Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Εντεκα χρόνια από τη δολοφονία, η φωτιά του Δεκέμβρη καίει ακόμα / Χιλιάδες κόσμου στη μνήμη του Αλέξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εντεκα χρόνια από τη δολοφονία, η φωτιά του Δεκέμβρη καίει ακόμα / Χιλιάδες κόσμου στη μνήμη του Αλέξη

Ρεπορτάζ: Άντυ Κουκλάδα

Πιστοί στο ραντεβού μνήμης για τα έντεκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα ήταν και φέτος χιλιάδες μαθητές, φοιτητικοί σύλλογοι, μέλη κομμάτων, φορέων και οργανώσεων, που πλημμύρισαν τους δρόμους της πρωτεύουσας φωνάζοντας "Έξω τα ΜΑΤ από τις σχολές, το άσυλο θα μείνει στους φοιτητές".

Σε μια επέτειο πιο επίκαιρη από ποτέ, οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη σκιά της αυξημένης κρατικής καταστολής. Τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας και παρακολούθησης πολιτών που συμμετέχουν στα κοινωνικά κινήματα, η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, οι αναίτιες συλλήψεις φοιτητών, οι αστυνομικές επεμβάσεις και το τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη για την εκκένωση των καταλήψεων δημιούργησαν ένα κλίμα εκρηκτικό, με τη νέα γενιά να δίνει ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια σε όσους επιχειρούν να "σκοτώσουν" τα όνειρά της.

"Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες"

Όπως και κάθε χρόνο, την αρχή έκαναν οι μαθητές, που πραγματοποίησαν μια μαζική συγκέντρωση στα Προπύλαια, ενώ στη συνέχεια έκαναν πορεία προς τη Βουλή, στη μνήμη του 15χρονου Αλέξη, με κεντρικό σύνθημα "Στον δρόμο του Δεκέμβρη, εξέγερση παντού". Η κινητοποίηση είχε παλμό, ενώ τα συνθήματα "Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των μαθητών η πάλη θα τη σπάσει", "Στις τράπεζες λεφτά, στη Νεολαία σφαίρες, ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες" δονούσαν στους δρόμους, με τους μαθητές να έχουν υψωμένες τις γροθιές.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Μαθητών Αθήνας: "Η 6η Δεκέμβρη του 2008 ήταν ένα μοιραίο βράδυ, όχι μόνο για τον Αλέξη, αλλά για όλη την αγωνιζόμενη νεολαία, η οποία είδε στο πρόσωπο του Αλέξη τον εαυτό της. Είδε το σύστημα, το κράτος, τις κυβερνήσεις να πυροβολούν τα όνειρά της". Παράλληλα επισήμανε ότι: "Έντεκα χρόνια μετά τον Δεκέμβρη του 2008, αγωνιζόμαστε ενάντια στα μέτρα της νεοφιλελεύθερης ακροδεξιάς - κυβέρνησης της Ν.Δ., η οποία με τις αντιεκπαιδευτικές της προτάσεις για τη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (κατάργηση ασύλου, επαναφορά τράπεζας θεμάτων, βάση του 10 κ.λπ.) υποτιμά τις ζωές μας και τα δικαιώματά μας".

Την ίδια ώρα κλειστά με απόφαση των ιδρυμάτων / τμημάτων παρέμειναν το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Νομική ΕΚΠΑ αλλά και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.

Από την πλευρά της, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους νέους και τις νέες να δώσουν δυναμικό "παρών" στις συγκεντρώσεις. Όπως τόνισε: "Οι μέρες εκείνες θα μείνουν χαραγμένες στη συλλογική μνήμη της κοινωνίας μας ως μια συγκλονιστική εξέγερση, ως οι μέρες που μια ολόκληρη γενιά φώναξε με όλη της τη δύναμη ότι το μέλλον της ανήκει. Φώναξε για τον θάνατο ενός μαθητή, για την αστυνομική αυθαιρεσία και καταστολή. Για ένα μέλλον που ήδη διαγραφόταν ζοφερό μπροστά της. Η ίδια γενιά εξακολουθεί να βρίσκεται, έως και σήμερα, αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της ανεργίας και της επισφάλειας, αντιμέτωπη με διακρίσεις σε πολλές όψεις της ζωής της, αντιμέτωπη με ένα μέλλον που παραμένει αβέβαιο. Ο Δεκέμβρης μας έβγαλε όλους και όλες στον δρόμο και παραμένει επίκαιρος, όχι μόνο μέσα από τη διαχρονικότητα των αιτημάτων του. Παραμένει επίκαιρος γιατί ο Δεκέμβρης δεν ήταν απάντηση, ήταν ερώτηση".

Τη σκυτάλη από τους μαθητές πήραν οργανώσεις της Αριστεράς, κόμματα, συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και πολίτες, που πραγματοποίησαν την κεντρική πορεία μνήμης που είχε ως αφετηρία τα Προπύλαια με σύνθημα "Ακόμα δεν είπαμε την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη".

Στην κινητοποίηση, η οποία ήταν δυναμική, συμμετείχαν χιλιάδες διαδηλωτές, που ξεχύθηκαν στους δρόμους και απέδειξαν ότι, έντεκα χρόνια μετά, τίποτα δεν έχει ξεχαστεί και ότι η εξέγερση θα μείνει για πάντα ζωντανή. Η πορεία πέρασε από τη Βουλή, ενώ στη συνέχεια έγινε εκδήλωση μνήμης στο σημείο όπου έπεσε νεκρό το σώμα του Αλέξη, στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα στα Εξάρχεια, με τους διαδηλωτές να ανάβουν κεριά και να καταθέτουν λουλούδια στο μνημείο του δεκαπεντάχρονου.

Όπως υπογράμμισαν οι συλλογικότητες, "το κλίμα αστυνομοκρατίας στο κέντρο της Αθήνας, το χτύπημα κοινωνικών χώρων, το ξύλο, τα χημικά και οι συλλήψεις μετά την πορεία του Πολυτεχνείου στα Εξάρχεια, όπου επιχειρείται να επικρατήσει ένα ιδιότυπο καθεστώς αστυνομικής κατοχής, είναι σκληρές προσπάθειες τρομοκράτησης του κόσμου που θέλουν να μένει απαθής", ενώ τόνισαν ότι το μήνυμα δόθηκε με τις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος και τη συναυλία ενάντια στην καταστολή, όπου χιλιάδες κόσμος έδειξε ότι δεν τρομοκρατείται.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Στο ίδιο πλαίσιο με τα μέτρα ασφαλείας που λήφθηκαν στην επέτειο του Πολυτεχνείου κινήθηκε ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. για την περιφρούρηση των συγκεντρώσεων και των πορειών για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι εντολές από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. προς τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων ήταν «καμία ανοχή σε βίαιες ενέργειες με καταστροφές περιουσιών και παραπομπή στη Δικαιοσύνη όποιων τις προκαλέσουν».

Αυτή τη φορά 4.000 αστυνομικοί βρέθηκαν επί ποδός. Η αστυνομική παρουσία ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να ακολουθούν από κοντά τις πορείες, ενώ στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας βρίσκονταν σε επιφυλακή οι ΟΠΚΕ και η ομάδα «Δράση».

Αυστηρή επιτήρηση υπήρχε σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και κυβερνητικά κτήρια, αστυνομικά τμήματα, ΑΤΜ και πολιτικά γραφεία, ενώ τα drones και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. ήλεγχαν την κίνηση προκειμένου να μεταδίδουν εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της αστυνομίας.

Στο μικροσκόπιο του Αρείου Πάγου ο «πρότερος σύννομος βίος» Κορκονέα

Τον περασμένο Αύγουστο το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας έκρινε ένοχο τον Επαμεινώνδα Κορκονέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, ωστόσο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Τότε του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών, με αποτέλεσμα να σπάσουν τα ισόβια δεσμά που είχε ορίσει το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας και να αποφυλακιστεί, καθώς είχε εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής του.

Βέβαια, στις 11 Νοεμβρίου, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας προχώρησε στην άσκηση αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου Λαμίας ως προς τη χορήγηση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου στον Κορκονέα. Ο ίδιος έκρινε πως υπάρχει εσφαλμένη ερμηνεία και μη επαρκής αιτιολογία σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του ελαφρυντικού, το οποίο θεσπίστηκε με τον νέο Ποινικό Κώδικα.

Με αυτόν τον τρόπο άνοιξε τον δρόμο για το αρμόδιο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου να αποφασίσει αν πράγματι ο Επ. Κορκονέας «έζησε σύννομα έως τον χρόνο που έγινε το έγκλημα». Το επόμενο χρονικό διάστημα, πιθανότατα με το νέο έτος, το Ποινικό Τμήμα αναμένεται να συγκληθεί προκειμένου να συζητήσει αν ορθώς το Εφετείο Λαμίας χορήγησε το επίμαχο ελαφρυντικό ή όχι στον ειδικό φρουρό.

Σε περίπτωση που ο Άρειος Πάγος κρίνει ότι καλώς δόθηκε ο «σύννομος βίος», τότε η υπόθεση θα μείνει ως έχει, θα συνεχίσει να ισχύει η ποινή κάθειρξης 13 ετών και η υφ’ όρων απόλυση για τον Επ. Κορκονέα. Ωστόσο, αν αποφασιστεί η ανατροπή της κρίσης του Εφετείου, τότε αυτό θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της δικογραφίας στη Λαμία, όπου το ίδιο δικαστήριο θα συνεδριάσει για να αποφανθεί μόνο για τη συγκεκριμένη ελαφρυντική περίσταση. Δηλαδή, είτε θα κριθεί ότι δεν πρέπει να του χορηγηθεί ο «πρότερος σύννομος βίος» και άρα θα εκφωνηθεί νέα ποινή κάθειρξης -μεγαλύτερη των 13 ετών που του έχουν επιβληθεί- ή η έδρα θα επαναλάβει τη αναγνώριση του ελαφρυντικού, έχοντας ωστόσο διαφορετικό από το αρχικό σκεπτικό για τους λόγους που ο Επ. Κορκονέας πρέπει να λάβει την επίμαχη περίσταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL