Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Εμβάσματα της Νοvartis σε κοινό λογαριασμό της Ελένης Ράικου με τον σύζυγό της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβάσματα της Νοvartis σε κοινό λογαριασμό της Ελένης Ράικου με τον σύζυγό της

Με καθυστέρηση ξεκινήσε την κατάθεσή της η Ελένη Ράικου -η οποία εμφανίστηκε με μαύρο γυαλί στην Προανακριτική- μετά από αναταραχή που δημιουργήθηκε με καταγγελίες της Ν.Δ. - ΚΙΝΑΛ για έγγραφα που απέστειλε η κ. Τουλουπάκη μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες τα έγγραφα αφορούν εμβάσματα της Novartis σε κοινό λογαριασμό με τον σύζυγό της.

Στο έγγραφο αναγράφονται τα ποσά 1.000 ευρώ στις 15.12.2008, άλλα 1.000 ευρώ στις 27.09.2010, και 3.000 ευρώ στις 19.02.2014.

Ο Δ. Παπαγγελόπουλος από την πλευρά του έχει διαμηνύσει μέσω της ΕΡΤ ότι θα περιμένει την κατάθεσή της Ελένης Ράικου και θα πράξει αναλόγως. Δηλαδή αν θα επιμείνει να τον κατονομάζει ως "Ρασπούτιν".

Κάτι που έπραξε στην κατάθεση της απόψε στην Προανακριτική. Η κ. Ράικου αποκάλεσε τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως «Ρασπούτιν» των αντιθεσμικών πρακτικών για τον έλεγχο εισαγγελικών λειτουργών.

Τα τρία εμβάσματα

-έμβασμα από τη NOVARTIS PHARMA AG, ύψους 1.000 ευρώ, στις 15.12.2008, σε λογαριασμό που δικαιούχοι είναι ο Λάζαρος Καρνέσης και Ελένη Ράικου.

-έμβασμα από τη ΝOVARTIS PHARMA AG, ύψους 1.000 ευρώ, στις 27.09.2011 σε λογαριασμό που δικαιούχοι είναι οι Λάζαρος Καρνέσης και Ελένη Ράικου.

-έμβασμα της φαρμακευτικής εταιρείας ASTELLAS PHARMACEUTICALS AEBE, ύψους 3.000 ευρώ, στις 19.04.2014 σε λογαριασμό που δικαιούχοι είναι οι Λάζαρος Καρνέσης και Ελένη Ράικου.

Η κ. Ράικου, καταθέτοντας απόψε στην επιτροπή της Βουλής, δήλωσε ότι αναγνωρίζει μόνο το δεύτερο έμβασμα, αυτό του Σεπτεμβρίου του 2011, και τόνισε ότι οι γιατροί έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος σε έρευνες. Φέρεται δε, να χαρακτήρισε το έγγραφο αυτό «δημιούργημα του Παπαγγελόπουλου».

Παπαγγελόπουλος για Ράϊκου: Αυτοπαγιδευμένη στον βούρκο των ψεμάτων της

«Η κα Ράικου είναι αυτοπαγιδευμένη στο βούρκο των ευθυνών και των ψεμάτων της. Προσπαθεί με νέα βρωμερά ψέματα να σωθεί», τονίζει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σε απάντηση των όσων κατέθεσε η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι «το μόνο που καταφέρνει είναι να εκτίθεται και να βουλιάζει πιο βαθιά στο βούρκο της. Μόλις ολοκληρώσει τη μυθιστορηματική, παραληρηματική, ρυπαρή και δυσώδη κατάθεσή της θα τοποθετηθώ συνολικά και θα ενεργήσω όπως της αξίζει».

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, στην προανακριτική, κατατέθηκαν έγγραφα που αφορούν εμβάσματα της Novartis σε κοινό λογαριασμό της κας Ράικου με τον σύζυγό της.

Η Προανακριτική ξεκίνησε με διαμαρτυρίες της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ

Διαμαρτυρία Ν.Δ. δια του Θ. Πλεύρη γιατί η Τουλουπάκη δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα αποστολής εγγράφων της πλειοψηφίας και απέστειλε μονάχα έγγραφα που ζήτησε ο κ. Λάππας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Την «επιλεκτική αποστολή στοιχείων» από την κ. Τουλουπάκη κατήγγειλε και ο Β. Κεγκέρογλου. Κατατέθηκε πρόταση από τον Ι. Μπούγα να σταλεί διαμαρτυρία στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την προϊσταμένη της.

Η άμεση ικανοποίηση του αιτήματος κατάθεσης εγγράφων του κ. Λάππα από την κ.Τουλουπάκη προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια σε μέλη της Επιτροπής δεδομένου ότι εκκρεμούν πολλά άλλα αιτήματα.

Θ.Πλεύρης: Η κα Τουλουπάκη πρόλαβε από την Παρασκευή που ο κ. Λάπας ζήτησε ορισμένα έγγραφα να τα βρει και να τα αποστείλει σήμερα στην Επιτροπή μας αλλά όλων των υπολοίπων τα αιτήματα τα αφήνει να εκκρεμούν εδώ και εβδομάδες. Γιατί; Γίνεται επιλεκτική μεταχείριση. Προτείνω να εκφράσουμε διαμαρτυρία και πιθανόν να ασκήσουμε και κάθε νόμιμο δικαίωμά μας στην Επιτροπή

Β.Κεγκερογλου: Νομίζω οτι δεν πρόκειται ούτε για απλή αμέλεια ούτε για αδιαφορία. Είναι συνέχεια της όλης μεταχείρισης της υπόθεσης. Το πρόβλημα είναι σύνθετο. Γιατί η κυρία Τουλουπάκη επιλέγει τί θα στείλει και τί όχι; Παίρνει από κάπου εντολές είναι σε συνεννόηση με κάποιον; Πρέπει ως Επιτροπή να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα.

Ι.Μπούγας: Προτείνω την κατάθεση δήλωσης δυσαρέσκειας ή και διαμαρτυρίας της Επιτροπής προς την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Τι κατέθεσε η κ. Ράικου για την έρευνα που διεξήγαγε η ίδια για τη Novartis

 Όπως ενημερώνει σε σημείωμά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην κατάθεσή της, η οποία συνεχίζεται αύριο το πρωί, η εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε στις ενέργειες και τις έρευνες που έγιναν για τη Novartis, την περίοδο που ήταν προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς. Ειδικότερα, φέρεται να κατέθεσε ότι:

-μετά από αίτημα δικαστικής συνδρομής, οι ΗΠΑ έστειλαν έγγραφο που αφορούσε συνέδριο το οποίο είχε γίνει στο Βερολίνο και μετείχαν 12 υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας καθώς και εταιρείες, μεταξύ των οποίων η εταιρεία του διαφημιστή Εμμανουήλ Βουλκίδη και του αποθανόντος Παναγιώτη Μαυρίκου. Μετά τη διαβίβαση των στοιχείων από τις ΗΠΑ, δόθηκε εντολή στην τότε επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου για τη διενέργεια έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας που μετείχαν στο συνέδριο στο Βερολίνο είχαν σχέση με τον τομέα της τιμολόγησης φαρμάκων. Στη συνέχεια συγκροτήθηκε κλιμάκιο για την έρευνα τυχόν υπερτιμολογήσεων ενώ διενεργήθηκαν και κατ΄οίκον έρευνες σε 33 νομικά και φυσικά πρόσωπα κατά τη διάρκεια των οποίων κατασχέθηκε πλήθος εγγράφων και υπολογιστών.

-Το Φεβρουάριο του 2017 επισκέφθηκε την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς κλιμάκιο Αμερικανών, δύο Αμερικανοί Εισαγγελείς και οι βοηθοί τους- στο οποίο προτάθηκε η συγκρότηση κοινής ομάδας έρευνας. Οι Αμερικανοί αρνήθηκαν την πρόταση. Τότε η Ελένη Ράικου κάνει αίτημα δικαστικής συνδρομής αλλά οι Αμερικανοί είπαν ότι δεν μπορούν να δώσουν αντίγραφα, έως ότου ολοκληρώσουν τη δική τους έρευνα.

-στο πλαίσιο της έρευνας της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, επί θητείας της, βρέθηκε έμβασμα 28 εκατομμυρίων ευρώ. «Η χαρά μας ήταν μεγάλη», φέρεται να κατέθεσε η κ. Ράικου που πρόσθεσε ότι τα συνολικά εμβάσματα Novartis ήταν 118 εκατομμύρια ευρώ.

Συντάκτης: Η ΑΥΓΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL