Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Τι είναι οι ψευδείς ειδήσεις και πως τις ξεχωρίζουμε από μαθητές Λυκείου (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι είναι οι ψευδείς ειδήσεις και πως τις ξεχωρίζουμε από μαθητές Λυκείου (Video)

Το βίντεο εντάσσεται στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2018 σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας σε 14.000 μαθητές από 400 σχολεία της Ελλάδας, ηλικίας από 10-18 ετών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 58% των παιδιών ενημερώνεται από δημοσιεύσεις σε κοινωνικά δίκτυα, το 26% μαθαίνει τα νέα από ενημερωτικά σάιτ, και ένα 16% από αλλού.

https://www.youtube.com/embed/wQp4kgCaQd4

Το 58% των παιδιών πιστεύει ότι μπορεί να ξεχωρίσει μια ψεύτικη είδηση στο διαδίκτυο, το 30% απαντά ότι την ξεχωρίζει μόνο όταν είναι πολύ εμφανής και ένα 12% δεν μπορεί να τη ξεχωρίσει.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, που εδρεύει στο ΙΤΕ, «ένας από τους βασικότερους τρόπους περιορισμού των ψευδών ειδήσεων είναι η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης στα παιδιά και τους νέους. Όταν τα παιδιά σκέφτονται κριτικά καταλαβαίνουν τι είδους επιρροή έχει κάτι, μπορούν να κάνουν ενημερωμένες επιλογές, γίνονται έξυπνοι καταναλωτές προϊόντων και πληροφοριών, μαθαίνουν να προσδιορίζουν, να αναγνωρίζουν και να κατανοούν το ρόλο των μέσων ενημέρωσης στην κοινωνία και πως μια είδηση μπορεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη.

Το υψηλό επίπεδο παιδείας στα μέσα επικοινωνίας αποτελεί βασικό παράγοντα που επιτρέπει στους πολίτες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις στην ψηφιακή εποχή. Υπό το πρίσμα αυτό, η παιδεία στα μέσα επικοινωνίας αποτελεί προϋπόθεση για μια ζωντανή, σύγχρονη δημοκρατία».

Αυτή η εβδομάδα, είναι Ευρωπαϊκή εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την Παιδεία στα Μέσα. Σε επίπεδο Ε.Ε., το κύριο γεγονός θα είναι η διάσκεψη υψηλού επιπέδου που θα φιλοξενηθεί από την Επίτροπο για την Ψηφιακή Οικονομία και την Κοινωνία, Mariya Gabriel.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου συμμετέχει στην ενημερωτική καμπάνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Παιδεία στα Μέσα μέσω των κοινωνικών δικτύων, με ενημερώσεις σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς και σχετικό εκπαιδευτικό υλικό όπως κουΐζ, αφίσες, ενημερωτικά φυλλάδια τα οποία μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.SaferInternet4Kids.gr και πιο συγκεκριμένα στο σύνδεσμο: saferinternet4kids.gr/fake-news/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL