Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Καταγγελία δικηγόρων για την επίθεση των ΜΑΤ στην Ευελπίδων: "Όχι συλλήψεις, μόνο ξύλο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταγγελία δικηγόρων για την επίθεση των ΜΑΤ στην Ευελπίδων: "Όχι συλλήψεις, μόνο ξύλο"

Όπως αναφέρουν οι δικηγόροι της «Εναλλακτικής Παρέμβασης - Δικηγορική Ανατροπή» σε ανακοίνωση τους με την οποία καταγγέλουν την ΕΛΑΣ, με «δεκάδες πάνοπλους άντρες των ΜΑΤ και ΥΜΕΤ, μέσα στον προαύλιο χώρο των Δικαστηρίων περικύκλωσε, επιτέθηκε, ξυλοφόρτωσε και απώθησε στο δρόμο (όπου κυκλοφορούσαν κανονικά αυτοκίνητα) δεκάδες συγγενείς, συνηγόρους και αλληλέγγυους των συλληφθέντων της 17ης Νοεμβρίου, οι οποίοι διέπραξαν το έγκλημα να περιμένουν ειρηνικά τους συλληφθέντες που μεταφέρονταν στον Εισαγγελέα».

Αναλυτική η ανακοίνωση της «Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή»:

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη, παράνομη και απάνθρωπη ενέργεια της Αστυνομίας, η οποία με δεκάδες πάνοπλους άντρες των ΜΑΤ και ΥΜΕΤ, μέσα στον προαύλιο χώρο των Δικαστηρίων περικύκλωσε, επιτέθηκε, ξυλοφόρτωσε και απώθησε στο δρόμο (όπου κυκλοφορούσαν κανονικά αυτοκίνητα) δεκάδες συγγενείς, συνηγόρους και αλληλέγγυους των συλληφθέντων της 17ης Νοεμβρίου, οι οποίοι διέπραξαν το έγκλημα να περιμένουν ειρηνικά τους συλληφθέντες που μεταφέρονταν στον Εισαγγελέα.

Η ενέργεια αυτή, η οποία έχει καταγραφεί σε βίντεο, οργανώθηκε και εκτελέστηκε από τους άντρες των δυνάμεων ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ΥΜΕΤ που βρίσκονταν στο χώρο ενώ δεν συνέβαινε απολύτως τίποτα. Δεν έλαβαν απολύτως καμία εντολή από τη Διοίκηση του Πρωτοδικείου να εκκενώσουν το χώρο, δεν έλαβαν καμία εντολή από οποιονδήποτε παριστάμενο δικαστικό λειτουργό.

Ενήργησαν προσχεδιασμένα και χωρίς οποιαδήποτε "αφορμή" με μόνο σκοπό την κατατρομοκράτηση των συγκεντρωμένων, με κίνδυνο μάλιστα της ζωής τους αφού εκδιώχθηκαν κλωτσηδόν προς την οδό Ευελπίδων όπου κυκλοφορούσαν κανονικά τα αυτοκίνητα. Ήταν δε χαρακτηριστική η εντολή που ακουγόταν στους ασυρμάτους: "όχι συλλήψεις, μόνο ξύλο". Άλλωστε οι συγκεντρωμένοι το μόνο που έκαναν ήταν να στέκονται όρθιοι στο προαύλιο των Δικαστηρίων.

Η επίθεση αυτή έρχεται σε σειρά δεκάδων απόλυτα παράνομων, απάνθρωπων και τρομοκρατικών ενεργειών της ΕΛ.ΑΣ. τις τελευταίες εβδομάδες (ΑΣΟΕΕ, ξυλοδαρμοί, "απαγωγές" κ.ο.κ), οι οποίες καταδεικνύουν ότι ένα νέο δόγμα εφαρμόζεται από το Υπουργείο ΠροΠο, αυτό την άμεσης, φυσικής, εξοντωντικής καταστολής, της κρατικής τρομοκρατίας, της επικράτησης οποιουδήποτε προσχήματος για την καταπάτηση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών.

Είναι απολύτως αναγκαίος κάθε φορέας να καταδικάσει αυτή την εξέλιξη, προκειμένου να μην νομιμοποιηθεί και να μην γίνει συνήθεια ο απόλυτος αυταρχισμός, η υπεράνω του νόμου συμπεριφορά της αστυνομίας, η παραβίαση κάθε νομιμότητας και δημοκρατικού δικαιώματος.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας οφείλει να καταδικάσει το γεγονός και να αναλάβει πρωτοβουλίες μέσω των αρμόδιων επιτροπών του.

Η ανεξάρτητη αρχή Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώματα του Ανθρώπου οφείλει να ενεργοποιηθεί και να παρέμβει, υπηρετώντας το ρόλο της, και να μη σιωπά.

Η Διοίκηση του Πρωτοδικείου Αθηνών και της Εισαγγελίας οφείλει να δώσει εξηγήσεις, για το ποιος έδωσε την εντολή για την επίθεση της Αστυνομίας μέσα στην Ευελπίδων, για ποιο λόγο και για ποιο σκοπό.

Από την πλευρά μας, θα σταθούμε απέναντι σε κάθε τέτοιου είδους ενέργεια με κάθε τρόπο.

Αθήνα, 18/11/2019,
Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL