Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Προσφυγικό / Προσφυγικό: Το masterplan και το αδιέξοδο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Προσφυγικό: Το masterplan και το αδιέξοδο

Αντιμέτωπη με την πραγματικότητα του προσφυγικού αλλά και με τα αδιέξοδα τόσο της δικής της παλαιότερης αντιπολιτευτικής τακτικής όσο και αυτά της ευρωπαϊκής πολιτικής έρχεται σιγά σιγά η κυβέρνηση.

Ο Γ. Κουμουτσάκος, αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι τώρα θα φτιαχτεί το masterplan της κυβέρνησης για το προσφυγικό, μην παραλείποντας να χρεώσει το χάος στην προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα εμφανίζεται σε δηλώσεις και συναντήσεις του να ζητάει από την Ε.Ε. ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των προσφύγων στα κράτη - μέλη. Παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας θα διατηρηθεί, γεγονός που ευχαριστεί και τη γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις δηλώσεις, την περασμένη Παρασκευή, της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Μαρτίνα Φιτς, η οποία επεσήμανε ταυτόχρονα ότι η συμφωνία θεωρείται επιτυχημένη και ότι η αύξηση των αφίξεων είναι μικρή.

Αυτό όμως που δεν λέει η Γερμανίδα εκπρόσωπος, ούτε και κανείς άλλος, είναι ότι όντως δεν έχουμε τις αφίξεις του 2015-2016, όμως δεν υπάρχει και κανένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης πια, δηλαδή κανένας πρόσφυγας δεν φεύγει από την χώρα, πέραν των, με το σταγονόμετρο, επανενώσεων οικογενειών. Γεγονός που σημαίνει ότι οι δομές της ενδοχώρας στα χρόνια της συμφωνίας έχουν γεμίσει, στα νησιά η χωρητικότητα των ΚΥΤ έχει ξεπεραστεί προ πολλού, οπότε η παραμικρή πια άφιξη ή αύξηση αφίξεων προκαλεί τεράστια προβλήματα στο ήδη υπερπλήρες σύστημα υποδοχής αλλά και φιλοξενίας στην ενδοχώρα.

Μόρες παντού

Άλλωστε με σκηνές στο ήδη γεμάτο κέντρο της Νέας Καβάλας η κυβέρνηση προσπάθησε να κάνει το πρώτο βήμα αποσυμφόρησης της Μόρια, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις κατοίκων του Καραβόμυλου Φθιώτιδας, όπου θέλει να κατευθυνθούν άλλοι ευάλωτοι πρόσφυγες από τα νησιά. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι πρόσφυγες και σε εκείνη την περίπτωση πρόκειται να φιλοξενηθούν σε σκηνές στο στρατόπεδο της περιοχής, ενώ σκηνές θα στηθούν και στην Κόρινθο, στον χώρο του ήδη λειτουργούντος προαναχωρησιακού κέντρου κράτησης, για να φιλοξενηθούν ευάλωτοι πρόσφυγες των νησιών από τις μεταφορές της αποσυμφόρησης. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι πρόκειται για προσωρινές λύσεις.

Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει λέξη για την ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων.

Πρόταση Κύρτσου: Σε ξερονήσια οι πρόσφυγες, προς αποτροπή

Ο δε ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γ. Κύρτσος, σε tweet της Παρασκευής, είπε να υιοθετήσει προτάσεις που στο παρελθόν είχε εισηγηθεί ο Αυστριακός καγκελάριος Κουρτς αλλά και ο Κυρ. Βελόπουλος, σε πλήρη περιφρόνηση διεθνών συνθηκών και συμβάσεων: "Θεωρώ ότι αν συνεχιστεί η οργανωμένη από Ερντογάν ροή προσφύγων και μεταναστών, πρέπει να εφαρμόσουμε μεθόδους Αυστραλίας. Όσοι έρχονται θα εγκλωβίζονται σε απομακρυσμένο ακατοίκητο ή αραιοκατοικημένο νησί, επιτηρούμενοι σε συνθήκες ασφάλειας. Μόλις μαθευτεί, θα σταματήσουν να έρχονται".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL