Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Στον εναέριο χώρο της Σάμου το Ζέπελιν για την επιτήρηση των συνόρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον εναέριο χώρο της Σάμου το Ζέπελιν για την επιτήρηση των συνόρων

Σήμερα είναι προγραμματισμένη η παρθενική εμφάνιση του Ζέπελιν στους αιθέρες και συγκεκριμένα στον εναέριο χώρο της Σάμου, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Λιμενικού. Την παρουσία του αερόστατου για επιτήρηση συνόρων είχε προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος την προηγούμενη εβδομάδα.

Πρόκειται, σύμφωνα με το Λιμενικό, για πιλοτική δραστηριότητα, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της Μεικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης “Ποσειδών”, η οποία διεξάγεται σε συνεχή βάση από τον Μάιο του 2008 υπό τον συντονισμό των αρχηγείων Λιμενικού και αστυνομίας και υπό την εποπτεία της Frontex.

Όπως τονίζεται από το Λιμενικό, το ελληνικό Λιμενικό "γίνεται η πρώτη ακτοφυλακή κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρησιμοποιεί δέσμιο αερόστατο για την αστυνόμευση του θαλασσίου πεδίου και την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος μόλις δέκα μήνες μετά την πρώτη πανευρωπαϊκή χρήση για αντίστοιχους σκοπούς μη επανδρωμένου αεροσκάφους μεσαίου ύψους μακράς εμβέλειας, τον Σεπτέμβριο του 2018".

Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για τις καταγγελίες της περασμένης εβδομάδας της νορβηγικής ΜΚΟ Aegean Boat Report για παράνομη επαναπροώθηση προσφύγων ανοιχτά του Αγαθονησίου.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του Λιμενικού, την περασμένη Πέμπτη "πραγματοποιήθηκε σε στρατόπεδο στη Σάμο συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) για την επίδειξη των δυνατοτήτων του δέσμιου αερόστατου θαλάσσιας επιτήρησης το οποίο έχει διαθέσει στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή στο πλαίσιο δοκιμαστικής επιχειρησιακής εκμετάλλευσης".

Πρόκειται, σύμφωνα με το Λιμενικό, για "αερόστατο, μήκους 35 μέτρων, φέρει ραντάρ, θερμική κάμερα, σύστημα AIS (Automatic Identification System) και δύναται να αναπτυχθεί σε ύψος έως 1.000 μ. από τον σταθμό βάσης. Αφού ολοκλήρωσε επιτυχώς τις δοκιμές των συστημάτων του, πρόκειται να τεθεί σε δοκιμαστική επιχειρησιακή εκμετάλλευση από την Τρίτη 30.7.2019 για διάστημα 28 ημερών, με σκοπό την αδιάλειπτη επιτήρηση του θαλάσσιου πεδίου σε πραγματικό χρόνο και επί 24ώρου βάσεως".

Την ίδια ώρα, στο νησί βρίσκεται "ένας κινητός (σε φορτηγό) σταθμός αισθητήρων με αντίστοιχο εξοπλισμό από το σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης της πορτογαλικής εθνοφρουράς (Guarda Nacional Republicana - GNR) προκειμένου να συγκρίνονται σε πραγματικό χρόνο οι επιχειρησιακές δυνατότητες και η ικανότητα διακρίβωσης της επίγειας και της εναέριας τεχνικής λύσης" σημειώνει το Λιμενικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL