγό της και τα τρία τους παιδιά που συγκατοικούσαν στο κοντέινερ.

Το χρονικό μιας ακόμα τραγωδίας

Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 4.15 το απόγευμα της Κυριακής, σύμφωνα τον Λ. Οικονόμου, όταν ξέσπασε φωτιά στον ελαιώνα εκτός του ΚΥΤ της Μόριας, η οποία σβήστηκε γρήγορα από την πυροσβεστική. Ένα τέταρτο όμως μετά φωτιά εκδηλώθηκε μέσα σε κοντέινερ του ΚΥΤ, η οποία εξαπλώθηκε γρήγορα. Ακολούθησαν σκηνές πανικού, ενώ η αστυνομία κάνει λόγο για επεισόδια αφού μαθεύτηκε και το νέο για την απανθρακωμένη γυναίκα. Στο νησί μετέβησαν ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και αστυνομικές δυνάμεις.

Σε ανακοίνωσή της η συνέλευση βάσης εργαζομένων ΜΚΟ ανέφερε ότι "οι πρόσφυγες προσέτρεξαν να σβήσουν τη φωτιά και η αστυνομία επιτέθηκε με δακρυγόνα για να τους διώξει την ώρα που έμπαινε ένα πυροσβεστικό. Αυτό εξόργισε τον κόσμο, ο οποίος επιτέθηκε στο πυροσβεστικό".

Λ. Οικονόμου: "Δεν ήταν εμπρησμός"

"Από τη μέχρι τώρα έρευνα που έχει κάνει το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής δεν προκύπτουν στοιχεία εμπρησμού. Φαίνεται να έχει ξεκινήσει η φωτιά από έναν χώρο κοντά στην κουζίνα, όπου γινόταν η παρασκευή του φαγητού, αλλά δεν μπορούμε ακόμα με ασφάλεια να αποφανθούμε αν πρόκειται για βραχυκύκλωμα ή αν συνέβη κάτι την ώρα του μαγειρέματος" δήλωσε σχετικά με τα αίτια της φωτιάς ο Λ. Οικονόμου.

Διαμαρτυρία γυναικών έξω από τη Μόρια

Χθες το απόγευμα, με χαρτόνια που έγραφαν «Scorched hearts» («Καμένες καρδιές»), περίπου 200 γυναίκες αιτούσες άσυλο πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία 300 μέτρα από την είσοδο της Μόριας. Οι γυναίκες ζητούσαν να φύγουν από τη Μόρια, αλλά και να μάθουν πόσοι είναι οι νεκροί στον καταυλισμό, καθώς φαίνεται ότι αμφισβητούν τον επίσημο απολογισμό των αρχών, σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά ΜΜΕ.

Ανακρίβειες, ψευδείς πληροφορίες και υπουργικές συναντήσεις

Αλγεινή εντύπωση ωστόσο προκαλεί το ότι σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός, που μια λάθος πληροφορία ή φήμη μπορεί να δημιουργήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις ή να πυροδοτήσει και ξενοφοβικά αντανακλαστικά, υιοθετήθηκαν πληροφορίες ή έγιναν δηλώσεις που προκάλεσαν περαιτέρω σύγχυση. Και δεν ήταν μόνο ο αριθμός των νεκρών, αλλά και οι δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Βορείου Αιγαίου Γ. Ντίνου, που σε πρωινές εκπομπές έκανε λόγο για εμπρησμό από τους ίδιους τους πρόσφυγες για να μην αλλάξουν οικίσκους! Το γεγονός διαψεύστηκε από τον υφυπουργό Λ. Οικονόμου.

Ωστόσο αργότερα ο ίδιος συνδικαλιστής μαζί με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Δ. Σταθόπουλο επισκέφθηκαν τον αναπληρωτή υπουργό, Γ. Κουμουτσάκο και μίλησαν για τις αυξημένες ανάγκες που έχουν και τα γεγονότα της Μόριας.

Διεθνής Αμνηστία: Μάρτυρες του «ευρωπαϊκού τρόπου θανάτου»

Τα τραγικά γεγονότα στη Μόρια την Κυριακή 29.9 αναδεικνύουν την αποτυχία διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος, τόσο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε χθες η Διεθνής Αμνηστία (Δ.Α.) σημειώνοντας ότι "ο θάνατος μιας μητέρας και ο τραυματισμός 15 ατόμων από τη φωτιά που ξέσπασε στον καταυλισμό αποτελούν το αποκορύφωμα της τραγωδίας που βιώνουν χιλιάδες άνθρωποι που διαμένουν σε άθλιες συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, αποκομμένοι από κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας και με κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους".

"Όταν ένας χώρος έχει σχεδιαστεί να φιλοξενεί 3.000 άτομα το μέγιστο και αντ’ αυτού 'φιλοξενεί' 12.503 (σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία), κανείς δεν μπορεί να αποποιηθεί τις ευθύνες του ή να παρουσιάσει αυτό που συνέβη ως κάτι άλλο από αυτό που είναι: μια προαναγγελθείσα τραγωδία. Πλέον ο αριθμός των νεκρών στη Μόρια, μέσα σε έναν σχεδόν μήνα, ανέρχεται στους 3 (εκ των οποίων οι δύο ανήλικοι) και αυτό μιλάει από μόνο του" επισημαίνει η Δ.Α.

Σχετικά με την αναμενόμενη μεταρρύθμιση από την κυβέρνηση, η οργάνωση σημειώνει ότι "δυστυχώς ο δημόσιος διάλογος πολλές φορές βασίζεται σε διάδοση λανθασμένων πληροφοριών, σε αναλύσεις 'ειδικών' που δεν γνωρίζουν το ζήτημα και στην καλλιέργεια ενός κλίματος ηθικού πανικού, που πρώτα απ' όλα υποτιμά τις ίδιες τις δυνατότητες της χώρας και των πολιτών της".

Τέλος, η Δ.Α. επισημαίνει ότι απαιτείται "άμεση πρωτοβουλία στο επίπεδο της Ε.Ε. για την υιοθέτηση ενός υποχρεωτικού μηχανισμού καταμερισμού της ευθύνης μεταξύ των κρατών - μελών της και τον τερματισμό του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά, όπως αυτή τη στιγμή επιβάλλεται από τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας. Αλλιώς θα εξακολουθήσουμε να γινόμαστε μάρτυρες του 'ευρωπαϊκού τρόπου θανάτου' -και κανείς δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL