Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Οι ακτιβιστές του ηλεκτρικού ρεύματος δίνουν φως στους απελπισμένους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι ακτιβιστές του ηλεκτρικού ρεύματος δίνουν φως στους απελπισμένους

Καθημερινά στην Ελλάδα του 2013, βυθίζονται στο σκοτάδι 575 νοικοκυριά και 384 επιχειρήσεις. Ετησίως στην εποχή της κρίσης, 350.000 παροχές ρεύματος διακόπτονται από ένα συνεργείο της ΔΕΗ. Από αυτές 140.000 περιπτώσεις δεν καταφέρνουν να ρυθμίσουν για να επανασυνδεθούν. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν τα 700 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιχείρησης περίπου 35.000 τον χρόνο είναι αυτοί που καταφεύγουν στη λύση της παράνομης επανασύνδεσης με το δίκτυο ηλεκτρισμού προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους. Πολλοί πάλι, λένε επίσημες πηγές, προσφεύγουν σε ακτιβιστές και κοινωνικές οργανώσεις για να επανασυνδεθούν με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Ο Νίκος Ασλάνογλου από την Βέροια ήταν ένας από τους πρώτους ενεργούς πολίτες που ξεκίνησε να κάνει επανασυνδέσεις κομμένου ρεύματος, ιδίως σε οικογένειες φτωχοποιημένες. Η ΔΕΗ σε μια πρωτοφανή πράξη κοινωνικής σκληρότητας και αδιαφορίας προς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός πετά και το τελευταίο φύλλο συκής είχε προχωρήσει στην δικαστική του δίωξη. Η επανασύνδεση για την οποία κατηγορήθηκε ο Νίκος Ασλάνογλου είχε γίνει στο σπίτι ενός ζευγαριού ανέργων με σχεδόν μηδενικό εισόδημα που ζούσε σε άθλιες συνθήκες. Αθωωτική ήταν η απόφαση του πλημμελειοδικείο Βέροιας, καθώς το σκεπτικό του δικαστηρίου, ήταν ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό θεμελιώδες. Το σύνθημα των "ρομπέν της ΔΕΗ" στη Βέροια είναι το εξής: «Σήμερα, που ο πολίτης απολαμβάνει την ησυχία την τάξη και την ασφάλεια, όπου η ευνομία και η κρατική αρωγή είναι ο κανόνας, πολίτες της Βέροιας, αποφάσισαν να εγκληματήσουν. Άρχισαν να επανασυνδέουν το κομμένο ρεύμα». Αντιδρώντας στην επέλαση της βαρβαρότητας, συνεχίζουν και σήμερα να επανασυνδέουν το ρεύμα σε οικογένειες που δεν μπορούσαν να το πληρώσουν.

Αντίστοιχα, η ομάδα δράσης για την Επανασύνδεση και η Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών Αγρινίου, επανασυνδέει το ρεύμα κάθε πολίτη «που σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο του στερούν το κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως χαρατσιών, η ανέργων που δεν έχουν να πληρώσουν».

Τα χρόνια των Μνημονίων και των χαρατσιών πολίτες οργάνωσαν την Κίνηση Πολιτών Ενάντια στις Διακοπές Ρεύματος και με τις παρεμβάσεις τους 3.500 νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα ζουν στο φως. Στόχος τους δεν ήταν απλώς η επανασύνδεση του ρεύματος, αλλά η πίεση προς τη ΔΕΗ να προχωρήσει σε διακανονισμό με πολίτες, οι οποίοι αδυνατούν να αποπληρώσουν το χρέος τους. Για όσους φοβούνται να επανασυνδέσουν το ρεύμα, οι ακτιβιστές εξηγούν ότι η οργάνωση θα αναλάβει την ποινική ευθύνη: «Κολλάμε στο ρολόι ένα έντυπο, με το λογότυπο της οργάνωσης. Την ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί την αναλαμβάνουμε εμείς» εξηγούν ο Τάσος Καραγιώργης και ο Θόδωρος Μαρινέλλης, ενεργά μέλη του κινήματος. Με τίτλο «Οι πειρατές του δικτύου» η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου είχε αναφερθεί πρόσφατα στο κοινωνικό πρόβλημα στην Ελλάδα της κρίσης. «Χιλιάδες Έλληνες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, γιατί δεν μπορούν πια να το πληρώσουν. Οι απλήρωτοι λογαριασμοί ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Ακτιβιστές συνδέουν ξανά στο δίκτυο τους φτωχότερους των φτωχών, παρότι αυτή η επικίνδυνη βοήθεια αποτελεί ποινικό αδίκημα». Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας είχε μιλήσει με τον Θεόδωρο Μαρινέλλη, της Κίνησης Πολιτών Ενάντια στις Διακοπές Ρεύματος που αναλαμβάνει την επανασύνδεση ρεύματος για τους κοινωνικά αδύναμους.

«Ξέρω ότι αυτό που κάνουμε δεν είναι πολιτικά ορθό, νομίζω όμως ότι είναι κοινωνικά δίκαιο» λέει ο Μαρινέλλης και διηγείται ένα χαρακτηριστικό περιστατικό. «Τα χειρότερο που έχω δει ήταν μία μητέρα που είδε το παιδί της να το στέλνουν πίσω από το σχολείο, γιατί βρωμούσε, όπως έλεγαν». Η γυναίκα δεν είχε ζεστό νερό στο σπίτι, γιατί της είχαν κόψει το ρεύμα. Ο Μαρινέλλης φρόντισε να αποκαταστήσει, παράνομα, τη σύνδεση τονίζει η Süddeutsche Zeitung.

Το Κίνημα «Δεν Πληρώνω» έχει επανασυνδέσει το ρεύμα σε χιλιάδες σπίτια σε όλη την Ελλάδα, που η ΔΕΗ έκοψε, καθώς οι οικογένειες αδυνατούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης. «Δηλώνουμε απερίφραστα ότι στη σημερινή συγκυρία θα αγωνιστούμε προκειμένου να μην αφήσουμε κανένα νοικοκυριό χωρίς πρόσβαση στα βασικά και απαραίτητα για την επιβίωση κοινωνικά αγαθά», τονίζεται χαρακτηριστικά από το Κίνημα «Δεν Πληρώνω».

Στις παράνομες επανασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, ως συνέπεια της όξυνσης της κρίσης και της υψηλής ανεργίας, αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα του Oliver Staley στο BLOOMBERG με τίτλο «Unemployed Greeks Reconnect as Underground Electricians Defy Law». Παραθέτοντας μαρτυρίες πολιτών και αξιωματούχων το δημοσίευμα προσεγγίζει ένα από τα οδυνηρά προβλήματα που προκάλεσε η οικονομική κρίση και το οποίο οξύνεται λόγω της χειμερινής περιόδου και της ανάγκης των πολιτών για θέρμανση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL