Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Κρίσιμες ημέρες για την εξέλιξη της πανδημίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κρίσιμες ημέρες για την εξέλιξη της πανδημίας

Για κρίσιμες ημέρες, από τις οποίες εξαρτάται η ανακοπή της αυξητικής τάσης τής πανδημίας και του δεύτερου κύματός της στη χώρα μας, έκανε χθες λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις τους λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και την ανάγκη της τήρησης των μέτρων από όλους για να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, ενώ δεν παραλείπουν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για την αύξηση και των διασωληνωμένων ασθενών.

Διπλασιασμός κρουσμάτων σε μία εβδομάδα

Σύμφωνα με τον Ν. Χαρδαλιά, από την 1η Αυγούστου μέχρι σήμερα στη χώρα είχαμε 961 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμό διπλάσιο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όπως τόνισε, γεγονός που οδήγησε στην προχθεσινή απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή νέων μέτρων ώστε να ανακοπεί η αυξητική τάση.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση και ξεκαθάρισε ότι η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για τους εισερχόμενους στη χώρα δεν ισχύει για τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 10 ετών.

Επιπλέον, σημείωσε ότι από την 1η Ιουλίου έως τη 10η Αυγούστου έχουν πραγματοποιηθεί 266.116 μοριακά τεστ σε 2.162.251 εισερχόμενους στη χώρα και διαπιστώθηκαν 508 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού. Από αυτά, 164 παραμένουν ενεργά, 243 επέστρεψαν στις χώρες τους, ενώ 101 είναι πλέον μη ενεργά και παραμένουν στη χώρα μας.

Επισήμανε επίσης την ανάγκη τήρησης από όλους και των ατομικών μέτρων προστασίας ώστε να μην έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων.

Η ΚΥΑ είναι ξεκάθαρη για τις λιτανείες

Ερωτηθείς για τις λιτανείες, ο υφυπουργός απάντησε πως είναι ξεκάθαρη η ΚΥΑ ότι απαγορεύονται οι λιτανείες, προσθέτοντας ότι η μέχρι τώρα συνεργασία με την Εκκλησία είναι εξαιρετική, καθώς και ότι η Εκκλησία αντιμετωπίζει το θέμα με εξαιρετική σοβαρότητα και πως η εικόνα που υπάρχει είναι ότι σε όλες τις εκκλησίες τηρούνται όλα τα μέτρα.

Σημείωσε ότι αν και η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι σε περιοχές με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται μόνο με αριθμητικά κριτήρια, αλλά βασίζονται σε απόλυτα επιστημονικά εργαλεία και δεδομένα.

Ανέφερε πως από τη στιγμή που αποφασίσαμε να ανοίξουμε τα σύνορά μας περιμέναμε αύξηση κρουσμάτων και τόνισε: «Ένα πράγμα ζητάμε: τις επόμενες μέρες να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να εφαρμόζουμε τα μέτρα.  Όπου δεν εφαρμόζονταν είχαμε αύξηση κρουσμάτων».

Τέλος, σε ερώτηση για ενδεχόμενο νέο lockdown απάντησε: «Η εμπειρία μάς έχει δώσει εργαλεία να δώσουμε λύσεις σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο».

Μ. Παγώνη: «Η κατάσταση έχει ξεφύγει»

Για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μίλησε χθες στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά Ματίνα Παγώνη.

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δεν είναι δύσκολο να πάμε σε τετραψήφιο αριθμό. Υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί, οι οποίοι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, καθώς δεν είναι εύκολη η ιχνηλάτηση» επισήμανε, προσθέτοντας πως «αυτό πρέπει να κατανοήσουμε όλοι και να σωθούμε».

«Δεν είναι δυνατόν να έχουμε φτάσει μέσα σε μία βδομάδα σε τόσα κρούσματα και να μην έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι μας τι πρέπει να κάνουμε» ανέφερε.

Γκ. Μαγιορκίνης: Υπάρχει δυναμική δεύτερου κύματος

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επεκταθεί η απαγόρευση και σε άλλες περιοχές, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων, υπογράμμισε στην ΕΡΤ ο Γκίκας Μαγιοργκίνης, καθηγητής Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, προσθέτοντας ότι είναι κρίσιμο το δεκαήμερο.

Ο Γκ. Μαγιοργκίνης σημείωσε ότι η χρήση μάσκας, η αποφυγή συγχρωτισμού καθώς και η ατομική ευθύνη είναι οι βασικοί πυλώνες για την ανάσχεση της πανδημίας, ενώ ανέφερε ότι αν υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων, θα οδηγηθούμε σε εντατικοποίηση των μέτρων σε όλη την επικράτεια. Σχετικά με τον αριθμό των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ, είπε πως είναι ανησυχητικός, καθώς δείχνει ότι υπάρχει μια επιτάχυνση και ότι μια δυναμική δεύτερου κύματος.

Αλκ. Βατόπουλος: «Κλείνουμε» τα μπαρ για να μην γίνει γενικό lockdown

Για «δύο Ελλάδες» μίλησε στο Mega ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος. «Έχουμε δύο Ελλάδες: την Ελλάδα των ηλικιωμένων, που έχουν καταλάβει, φοβούνται και πειθαρχούν, και την Ελλάδα της νεολαίας, που... δεν έχει πάρει χαμπάρι» είπε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι έχουμε μείζον θέμα δημόσιας υγείας. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού και εύκολα μπορεί ξαφνικά η κατάσταση να γίνει ανεξέλεγκτη» σημείωσε. «Όλη η προσπάθεια που γίνεται είναι για να πειστούν όλοι για την αναγκαιότητα των μέτρων και να μην χρειαστεί να πάμε σε γενικό lockdown. Κλείνουμε τα μπαρ για να μην γίνει γενικό lockdown. Αν αυτό το μέτρο αποδειχθεί επιτυχημένο, δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα» είπε, ενώ αναφέρθηκε στις μακροχρόνιες βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ο κορωνοϊός. Σχετικά με το εμβόλιο εκτίμησε πως στην Ελλάδα ίσως έρθει «από το 2021 και βλέπουμε».

Χ. Γώγος: Πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα μέσα στην εβδομάδα

Για την ανάγκη λήψης και άλλων μέτρων πριν τον Δεκαπενταύγουστο μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας πως ο δείκτης R στη χώρα μας αυτήν τη στιγμή είναι πάνω από 1. Χαρακτήρισε απαραίτητα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αυτήν τη στιγμή και ακολουθούνται μετά από πολλά τοπικά lockdown σε αρκετές περιοχές ώστε να προχωρήσουμε μ’ αυτά τα ηπιότερα μέτρα σε σχέση με τα οριζόντια μέτρα, που, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, είναι στο τραπέζι και μπορεί να ακολουθήσουν.

Επισήμανε δε ότι τα οριζόντια μέτρα είναι η εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, αλλά για όλη τη χώρα. Αναφέρθηκε επίσης σε ένα άλλο μέτρο που συζητείται, τον περαιτέρω περιορισμό του αριθμού των ανθρώπων που συγκεντρώνονται σε μια περιοχή, ενώ, ανάλογα με την πορεία της επιδημίας, υπογράμμισε πως υπάρχουν και άλλα μέτρα, που φτάνουν σε πιο επώδυνες καταστάσεις.

Σημείωσε επίσης ότι οι νοσηλευόμενοι είναι πάνω από 100 και διάσπαρτοι σε όλες τις μονάδες της χώρας μας, δηλαδή υπάρχουν παντού, στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Αλεξανδρούπολη κ.ά. Επομένως, υπάρχει έξαρση της νόσου σαφέστατη και με δυναμική επικίνδυνη και πρέπει να προτρέχουμε και όχι να ακολουθούμε τον ιό, όπως είπε, ενώ τέλος τόνισε ότι μπήκε η έννοια της υποχρεωτικότητας σε πολλά από αυτά τα μέτρα και προστέθηκαν και άλλα διότι δεν τηρήθηκαν όπως θα έπρεπε και δεν υπήρξε η συμμόρφωση που χρειάστηκε και πως το ζητούμενο αυτήν τη στιγμή είναι η εφαρμογή των μέτρων καθώς και η ετοιμότητα του μηχανισμού να προχωρήσει στο plan B.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL