Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Επίσκεψη της Μ. Ζορμπά σε προσφυγικούς καταυλισμούς και μνημεία στη Λέσβο / "Στη Μόρια γίνεται πολύ καλή δουλειά"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίσκεψη της Μ. Ζορμπά σε προσφυγικούς καταυλισμούς και μνημεία στη Λέσβο / "Στη Μόρια γίνεται πολύ καλή δουλειά"

Η Μυρσίνη Ζορμπά στον καταυλισμό του Καρά -Τεπέ

«Η κατάσταση στη Μόρια φαίνεται να απομακρύνεται από το παρελθόν, καθώς ο αριθμός των προσφύγων έχει μειωθεί και η συστηματική προσπάθεια αποδίδει ικανοποιητικά αποτελέσματα» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Mυρσίνη Ζορμπά επισκεπτόμενη το Σάββατο το χωριό της Λέσβου που σήκωσε το βάρος της προσφυγικής κρίσης και συνομιλώντας με κατοίκους και τον πρόεδρο της κοινότητας. Είχε προηγηθεί επίσκεψή της μαζί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Πάλλη στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά - Τεπέ όπου φιλοξενούνται οικογένειες προσφύγων, κάνοντας λόγο για την “πολύ καλή δουλειά” που γίνεται “με σεβασμό στους ανθρώπους, ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες, τους ασυνόδευτους ανηλίκους αιτούντες άσυλο, τις κακοποιημένες γυναίκες, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα άτομα με αναπηρία».

Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής της στη Λέσβο για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και κατά τη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης «Δεν είναι όλα εφήμερα» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, η κ. Ζορμπά συναντήθηκε με πολιτιστικούς φορείς του ΒΑ Αιγαίου και αντικείμενο την Περιφερειακή Πολιτική για τον Σύγχρονο Πολιτισμό, που θα ψηφιστεί ως νομοσχέδιο τον Ιούνιο. Η υπουργός επισήμανε ότι “στόχος είναι οι πόλεις και οι Περιφέρειες της χώρας να οργανώσουν, με τη στήριξη των υπό ίδρυση νέων υπηρεσιών του υπουργείου, τους πολιτιστικούς οργανισμούς, τους φορείς και τα κύτταρα πολιτισμού σε δυναμικά δίκτυα”. Διευκρίνισε πως “οι περιφερειακές διευθύνσεις σύγχρονου πολιτισμού θα συμμετέχουν στη σύνταξη και υλοποίηση των περιφερειακών επιχειρησιακών σχεδίων, μέσω των ‘Χώρων Βιβλίου και Πολιτισμού’, και θα δικτυώνονται μεταξύ τους, ενώ θα διασυνδέονται και με τον ‘Οργανισμό Βιβλίου και Πολιτισμού’ και τον κόμβο νεανικής δημιουργικότητας ‘Ακροπόλ’».

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των φορέων τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει μια οργανωμένη στρατηγική για την ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού στην περιφέρεια, που θα αξιοποιεί και θα ενδυναμώνει όλα τα ζωντανά πολιτισμικά της κύτταρα. Υποστήριξαν πως αποτελεί απαραίτητη παράμετρο για τη συγκρότηση ενός νέου πολιτισμικού μοντέλου αειφόρου ανάπτυξης και κοινωνικο-πολιτισμικής συνοχής.

Η υπουργός κατά την παραμονή της στο νησί επισκέφθηκε το ρωμαϊκό υδραγωγείο, όπου ενημερώθηκε για τις ενέργειες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου να συνεχιστούν τα έργα αναστήλωσής του που είχαν διακοπεί στο παρελθόν, με την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης.

Επισκέφθηκε επίσης το Κάστρο της Μυτιλήνης, περιηγήθηκε στην παλιά πόλη, ενώ βρέθηκε και στο μουσουλμανικό τέμενος Βαλιδέ Τζαμί, όπου ενημερώθηκε για την προσπάθεια τοπικών φορέων με την υποστήριξη και της κυβέρνησης για τη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα τόσο της παλιάς πόλης όσο και των εμβληματικών μνημείων της.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυτιλήνης, το Μουσείο Στρατή Ελευθεριάδη - Teriade, το Μουσείο Βρανά και το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL