Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Για ξέπλυμα μαύρου χρήματος / Τελεσίδικη καταδίκη Παπαγεωργόπουλου - Λεμούσια για ξέπλυμα μαύρου χρήματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για ξέπλυμα μαύρου χρήματος / Τελεσίδικη καταδίκη Παπαγεωργόπουλου - Λεμούσια για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Θεσσαλονίκη: Σε φυλάκιση τριών ετών μετέτρεψε το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης την πρωτόδικη καταδίκη σε οκταετή κάθειρξη του τέως «γαλάζιου» δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και του στενού του συνεργάτη και τέως γενικού γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια, κρίνοντάς τους ένοχους για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ τους επέβαλε και χρηματικές ποινές. Ωστόσο, κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι για τα 15,7 εκατ. ευρώ που έκαναν «φτερά» από τα ταμεία του δήμου, καθώς δεν βρέθηκαν στους λογαριασμούς τους.

Και οι δύο καταδικάστηκαν με οριακή πλειοψηφία (3 έναντι 2) για ποσά που διακινήθηκαν από κοινούς λογαριασμούς τους και δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν, ενώ τα 15,7 εκατ. ευρώ που έκαναν «φτερά» από τα ταμεία του δήμου δεν έγινε δυνατόν να εντοπιστούν.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, το ποσό της νομιμοποίησης στην περίπτωση του Β. Παπαγεωργόπουλου προσδιορίστηκε σε 259.000 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τον συγκατηγορούμενό του Μ. Λεμούσια αποφασίστηκε πως προσεγγίζει τις 464.000 ευρώ. Αυτά τα ποσά, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση διακινήθηκαν μέσω κοινών τραπεζικών λογαριασμών και δεν μπόρεσαν να δικαιολογηθούν.

Το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης έκρινε ένοχους τους δύο κατηγορούμενους αναγνωρίζοντάς τους τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς.

Αποφάσισε τη μετατροπή της ποινής για καθέναν προς τρία ευρώ την ημέρα, απορρίπτοντας το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης να καταβληθεί το ποσό της μετατροπής σε δόσεις διότι αδυνατούν οικονομικά να το καταβάλουν εφάπαξ.

Το δικαστήριο επέβαλε και χρηματική ποινή ίση με το ύψος νομιμοποίησης για την οποία καταδικάστηκε ο καθένας τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL