Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ένα δίκαιο αίτημα των νησιωτών που έγινε πράξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένα δίκαιο αίτημα των νησιωτών που έγινε πράξη

"Ένα δίκαιο και χρόνιο αίτημα των νησιωτών που έγινε πράξη" χαρακτήρισε ο Νεκτάριος Σαντορινιός τη θεσμοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου, το οποίο μέχρι σήμερα έχει ωφελήσει περί τους 200.000 πολίτες και 11.000 επιχειρήσεις της νησιωτικής Ελλάδας.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το μεταφορικό ισοδύναμο, το μέτρο εκτός από τα ακτοπλοϊκές μεταφορές επεκτείνεται και στις αεροπορικές, που σημαίνει ότι, αντιστοίχως, θα επιστρέφονται χρήματα στους νησιώτες και για τις μεταφορές τους με το αεροπλάνο (στο πρόγραμμα συμμετέχουν μέχρις στιγμής οι εταιρείες Aegean, Olympic Air, Sky Express και Astra).

Το μεταφορικό ισοδύναμο εφαρμόζεται σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου αντισταθμίζοντας το κόστος μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων από και προς τα νησιά με το κόστος που θα ίσχυε για την ίδια απόσταση στην ηπειρωτική χώρα. Από 1 Ιουλίου αναμένεται να εφαρμοστεί και για τις μεταφορές εμπορευμάτων από επιχειρήσεις και από το νησί της Κρήτης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του μεταφορικού ισοδύναμου ανέρχεται στα 570 εκατ. ευρώ για τα τέσσερα πρώτα χρόνια εφαρμογής του (2018 - 2021), με τα χρήματα να είναι εξασφαλισμένα αποκλειστικά από εθνικούς πόρους και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τα ποσά δε της επιδότησης προς κάθε πολίτη και επιχείρηση, όπως επανέλαβε αρκετές φορές ο Ν. Σαντορινιός, είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα.

Από το μεταφορικό ισοδύναμο επωφελούνται όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών (φορολογική κατοικία σε νησιά), καθώς επίσης αναπληρωτές καθηγητές και δάσκαλοι που υπηρετούν σε νησιά, διδακτικό εκπαιδευτικό προσωπικό νησιωτικών πανεπιστημίων, επικουρικό ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό που υπηρετεί σε νησιά, τα στελέχη σωμάτων ασφαλείας και ενόπλων δυνάμεων και αθλητές ερασιτεχνικών σωματείων στα νησιά.

Η διαδικασία είναι απλή και γίνεται ηλεκτρονικά με την είσοδο στο www.metaforikoisodynamo.gr και την εγγραφή με στοιχεία από Taxisnet και συμπληρωματικά στοιχεία (επικοινωνίας και IBAN). Με αυτόν τον τρόπο ο ενδιαφερόμενος αποκτά τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (ΜΑΝ), τον οποίο χρησιμοποιεί κατά την αγορά εισιτηρίου. Κατόπιν μέρους του αντίτιμου του εισιτηρίου (ΑΝΗΚΟ) επιστρέφεται στο IBAN του νησιώτη, με τα χρήματα να μπαίνουν στον λογαριασμό του στο τέλος κάθε μήνα.

Αγοράστηκαν 350.000 εισιτήρια

Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί πάνω από 200.000 νησιώτες και έχουν χρησιμοποιηθεί πάνω από 350.000 εισιτήρια με μεταφορικό ισοδύναμο για πάνω από 1.300 διαδρομές.

Συνολικά έχουν επιστραφεί 6 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς των δικαιούχων και καθημερινά με μεταφορικό ισοδύναμο χρησιμοποιούνται πάνω από 2.500 εισιτήρια.

Για παράδειγμα, από Σύρο για Πειραιά, από τα 33 ευρώ επιστρέφονται τα 19,31 ευρώ, ενώ με ταξίδι με κλίνη από τα 49,5 ευρώ επιστρέφονται τα 35,81 ευρώ. Στον σχετικό πίνακα παραθέτουμε κι άλλα παραδείγματα για τα ποσά επιστροφής σε διάφορα νησιά.

Επιστροφή του κόστους έως 44%

Όπως τόνισε εξαρχής ο υπουργός Ναυτιλίας, με την εφαρμογή του μέτρου εξαλείφεται το ανταγωνιστικό μειονέκτημα των νησιωτικών επιχειρήσεων, λόγω του μεγαλύτερου κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων και πρώτων υλών. Το μέσο ποσοστό επιστροφής ανέρχεται στο 44% επί του κόστους μεταφοράς σε κάθε επιχείρηση και μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί πάνω από 11.000 επιχειρήσεις. Στον σχετικό πίνακα παραθέτουμε ορισμένα παραδείγματα ωφέλειας επιχειρήσεων στα νησιά

Αξίζει να σημειώσουμε ότι από τον Μάρτιο του 2019, το μεταφορικό ισοδύναμο ξεκίνησε να εφαρμόζεται στο κόστος μεταφοράς και των καυσίμων σε 34 μικρά και απομακρυσμένα νησιά. Στη δράση συμμετέχουν, μέχρι στιγμής, 88 πρατήρια και η μέση χρηματοδότηση ανά πρατήριο ανέρχεται στα 15.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, στην Κάρπαθο από 1,88 ευρώ το λίτρο, η τιμή της απλής αμόλυβδης έφτασε τα 1,68 ευρώ το λίτρο, στην Κάσο από 2,02 σε 1,82 το λίτρο, στη Σαμοθράκη από 1,78 σε 1,54 το λίτρο, στη Φολέγανδρο από 1,89 σε 1,69 το λίτρο, στη Σίφνο από 1,89 σε 1,70 το λίτρο, ενώ στη Λέρο από 1,79 στο 1,58 το λίτρο.

Κ. Μίχαλος: Αποφασιστικό βήμα αλλά...

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος, χαρακτηρίζοντας το μεταφορικό ισοδύναμο "μεγάλο και αποφασιστικό μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση" για την ενίσχυση της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας της νησιωτικής Ελλάδας. Ο ίδιος ωστόσο επισήμανε ότι το μέτρο, παρά τη σωστή του βάση, δεν αντισταθμίζει τις απώλειες από την κατάργηση των χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών στα νησιά. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός από την πλευρά του, απάντησε εμμέσως στον Κων/νο Μίχαλο, υπογραμμίζοντας ότι το μεταφορικό ισοδύναμο δεν αποτελεί κανενός είδους αντιστάθμισμα προς το παραπάνω, γιατί απλώς αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα των νησιωτών, και ειδικότερα των αυτοδιοικητικών, που έχουν πολεμήσει δεκαετίες για την εφαρμογή του και τώρα πλέον γίνεται πράξη. Πάντως παραδέχθηκε ότι το καλύτερο θα ήταν να εφαρμόζονταν και τα δύο μέτρα, δηλώνοντας ότι ο ίδιος πριμοδοτεί την επαναφορά των συντελεστών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL