Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.9°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C19.4°C
4 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 100%
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ / Υπάρχουν ανασφάλιστοι που προτιμούν να χάσουν τη ζωή τους παρά να χρεώσουν τα παιδιά τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ / Υπάρχουν ανασφάλιστοι που προτιμούν να χάσουν τη ζωή τους παρά να χρεώσουν τα παιδιά τους

«Η ασθένεια του καρκίνου είναι πολύ ακριβή. Υπάρχουν ανασφάλιστοι άνθρωποι που προτιμούν να χάσουν τη ζωή τους από το να χρεώσουν τα παιδιά τους. Επιλέγουν τον θάνατο από ασθένεια από τον θάνατο από χρέη». Τα λόγια της εθελόντριας γιατρού του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού (ΜΚΙΕ) Κατερίνας Παπαγκίκα, περιγράφουν το εφιαλτικό δίλημμα στο οποίο έχουν βρεθεί εκατομμύρια ανασφάλιστοι και χιλιάδες καρκινοπαθείς. Σε αυτό το πλαίσιο, τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία Αττικής (ΚΙΦΑ) πραγματοποιούν σήμερα στις 11 το πρωί παρέμβαση στα ογκολογικά νοσοκομεία "Άγιος Σάββας" και "Μεταξά", ώστε να σταματήσει η αντιμετώπιση της Υγείας ως «λογιστικού θέματος» από το κράτος και η πρόσβαση στην περίθαλψη να γίνει αυτονόητη για όλους, με ή χωρίς ασφαλιστικό βιβλιάριο. Η παρέμβαση είναι πανελλαδική, καθώς ανάλογες δράσεις προγραμματίζονται στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε Βόλο, Λάρισα και Δράμα.

"Παρέλειψε τη χημειοθεραπεία για να μη χάσει το σπίτι της"

Σύμφωνα με την Κ. Παπαγκίκα, ο καρκίνος είναι μία θεραπεύσιμη ασθένεια, ωστόσο το κόστος της θεραπείας είναι δυσβάστακτο, ειδικά για έναν ανασφάλιστο. Μόνο οι χημειοθεραπείες ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ, ενώ μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 20.000 ευρώ. «Ο καρκίνος δεν είναι τροχαίο, οδηγεί στον θάνατο μόνο αν δεν τον θεραπεύσεις. Αν διαγνωστεί έγκαιρα, πάνω από το 50% των ασθενών σώζουν τη ζωή τους» εξηγεί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη θεραπείας.

Ωστόσο, δεκάδες είναι τα περιστατικά ανασφάλιστων καρκινοπαθών που δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος της θεραπείας. Όπως αναφέρει η κ. Παπαγκίκα, υπήρχε περιστατικό ανασφάλιστης καρκινοπαθούς με δύο παιδιά και μηδενικό εισόδημα, που μετά από καρκίνο του μαστού έπρεπε να κάνει χημειοθεραπεία. Το κόστος άγγιζε τα 12.000 ευρώ, με απότελεσμα να μην την κάνει, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος να της πάρουν το σπίτι. «Με τα τούβλα όμως και τους τοίχους δεν κάνεις χημειοθεραπεία. Αυτή η γυναίκα πρέπει να πάρει φάρμακα» σημειώνει.

Την ίδια στιγμή, τα χέρια των κοινωνικών ιατρείων είναι δεμένα, καθώς παρέχουν μόνο πρωτοβάθμια περίθαλψη. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι παρεμβάσεις ώστε οι ασθενείς να εισαχθούν στα νοσοκομεία για τις απαραίτητες εξετάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο το ΜΙΚΙΕ συνεργάζεται με την Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Σωτηρία», που καλύπτει ανασφάλιστους, αλλά και με την κοινωνική υπηρεσία του "Μεταξά". «Η παρέμβασή μας, ωστόσο, είναι μία σταγόνα στον ωκεανό, αν αναλογιστούμε τον αριθμό των συνολικά ανασφάλιστων. Αυτό που ζητούμε είναι νομοθετική ρύθμιση ώστε να γίνονται δεκτοί όλοι στα νοσοκομεία, χωρίς εξαιρέσεις. Γι' αυτό σήμερα θα βρεθούμε έξω από τα νοσοκομεία», υπογραμμίζει η Κατερίνα Παπαγκίκα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχουν θέμα με τα ίδια με τα νοσοκομεία, αλλά με τη γραμμή του υπουργείου Υγείας.

Θεσσαλονίκη: Σε λίγο το 50% θα είναι ανασφάλιστοι

Παρέμβαση για το δικαίωμα των ανασφάλιστων στη νοσοκομειακή περίθαλψη πραγματοποιούν και οι γιατροί εθελοντές και οι φίλοι του Κοινωνικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης, στις 11 το πρωί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. «Η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται, η Θεσσαλονίκη δεν θα μπορούσε φυσικά να αποτελέσει εξαίρεση. Έτσι όπως πάμε, σε λίγο καιρό το 50% του πληθυσμού θα είναι ανασφάλιστο», λέει στην «Α» ο Θoδωρής Σδούκος, γενικός ιατρός του ΕΣΥ και εθελοντής του Κοινωνικού Ιατρείου της συμπρωτεύουσας. Όπως εξηγεί, η παρέμβαση δεν γίνεται μόνο για τους ανασφάλιστους, αλλά συνολικά για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Υγείας. «Το ΑΧΕΠΑ είναι το κατεξοχήν υποχρηματοδοτούμενο νοσοκομείο, έχουμε φτάσει μάλιστα στο σημείο να τους δίνουμε εμείς φάρμακα αντί να μας δίνουν αυτοί. Οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί», εξηγεί. Το Κοινωνικό Ιατρείο έχει δεχτεί από τον Νοέμβριο του 2011 πάνω από 16.000 επισκέψεις, με την τάση να είναι ιδιαίτερα αυξητική. «Η σημερινή παρέμβαση είναι η τέταρτη που κάνουμε, με την κατάσταση να είναι οριακή. Ζητάμε εδώ και τώρα θεσμική αλλαγή για να υπάρχει ελεύθερη και δίχως διακρίσεις πρόσβαση στα νοσοκομεία» υπογραμμίζει ο κ. Σδούκος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΣΠΑΡΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL