Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Στους 8 οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Εύβοια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στους 8 οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Εύβοια

Αναγνωρίστηκε από τους οικείους του ο 72χρονος, που αγνοείτο από χθες στη θαλάσσια περιοχή του Λευκαντίου στη Χαλκίδα και ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός το πρωί στη θαλάσσια περιοχή των Αγ. Αποστόλων στον Κάλαμο.

Σημειώνεται ότι ο 72χρονος όπως και μία 73χρονη είχαν παρασυρθεί στη θάλασσα από υπερχείλιση του ποταμού Λήλαντα, κατά τη χτεσινή σφοδρή νεροποντή. Η 73χρονη εντοπίστηκε χθες σώα και περισυνελέγη από πλωτό του Λιμενικού Σώματος.

Συνολικά πλέον οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Εύβοια ανέρχονται στους 8.

Το χρονικό της καταστροφής

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου με τη σφοδρή νεροποντή να πλήττει όλη σχεδόν την Εύβοια. Υπεριχείλισαν ποτάμια μετατρέποντας τους δρόμους σε χειμάρρους με λάσπη, πέτρες και κορμούς δέντρων.

Τα Πολιτικά, τα Ψαχνά και το Μπούρτζι βρέθιηκαν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας με τα Πολιτικά να έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές. Υπολογίζεται ότι πλημμύρισαν περισσότερα από 2.000 σπίτια.

Τα δύο πρώτα θύματα που εντοπίστηκαν ήταν δύο ηλικιωμένοι, ένας άνδρας 85 ετών και μία γυναίκα 86 ετών, που βρέθηκαν νεκροί στα σπίτια τους. Λίγο αργότερα βρέθηκε νεκρό στο σπίτι του και ένα βρέφος, μόλις οκτώ μηνών. Η οικογένεια του άτυχου βρέφους βρισκόταν στην περιοχή για διακοπές.

Στην περιοχή παραθέριζε και η άτυχη 38χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή από πυροσβέστες έξω από το σπίτι της, ενώ λίγη ώρα αργότερα εντοπίστηκε και ο σύζυγός της νεκρός

Χτες το βράδυ στη λίστα των νεκρών προστέθηκε και ένα ζευγάρι στην Αμφιθέα ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 7.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε εκατοντάδες κλήσεις για απεγκλωβισμούς, καθώς σε ορισμένα σημεία το νερό έφτασε έως και τα δύο μέτρα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η καταστροφή οφείλεται στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λήλαντα στο Λευκαντί που μετέτρεψαν την περιοχή σε λίμνη βυθίζοντας τα πάντα στο νερό.

Τόνοι λάσπης και φερτών υλικών πλημμύρισαν ρέματα και ποτάμια και παρέσυραν ό,τι βρήκαν στο διάβα τους -σπίτια, ζώα, καλλιέργειες και ολόκληρες περιουσίες.

Η χθεσινή νύχτα  ήταν αρκετά δύσκολη αφού οι περισσότεροι από τους πληγέντες την πέρασαν είτε σε σπίτια συγγενών και φίλων είτε σε χώρους που είχε ετοιμάσει ο Δήμος.

Σημειώνεται ότι στο μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στη Στενή Ευβοίας καταγράφηκαν 300 χιλιοστά βροχής σε μόλις οκτώ ώρες.

ΣΥΡΙΖΑ: Μνημείο προκλητικότητας οι δηλώσεις Χαρδαλιά για το 112

«Είναι πλέον ολοφάνερο πως η μοναδική ικανότητα που διαθέτει το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη είναι οι επικοινωνιακές φιέστες και τίποτε παραπάνω. Οι δε δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Ν. Χαρδαλιά, αποτελούν μνημείο προκλητικότητας, καθώς έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η γραμμή 112 δεν λειτούργησε για να μην υπάρξουν θύματα», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του.

Για συνειδητά ψέματα της κυβέρνησης με στόχο να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της στην τραγωδία στην Εύβοια κάνει λόγο ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γ.Ραγκούσης.

Ο ίδιος πρόσθέτει ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις των διευθυντών του Αστεροσκοπείου και της ΕΜΥ, «επιβεβαιώθηκε πως η κυβέρνηση είχε λάβει επίσημα κι έγκαιρα όλη την απαιτούμενη μετεωρολογική πληροφόρηση και πρόβλεψη για τη σφοδρότητα του καιρικού φαινομένου στην Εύβοια».

ΚΙΝΑΛ: Ανικανότητα και ολιγωρία της κυβέρνησης

Για ανικανότητα και ολιγωρία κατηγορεί κυβέρνηση και πολιτική προστασία, με ανακοίνωσή του, το Κίνημα Αλλαγής.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και οι αρμόδιοι της πολιτικής προστασίας φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τις τραγικές συνέπειες της πλημμύρας», υποστηρίζει το Γραφείο Τύπου του Κινήματος.

«Ενώ γνώριζαν, ήδη, από την Παρασκευή ότι υπήρχε πρόβλεψη για ισχυρή καταιγίδα στην περιοχή, δεν έλαβαν έγκαιρα μέτρα, πολύ περισσότερο μάλιστα κανείς δεν φρόντισε να προειδοποιήσει ή και να απομακρύνει τους κατοίκους. Το "112" ως αριθμός άμεσης ανάγκης δεν λειτούργησε ακόμη μια φορά. Και οι αρμόδιοι προκαλούν με γελοίες δικαιολογίες. Είναι ώρα η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την καταστροφή», καταλήγει το Κίνημα Αλλαγής.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL