Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Ατζέντα Κυριακής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ατζέντα Κυριακής

4ο Φεστιβάλ ισπανόφωνου κινηματογράφου

Η μεγάλη γιορτή του ισπανόφωνου κινηματογράφου επιστρέφει από 28 Μαΐου έως 6 Ιουνίου με πάνω από τριάντα ταινίες σε πρώτη πανελλήνια προβολή, αφιερώματα, διεθνείς καλεσμένους και εκδηλώσεις στις αίθουσες "Ελληνίς Cinemax", "Νιρβάνα 1&2 Cinemax", Ελληνοαμερικανική Ένωση και "Exile Room". Η επίσημη έναρξη θα γίνει στις 30 Μαΐου στον θερινό κινηματογράφο "Ελληνίς Cinemax" με την πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας «Ο Έκπτωτος / El Reino», παρόντος του σκηνοθέτη Rodrigo Sorogoyen. Η επίσημη ταινία λήξης θα είναι η αργεντίνικη ταινία μυστηρίου «Δεσμοί αίματος», ενώ το φεστιβάλ θα κλείσει με το αφιέρωμα «Diversidad». Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται κωμωδίες, θρίλερ, βραβευμένες σινεφίλ ταινίες, παιδικές προβολές, μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, καθώς και ομιλίες για τον ισπανόφωνο κινηματογράφο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Στο πλαίσιο της μουσικής ενότητας "Music Escapades" που αναδεικνύει τη σύγχρονη ελληνική εναλλακτική μουσική σκηνή, την Παρασκευή 31 Μαΐου στις 9 μ.μ. εμφανίζεται η Nalyssa Green στα Πανοραμικά Σκαλιά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αυτοδίδακτη συνθέτης, τραγουδοποιός και τραγουδίστρια, η Nalyssa κινείται στην εγχώρια indie μουσική σκηνή έχοντας ήδη τρία προσωπικά άλμπουμ, ενώ χαρακτηρίζεται από ατμοσφαιρικά φωνητικά με έντονα ηλεκτρονικά στοιχεία. Παίρνουν μέρος οι Δεσποινίς Τρίχρωμη, Κατερίνα Παπαχρήστου, Εβάνκελος Ασλανίδης και Ελευθέριος Βολάνης. Είσοδος ελεύθερη.

Μια ημέρα μετά και στο ίδιο σημείο στις 9 μ.μ. εμφανίζονται οι Chickin, μία από τις μπάντες της ανεξάρτητης μουσικής που συνδυάζει το κλασικό με το πειραματικό ροκ, ενώ ο ήχος τους αναμειγνύει τζαζ, funk και post-punk στοιχεία. Παίρνουν μέρος οι Άγγελος Κράλλης, Παντελής Καρασεβδάς, Άξιος Ζαφειράκος, Χρήστος Μπεκίρης και Αντώνης Σταυρινός. Είσοδος ελεύθερη.

Ο "Χρύσιππος" ανοίγει το Φεστιβάλ Αθηνών

Τον "Χρύσιππο" του Δημήτρη Δημητριάδη σκηνοθετεί ο Θάνος Σαμαράς, ανοίγοντας το Φεστιβάλ Αθηνών στην Πειραιώς 260. Το έργο, που θα παρουσιαστεί στον Χώρο Δ από 31 Μαΐου έως και 4 Ιουνίου, στις 9 μ.μ., θεωρείται από πολλούς υπόδειγμα της ελληνικής queer γραφής. Καθώς ο Δημητριάδης τοποθετεί την πλοκή σ’ ένα αστικό σαλόνι, φωτίζονται οι πιο μύχιες πτυχές των οικογενειακών δεσμών, των πιο ιδιωτικών ανθρώπινων σχέσεων και ιδιαίτερα στη σχέση μάνας - γιου. Έτσι, μαζί με την κοινωνικά ανατρεπτική του διάσταση και τις σαφείς ψυχαναλυτικές του προεκτάσεις, το έργο δίνει αφορμές φιλοσοφικού στοχασμού για την ίδια τη φύση του έρωτα ανεξαρτήτως ρόλων και φύλων. Πρωταγωνιστούν η Ράνια Οικονομίδου, ο Νίκος Καραθάνος, η Σοφία Κόκκαλη, η Αγγελική Στελλάτου, ο Θανάσης Δόβρης, ο Γιάννης Σιαμσιάρης, ο Νικόλας Μίχας και ο Μιχαήλ Ταμπακάκης.

Φεστιβάλ σύγχρονου χορού στο Rabbithole

Το θέατρο Rabbithole και η ομάδα Νοσταλγία διοργανώνουν για τρίτη χρονιά από 31 Μαΐου έως 16 Ιουνίου το Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού, όπου οκτώ ομάδες χορού εμπνέονται από την τέχνη των κόμικς με βάση τη ζωγραφική. Τα επιλεγμένα έργα προσεγγίζουν, παίζουν, αποδομούν, εμπνέονται και εξερευνούν καρέ - καρέ τη σύγχρονη αυτή τέχνη. Θα παρουσιαστούν multimedia χοροθεατρικά έργα, παράξενα παραμύθια, σκηνικά graphic novels, που ερευνούν ζητήματα όπως το φύλο, η κοινωνία, η σύγχρονη ηθική και προπαντός τον ρόλο του δημιουργού και της τέχνης. Γερμανικού 20 στο Μεταξουργείο.

ΜΟΝΟΣΤΗΛΟ

Ο Γιαννούλης Χαλεπάς έγινε graphic novel

Το νέο graphic novel "Γιαννούλης Χαλεπάς - Ο μύθος της νεοελληνικής γλυπτικής" (εκδ. Πατάκης) των Θανάση Πέτρου και Δημήτρη Βανέλλη παρουσιάζεται στις 29.5 στο Λεξικοπωλείο, Στασίνου 13 στις 7.30 μ.μ., από τους Λήδα Καζαντζάκη, Γιώργο Μπότσο και τους δημιουργούς.

Ο Βλαντίμιρ Φεντοσέγιεφ στην ΚΟΑ

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται τον θρυλικό Ρώσο αρχιμουσικό Βλαντίμιρ Φεντοσέγιεφ την 1η Ιουνίου, στις 9 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η βραδιά ανοίγει με τη "Νύχτα στο φαλακρό βουνό" του Μόντεστ Μουσόργκσκι, στην εκδοχή του Νικολάι Ρίμσκι - Κόρσακοφ, ακολουθεί το Κοντσέρτο για άλτο σαξόφωνο και ορχήστρα του Αντρέι Εσπάι από τον Θεόδωρο Κερκέζο και η συναυλία κλείνει με τη Δέκατη Συμφωνία του Ντμίτρι Σοστακόβιτς.

Το "Trajectory of an idea" στο Όλβιο

Το "Trajectory of an idea", μια διαδραστική παράσταση σύγχρονου χορού, που χρησιμοποιεί τεχνολογία ανίχνευσης κίνησης, παρουσιάζεται στο θέατρο Olvio την Τρίτη 28 Μαΐου, στις 7 μ.μ., Φαλαισίας 7, Βοτανικός.

Διάλεξη

Προσκεκλημένος του Γαλλικού Ινστιτούτου την Τρίτη 28 Μαΐου, στις 6.30 μ.μ. ο Joël Guiot, διευθυντής Έρευνας του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας CNRS, θα μιλήσει με θέμα: "Είναι απαραίτητο και εφικτό να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σε +1,5°C, όπως προβλέπεται στη Συμφωνία του Παρισιού; Η περίπτωση της περιοχής της Μεσογείου".

 

Στην Ταινιοθήκη

Η ταινία "Blue Heart" προβάλλεται την Τετάρτη 29 Μαΐου, στις 7.30 μ.μ., στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου).

Στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ

Το βιβλίο του Κώστα Μπουραζέλη "Οι τρόφιμοι της λύκαινας - Συνοπτική ιστορία των Ρωμαίων και της πολιτείας τους από την ίδρυση της Ρώμης έως την εποχή του Διοκλητιανού (753 π.Χ. - 305 μ.Χ.)", παρουσιάζεται την Τρίτη 28 Μαΐου, στις 8.00 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Αμερικής 13, από τους Μιλτιάδη Χατζόπουλο, Νικόλαο Γιαννακόπουλο και Δημήτρη Καράμπελα.

Βιβλίο

Το μυθιστόρημα του Θοδωρή Τσεκούρα "Το Αγριότρενο" (εκδ. Καστανιώτης) παρουσιάζεται την Τρίτη 28.5, στις 7 μ.μ., από τον συγγραφέα και τον δημοσιογράφο Νίκο Κουρμουλή στο Βιβλιοπωλείο «Σπόρος», Γ. Δροσίνη 7, Κηφισιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL